«

»

Лис 21

Інтерв’ю Старосамбірського міського голови районній газеті Голос Прикарпаття

 

unnamed-1-417 листопада 2015 року на першій сесії сьомого демократичного скликання міський голова Старого Самбора Ігор Трухим прийняв урочисту присягу та вручив посвідчення новообраним депутатам. Отже, рівно рік міська рада та її виконавчий апарат працює на благо райцентру. А це, погодьтеся, таки достатній час, аби підвести підсумки. Тож “ГП” пропонує своїм читачам інтерв’ю з мером Ігорем Трухимом.
-Ігоре Станіславовичу, вітаю Вас із першою річницею головування. Але вітаннями тут не обійдешся, поговорімо про досягнуте. Найпомітнішими у роботі мерії є ті позитивні зміни, які тішать старосамбірян та гостей міста щодо благоустрою. Отож, що зроблено за рік?
– Впродовж року ми намагалися зробити якомога більше для міста. Для покращення благоустрою Старого Самбора міська рада в 2016 році провела капітальний ремонт бордюрів на суму 510 тис. грн., встановлено 35 нових смітників, 16 нових лавок для відпочинку, на вулиці Дрогобицькій встановлено 2 нові зупинки для пасажирів. Облаштовано 3 нові дитячі майданчики на вулицях Дністровій, Богдана Сольчаника, Степана Бандери. Спільно з районною радою встановлено пам’ятний знак “Героям небесної сотні”.
У належному санітарному стані намагались утримувати вулиці, тротуари, парки, сквери. Проведено поточний ремонт тротуарів на центральній вулиці Лева Галицького. Також виконано поточний ремонт комунальних доріг на вулицях Орла, Шевченка, Лесі Українки, Нагірній, Сагайдачного, Зарічній, Сонячній, розчищено канави на вулицях Л. Українки, Чайківського, Зарічній. Періодично проводиться ремонт ділянок доріг на вулицях міста, які не мають твердого покриття. Придбали та встановили дорожні знаки.
Проведено заміну лампочок старого зразка на економні в системі вуличного освітлення.
Вирішували питання благоустрою комунальних будинків, відремонтовано дахи цілого ряду житлових будинків по вулицях: Чорновола, 8; Галицького, 206; Листопадова, 18; Галицького, 106; Галицького, 125 на загальну суму 512 950 грн.
А ще ми знаходимо додаткові кошти на фінансування: в 2016 році Старосамбірською міською радою здійснено ряд заходів для збереження культурної спадщини міста. Організовано роботи з розчищення міського кладовища, історичного єврейського поховання Окописько, військового поховання часів Першої світової війни на горі Острогірка. Тривають перемовини з представниками єврейської громади з питання збереження будівлі біжниці на вулиці Богдана Хмельницького. Виконуються підготовчі роботи зі створення нового парку-меморіалу жертвам сталінських репресій на території колишньої військової частини. Фінансує цей проект уряд Угорщини. Для парку виділено у безтермінове користування земельну ділянку 20 сотих. Придбано асенізаторну машину для потреб Старосамбірського водо-каналізаційного господарства. А також проведено тендер по закупівлі сміттєзбиральної машини для Старосамбірського комунального господарства. Зараз триває оформлення документів щодо поставки транспортного засобу.
-Знаю, що Старий Самбір був активним у написанні проектів.
-Так. Загалом у 2016 році міська рада подала заявку на участь у конкурсі 9 мікропроектів зі залученням коштів обласного бюджету. Ми стали переможцями трьох з них, які сьогодні втілюються у життя, це: облаштування огорожі міського цвинтаря, капітальний ремонт каналізаційно-насосних станцій, капітальний ремонт водо-каналізаційної мережі декількох комунальних будинків.
Крім цього з жовтня 2016 року відбувається утеплення фасаду дитячого садка на вулиці Богдана Сольчаника за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку та співфінансування Старосамбірської міської ради.
– Зазвичай, кандидати, досягнувши своєї мети, відразу забувають, що обіцяли виборцям. Тож як із “новим підходом до управління містом” – першим пунктом Вашої передвиборчої програми і що цей “новий підхід” обіцяв?
-Я мав на меті забезпечити постійний контроль громади над владою міста, а також її вплив на прийняття рішень.
Тож вже за місяць після виборів, у грудні минулого року Старосамбірська міська рада заснувала в мережі Інтернет офіційний сайт. Це є вимоги сьогодення. Люди мають відкритий доступ до сесійних рішень, розпоряджень міського голови та виконавчого комітету міської ради, читають оголошення, а також загальні інформації, які стосуються діяльності установи.
Крім цього інформація про Старосамбірську міську раду та життя нашого міста систематично поширюється в мережі Інтернет на туристичному порталі та в електронній газеті Старосамбірські вісті. Такий підхід дає можливість донести інформацію про Старий Самбір не тільки до місцевих жителів, а й до наших співвітчизників за кордоном.
-Як часто зустрічаєтесь із жителями Старого Самбора. Чи враховуєте думку громади?
-У Старосамбірській міській раді організовано особистий прийом громадян. Кожного вівторка та четверга мешканці міста мають можливість зустрітися з міським головою для вирішення своїх питань. Це відповідно до законодавства. Але насправді двері мого кабінету завжди відчинені. Тож прийомний цей день чи не прийомний, я завжди готовий спілкуватися з жителями міста, вирішувати проблеми громади.
Чи враховую думку громади? Звісно, що так. Серед напрацювань практикували й таке. У серпні-вересні проведено анкетне опитування та громадські слухання для вивчення та врахування думки мешканців щодо питань розробки стратегії розвитку міста. Відгукнулось понад 200 людей, в тому числі старшокласники обох шкіл міста. А для нас дуже важливо, яким молодь бачить Старий Самбір.
-Під час передвиборчої кампанії Ви заявляли, що “кадри вирішують усе”. То чи вдалося Вам створити команду досвідчених професіоналів?
– Вважаю, що так. Кадрові питання в основному вже вирішені. Я не хотів би, аби хтось дорікав мені за швидкий робочий темп, який я диктую, але зараз час вимагає так працювати. Бо якщо хочемо досягти серйозних результатів, треба трудитися на повну силу, до того ж усім. А міська рада – це не перевальна база, де хтось мріє дотягнути до пенсії. Моє ж основне завдання – втілення обіцянок, які дав виборцям.
У кадровій політиці я керуюсь засадою, що політика чи політична сила ніякої ролі не відіграє в управлінні містом. В першу чергу, це повинні бути висококваліфіковані люди, які б працею демонстрували свою фаховість.
-А як із транскордонною співпрацею? Чи продовжуєте вже налагоджені зв’язки?
-Так. Активно триває співпраця з польськими сусідами. Впродовж року проведено багато зустрічей задля вирішення спільних проблем прикордонних територій, а саме написання спільних проектів у рамках Програми “Польща-Білорусь-Україна”. Вже досягнено домовленості для написання проектів щодо реконструкції кінотеатру, каналізування в місті та ремонту комунальних доріг. Днями разом із делегацією від Старосамбірщини побував на святкуванні 98-річниці незалежності Республіки Польща в Устриках-Долішніх.
Маємо і новий досвід. У цьому році також налагоджено зв’язки з Угорщиною (м. Бой). Зараз ведуться перемовини щодо підписання Угоди про співробітництво.
-Які пріоритети Ви визначили в роботі міської влади?
– Вони, гадаю, відомі всім. Це, зокрема, асфальтування вулиць, площ, тротуарів, їх освітлення, очищення міських потоків, які впадають в Дністер, облаштування автомобільних парковок тощо. До прикладу, плануємо облаштувати автостоянку біля поліклініки.
Щоб визначити шляхи та напрями розвитку міста на найближчі роки фахівцями інституту транскордонного співробітництва розробляється стратегія розвитку міста Старий Самбір на 2017-2020 рр.
Сьогодні вже розроблено нові правила благоустрою міста. Також активно ведемо роботу щодо виготовлення нового генерального плану міста Старий Самбір, бо ж попередній генплан був розроблений ще у далекому 1989 році.
-Чи злагодженою є робота мерії та депутатського корпусу?
– На мою думку, співпрацю з депутатським корпусом міської ради налагоджено. Депутати та члени виконкому доповідають про наявні у місті проблеми. В свою чергу, пропоную учасникам таких зустрічей внесити свої пропозиції щодо їх вирішення, а також дати своє бачення в розвитку міста задля узгодженого складання планів їх виконання.
-І на завершення. Традиційні побажання громаді Старого Самбора?
– В першу чергу, кожен житель повинен сказати собі, що від нього залежить, яке буде місто, та порядок у ньому. Вірю у взаєморозуміння громади і влади. Вірю, що ми спільно з вами дбатимемо про наше славне місто над Дністром.
Як бачимо, відповідь мера Старого Самбора Ігоря Трухима на перше запитання “Що зроблено за рік?” говорить за себе сама. Втім, позитивні зміни на краще у райцентрі помітили й жителі та гості міста. А цими днями саме минає перший рік головування усіх війтів, мерів, селищних голів. Отож, кожна громада у нашому районі може сама оцінити, а що змінилося у нашому населеному пункті? Дієвий наш очільник, а чи просто… ходить на роботу?
Марія КУЗЬМИН, районна газета Голос Прикарпаття

print

Pin It on Pinterest