«

»

Січ 02

Формуємо спроможність замість залежності

02012024Впроваджуючи нову соціальну політику країни у році, що минає, ми керувалися важливим принципом – формувати спроможність замість залежності. Адже щоб справитися із численними викликами, які стоять зараз перед Україною, щоб зберігати та розвивати найцінніше – людський капітал, нам важливо докорінно змінити філософію і підхід до соціальної підтримки.
Шлях до спроможності лежить через соціальні послуги. Послуги, які мають вивести людину із складної життєвої ситуації в економічну самостійність. Тому розвиток актуальних та затребуваних послуг – був і залишається одним із головних наших пріоритетів.

Зупинюся детальніше на окремих важливих досягненнях команди Міністерства соціальної політики у 2023 році.

Нові соціальні послуги
Вперше в цьому році ми визначили великий бюджет на централізовану закупівлю послуг. До сих пір ніколи з державного бюджету соціальних послуг не закуповували. Закупівля дозволить розвинути ринок та підвищити якість послуг.
Ми почали з нової послуги з формування життєстійкості, щоб у кожній громаді допомогти підтримувати психоемоційний стан та навчити справлятися зі стресом.
Запровадили програму соціального відновлення для захисників та їх сімей, щоб відновити стосунки в родині.
У військових частинах запрацювали соціальні працівники в межах нової послуги соціального супроводу. Їхнє завдання – допомагати військовим з цивільними питаннями.
Запровадили послугу “єОздоровлення”, яка дозволяє батькам обрати заклад для оздоровлення дитини та отримати гроші дистанційно на спеціальний рахунок.
Вдосконалення виплат
Одна з найбільших програм – виплати на проживання для ВПО. У 2023 році спрямували 74 млрд грн для 2,5 млн людей. Ми підвищили адресність допомоги та додали стимули до працевлаштування.
Пенсії – вперше проіндексували найнижчі пенсії українців та запровадили додаткові виплати пенсіонерам, які мають низькі пенсії і проживають в зоні бойових дій. А також зробили можливою дистанційну верифікацію для пенсіонерів за кордоном та на окупованих територіях.
Цифровізували механізм надання субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги. Автоматизували розрахунок та проактивно повідомляємо людині, що вона має право на субсидію.
Синхронізували виплати держави та міжнародних партнерів на соціальну підтримку українцям в межах ініціативи PeReHID. Наше завдання – об’єднати зусилля для того, щоби максимально ефективно використовувати гуманітарну підтримку.
Серед ключових досягнень:​
Спільно з ВПП ООН забезпечили додаткову виплату для пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій, і отримують низькі пенсії. З серпня таку допомогу щомісячно отримують приблизно 278 тис осіб, на загальну суму 609 млн грн.​
Спільно із УВКБ ООН суттєво підвищено розмір субсидії на домогосподарство на придбання дров та вугілля (з 6973 грн до 16 234 грн на рік). ​
Спільно із ЮНІСЕФ підтримка малозабезпечених багатодітних сімей і малозабезпечених сімей з дітьми з інвалідністю, які проживають в окремих районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.
Цифровізація
Зробили доступними онлайн 6 соціальних допомог – при усиновленні дитини, допомоги на дітей, хворих на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, на дітей одиноким матерям, на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування та допомоги малозабезпеченим сім’ям.
Покращили цифрові сервіси доступу до кабінету особи з інвалідністю.
Впровадили Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, розпочати впровадження оновленого Реєстру осіб, які мають право на пільги.
Забезпечення допоміжними засобами реабілітації
За цей рік ми повністю переформатували і спростили процес забезпечення протезами. Завдяки мультидисциплінарним командам у лікарнях, у складі яких є соцпрацівники та протезисти, отримати протез людина може не чекаючи встановлення інвалідності. Також розширили асортимент і можливість вибору протезів на ринку. І продовжуємо працювати над тим, щоб прибрати будь-які бар’єри на шляху до якісного безоплатного протезування.
Всі ці послуги будуть масштабовані в наступному році. Ми також розвиватимемо нові, аби відповідати на актуальні виклики та дати підтримку кожному, хто її потребує.
Я хочу подякувати своїй команді, завдяки якій ці результати стали можливими. Я щиро вдячна усім представникам як центральних, так і місцевих органів влади, які підтримували та співпрацювали з нами.
Щиро вдячна нашим міжнародним партнерам, які не втомлюються надавати нам різного роду допомогу.
Дякую також усім, хто залучений у соціальну сферу, хто безпосередньо надає послуги людям та віддає частину свого тепла для допомоги іншим. Усі разом ми формуємо нову соціальну систему, в центрі якої – людина та її потреби.
print

Pin It on Pinterest