«

»

Лют 17

Про передачу функцій органів юстиції з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців районним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування

завЗ 13.12.2015 вступили в силу  Закони України  «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Цими законами передбачено багато новацій, які полягають у передачі повноважень з державної реєстрації від територіальних органів Міністерства юстиції України на місця, запровадженні електронних сервісів, а також створенні конкуренції у сфері державної реєстрації.

Починаючи з 1 січня нового року кожна міська рада, кожна об’єднана громада можуть надавати послуги із реєстрації майна та бізнесу, отримуючи кошти до свого місцевого бюджету, а наші громадяни отримали якісний, небюрократичний, некорумпований сервіс у цілій низці нових точок надання адмінпослуг. Крім того, функції з реєстрації передані нотаріусам та іншим акредитованим суб’єктам.

Функції органів юстиції у зазначених сферах державної реєстрації будуть поступово передаватися на місця до моменту завершення цього процесу у визначений Законами строк до 30 квітня 2016 року.

За Міністерством юстиції України та його територіальними органи у сфері державної  реєстрації залишені повноваження здійснення державної реєстрації громадських формувань, їх символіки, підтвердження всеукраїнського статусу громадського об’єднання.

Також, зазначеними законами запроваджено в системі державної реєстрації можливість оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації в адміністративному порядку. Особа, яка вважає, що її права порушено, зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. А у разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Міністерства юстиції або до суду.

Новації, які введені цими Законами:

– створення єдиного державного  реєстру,

– запровадження електронної реєстрації,

– скорочення процедури реєстрації у сфері державної реєстрації прав на нерухомість з 14 до 5 днів,

– введення принципу екстериторіальності (тобто громадяни зможуть реєструвати бізнес або права на землю не лише в реєстраційних службах за місцем знаходження або розташування земельної ділянки). При цьому, запроваджений принцип екстериторіальності в межах області у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (окрім нотаріусів) та межах України у сфері державної реєстрації бізнесу,

– встановлення диференційованого підходу до сплати адміністративного збору – залежно від строків проведення держреєстрації тощо.

Джерело: Старосамірське районне управління юстиції

print

Pin It on Pinterest