«

»

Кві 06

Основні зміни в законодавстві, щодо оподаткування спадщини

44Питання спадкування чи дарування є дуже актуальними, адже рано чи пізно кожен з ними стикається.

До сьогоднішнього дня ситуація зі спадкуванням майна склалась не дуже хорошою, люди не спішили приймати спадщину. Цьому причиною була  висока ставка податку на спадщину.

Та 23 лютого 2017 року парламент прийняв Закон України №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини». Закон набрав чинності 25 березня 2017 року і спростив процедуру оформлення спадщини для найближчих родичів.

Законом визначено що об’єктами спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою є:

 

  • об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого (батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені) та другого (рідні брати та сестри, баба, дід та онуки) ступенів споріднення;

 

  • об’єкт нерухомості, об’єкт рухомого майна, страхові виплати , та суми що зберігаються на пенсійному рахунку учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

 

  • об’єкт нерухомості, об’єкт рухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

 

  • грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

 

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, або отримання дарунків, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

 

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом, а саме – 5% від оціночної вартості майна.

 

Спадщина, яку одержують іноземці від громадянина України і навпаки оподатковується за ставкою 18% від оціночної вартості успадковуваного майна.

 

За детальною інформацією з питань, щодо спадкування, а також отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у Старосамбірське бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Старий Самбір, вул. Л. Галицького,114, або за телефонами (096) 07 – 95 – 076, (068) 62 – 92 – 960, 23 – 0 – 03; електронна адреса: staryy.sambir@lv.legalaid.gov.ua

print

Pin It on Pinterest