«

»

Сер 17

Фахівець Старосамбірського міського центру НСП включена до Реєстру психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб

SONY DSC

Фахівець із соціальної роботи Старосамбірського міського центру надання соціальних послуг Ліляна Лігуцька пройшла конкурсний відбір та включена до Реєстру психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в межах Львівської області.

У межах співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги та Національної соціальної сервісної служби України відбувся  конкурс з відбору психологів у відповідності до Порядку реалізації пілотного проекту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Реєстр впроваджується, у першу чергу, для того, щоб як найкраще захистити права дитини, врахувати її найкращі інтереси та ефективніше впровадити правосуддя, дружнє до дитини, в Україні. Такий підхід застосовується у більшості країн Європи, і Україна також має відповідати цим стандартам. Підписання Наказу є дуже важливим кроком в цьому напрямі. Залучення психологів до процесуальних дій допоможе дітям уникнути повторного травмування та сприятиме захисту їхніх прав, а органам правопорядку та судам дасть можливість бути максимально ефективними і справедливими в кримінальному провадженні.

Психолог з Реєстру залучатиметься уповноваженою особою на запит слідчого чи прокурора для участі у опитуванні або слідчій (розшуковій) дії (зокрема і допиті); на запит ювенального поліцейського для участі під час опитування дитини; та на запит слідчого судді або суду у випадках, передбачених Кримінально процесуальним кодексом України та іншими нормативно-правовими документами.

Реєстр є частиною пілотного проєкту, що реалізується ГО “Всеукраїнський громадський центр “Волонтер” спільно Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством юстиції України, Міністерством соціальної політики України та Координаційним центром з надання правової допомоги за сприяння Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

print

Pin It on Pinterest