«

»

Лип 04

Радіаційна безпека: чим можна харчуватися та яку воду вживати при надзвичайній ситуації

20191112151108Небезпека радіації полягає у тому, що вона, внаслідок викиду в повітря радіонуклідів, забруднює довкілля, як наслідок – продукти харчування та питну воду.

Якщо раптом виникне небезпека викиду в атмосферу небезпечних речовин, то першочергово варто запастись продуктами харчування на перші 2-3 доби після оповіщення про НС.

Допоки органи влади не повідомлять про безпеку водопровідної води, доти її вживати не можна, замість неї варто запастися бутильованою водою на 2-3 доби. Кип’ятіння води з криниці чи крану не позбавить її від радіоактивних речовин. При цьому використовувати її для побутових справ (миття) та особистої гігієни можна. Будь-який радіоактивний матеріал, що потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу. Важливо, що напої у холодильнику безпечні для вживання.

Харчові продукти є безпечними, якщо зберігалися у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки). Їжа з холодильника та морозильної камери є також безпечною. У сільській місцевості городину краще не вживати.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною, теж саме зробіть з кухонним приладдям перед використанням. Використану тканину покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей та тварин.

print

Pin It on Pinterest