«

»

Вер 18

На Львівщині провели першу симуляційну вправу з протидії торгівлі людьми

18092023Представники соціального захисту, соціальних служб, служб у справах дітей, поліції, прокуратури, управлінь Держпраці, притулків, неурядових організацій брали участь в інтерактивних завданнях, відпрацьовували навички виявлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Починаючи з 2011 року, Представництво МОМ в Україні та Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у тісній співпраці з Міністерством соціальної політики України та Міністерством внутрішніх справ України на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми» та Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми та за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, підтримують проєкти із розбудови потенціалу Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Важливим компонентом цих проєктів є підвищення кваліфікації фахівців, дотичних до Національного механізму взаємодії суб’єктів, щодо виявлення постраждалих від торгівлі людьми та надання їм допомоги, а також розбудова міжвідомчої взаємодії.

Однією з передових навчальних методик є симуляційні вправи, які є інтерактивним методом навчання через занурення учасників у середовище, шляхом відтворення реальних ситуацій.

Симуляційне навчання представляє собою активний процес, який дозволяє пов’язати теоретичні знання із практичними навичками. Інтерактивні практичні вправи у сфері протидії торгівлі людьми – найкращий спосіб забезпечити злагоджену та ефективну взаємодію різних відомств. Цей метод є найбільш дієвим у випадках, де для запобігання або розслідування злочину, а також для допомоги постраждалим вкрай необхідною є співпраця правоохоронців, соціальних працівників, психологів та громадянського суспільства.

Міжнародна організація з міграції та Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) об’єднали зусилля задля проведення симуляційних вправ для представників суб’єктів Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, за сценаріями з трудової та сексуальної експлуатації, що у підсумку двох місяців допоможуть відпрацювати потрібні навички посадовцям, експертам та практикам з дванадцяти областей України.

Головною метою симуляційної вправи є посилення спроможності учасників своєчасно виявляти випадки торгівлі людьми, розслідувати такі злочини та надавати особам, які постраждали від торгівлі людьми увесь спектр необхідної допомоги, з використанням міжвідомчого підходу, заснованого на дотриманні прав людини.

Особливу увагу приділяють взаємодії та співпраці правоохоронних органів, працівників соціальної сфери, інспекторів праці та представників неурядових організацій.

Реалізація вправи відбувається із зануренням учасників в реалістичні сценарії, які моделюють випадки трудової та сексуальної експлуатації, включаючи випадки експлуатації неповнолітніх, що в свою чергу дасть можливість здобуття практичного досвіду у сфері виявлення, ідентифікації, реагування та наданні допомоги постраждалим особам.

Цільовою аудиторією симуляційної вправи є представники органів виконавчої влади обласного рівня, зокрема: відповідальні особи за встановлення статусу постраждалої особи, представники служб у справах дітей, фахівці соціальної роботи, психологи центрів соціально-психологічної допомоги, представники правоохоронних органів та неурядових організацій.

Загалом у чотирьох вправах беруть участь 120 учасників з 12 областей України.

Перша вправа тривала з 12 до 15 вересня для представників Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей.

30 учасників – представників соціального захисту, соціальних служб, служб у справах дітей, поліції, прокуратури, управлінь Держпраці, притулків, неурядових організацій- брали участь в інтерактивних завданнях, відпрацьовували навички виявлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

«Повномасштабна війна, збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб та людей, які змушені покинути Україну, на жаль, сприяють поширенню явища торгівлі людьми. Для виявлення таких злочинів та надання якісної допомоги постраждалим особам необхідно діяти скоординовано усім субʼєктам, представники яких беруть сьогодні участь у симуляційних вправах. Ми вдячні Представництву МОМ в Україні та Організації з безпеки та співробітництва в Європі за організацію таких навчальних заходів для працівників соціального захисту, правоохоронців, інспекторів праці, неурядових організацій, адже вдосконалення професійних навиків, обмін досвідом сприятиме якісному реагуванню на такі злочини» – зазначив т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення Львівської обласної військової адміністрації Роман Андрес.

print

Pin It on Pinterest