«

»

Лип 10

Що потрібно знати про сказ і як уберегтися від захворювання

сказСказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

  • З початку 2023 року у Самбірському районі зареєстровано 2 випадки сказу у домашніх тварин(1 – серед котів та 1 – у собак).

Однією із головних причин захворюваності є ріст популяції безпритульних собак та котів, безвідповідальність власників домашніх тварин щодо імунопрофілактики сказу, особливо у приміських зонах, на дачних територіях, садово-городніх ділянках, на околицях великих міст, що несе за собою адміністративну відповідальність.

  • Відповідно до діючої інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» вакцинація домашніх тварин проти сказу є обов’язковою для собак – на всій території країни; котів – в зонах стійкого неблагополуччя;, сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання
  • Фахівці ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби проводять безкоштовну вакцинацію домашніх тварин проти сказу на території Самбірського району. На сьгоднішній день з 29351гол. котів провакциновано 13991гол., та з наявних 29088 гол. собак провакциновано 15234 гол.
  • Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо з дикими та незнайомими, має бути головним правилом для кожного!
print

Pin It on Pinterest