«

»

Лис 14

Старосамбірська міська рада організовує заходи по вшануванні пам’яті жертв сталінських репресій

В місті Старий Самбір Львівської області відбудеться офіційне відкриття пам’ятника жертвам сталінських репресій, які загинули в 1944-1949 роках в Старосамбірському концтаборі НКВД №22 та виставка робіт закарпатського художника і скульптора Петера Матла.

sozanЗахід розпочнеться  17 листопада 2016 року о 12:00 годині на території колишньої військової частини, на окраїні Старого Самбора біля с.Созань, з відкриття пам’ятника жертвам сталінських репресій.

Монумент встановлено з ініціативи Товариства культури Львівських угорців за підтримки Старосамбірської міської ради для вшанування пам’яті захоронених на цьому місці трьох тисяч невинних людей.

В програмі поминального заходу:

– вступне слово голови ТКЛУ- Габора Сарваша;

– промови запрошених гостей, зокрема генерального консула ген.консульства Угорщини в м.Ужгороді- п.Йожеф Бугойло;

– екуменічна молитва за участю священників 4-х християнських конфесій (УКЦ, РЦ, УГКЦ, УАПЦ);

– покладання вінків.

Продовження заходу в приміщенні Старосамбірського історичного музею на площі Ринок:

– відкриття художньої виставки Петера Матла «По п’ять», яка висвітлює страшну історію сталінських концтаборів ГУЛАГУ. Початок о 13:30 год. 17 листопада 2016 року.

Організаторами заходу виступили Уряд Угорщини та Товариство культури Львівських  угорців, за сприянням Старосамбірської міської ради та Старосамбірської РДА, Почесного консула Угорщини у м. Львові  та громадської організації з охорони культурної спадщини «Товариство «Острогірка».

Модератор заходу начальник організаційного відділу Старосамбірської міської ради Юрій Леус. Тел.: 0673917225.

Історична довідка: Концтабір НКВД № 22 знаходився в місті Старий Самбір (Львівська область, Україна) в 1944-1945 роках. Концтабір був розміщений в приміщеннях колишніх казарм угорської армії, територія села Созань, поблизу Старого Самбора.

Військова рада 4 Українського фронту видала 13 листопада 1944 року Постанову 0036, про мобілізацію чоловіків угорського і німецького походження віком від 17 до 55 років, на триденні маленькі роботи. Для цього в Сваляві  військова адміністрація створила концентраційний табір, звідки затриманих, під конвоем, пішим порядком  вели в Старий Самбір. Де був створений центральний приймально – розподільчий табір НКВС № 22, який діяв від листопада 1944 по 1949 роки. В цьому таборі здійснювали прийом, розподіл і відправку в  вантажних залізничних  вагонах в’язнів в інші концтабори ГУЛАГу  Радянського Союзу. За цей час через нього пройшли біля 40 тисяч в’язнів.  За неповними підрахунками тут загинуло від голоду, холоду і хвороб біля 3 тисяч вязнів, переважно угорської національності. Загинувших  в’язнів захоронювали  на території військової частини біля села Созань в декількох масових похованнях. Сюди ж привозили і захоронювали разом з ними тіла замордованих НКВС патріотів України.
Дізнайтеся більше на: http://starosambir.net.ua/8503/

print

Pin It on Pinterest