«

»

Вер 20

ТОП-7 основних причин ДТП в Україні

IMG_2895У цій статті – про найхарактерніші причини виникнення ДТП, і, цілком ймовірно, що це допоможе вам їх уникнути. Джерело: електронне видання АВТО/ЦЕНТР.

Статистика ДТП в Україні зовсім невтішна. Причому практично всі автолюбителі роблять ті самі помилки, внаслідок чого стаються аварії. Тому пропонуємо розглянути їх, щоб надалі постаратися не наступати на чужі граблі. Невиправдано ризикована поведінка і усвідомлене порушення правил дорожнього руху, мабуть, найпоширеніша причина ДТП. Сюди можна віднести ігнорування дорожніх знаків і сигналів світлофора, зміну смуги руху без увімкненого «поворотника», підрізання тощо.

Водіння в нетверезому вигляді. На жаль, в більшості країн колишнього Радянського Союзу керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння вважається мало не нормою. Саме водіння в нетверезому вигляді призводить до найтяжчих наслідків. Через алкоголь у крові водій схильний до втрати контролю над своїми вчинками. Крім того, часто з’являється невиправдана самовпевненість, сповільнюється реакція, притупляється увага і погіршується здатність аналізувати те, що відбувається навколо. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премьер-министр озвучил статистику смертности в ДТП Перевищення швидкості. На жаль, чимало водіїв люблять поганяти, але  при цьому не беруть до уваги дорожню обстановку. Обирати швидкість потрібно залежноі від дорожніх умов (зокрема, виду, стану й ухилу дороги), видимості й оглядовості, технічного стану авто тощо.

Неуважне водіння. У цю категорію входить неуважне ставлення автолюбителів до інших учасників дорожнього руху, зокрема пішоходів, а також поверхневе спостереження за дорожньою ситуацією. Крім того, розмови телефоном, вживання їжі за кермом, чи просто банальні розмови з пасажирами (особливо це стосується водіїв з невеликим стажем) – теж можуть стати причиною ДТП. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДТП потрапив Роллс-Ройс, на якому підвозили священика Неадекватна поведінка в екстремальних ситуаціях. Найбільшою небезпекою тут є автомобілісти-початківці або ті, хто дуже рідко виїжджає на дорогу, так звані «дачники», оскільки вміння уникати аварій приходить тільки з досвідом. Найголовніше в таких ситуаціях – не панікувати, зібратися з думками і сконцентруватися на машині і дорожній обстановці.

Недотримання дистанції. Таке порушення може призвести до наїзду на транспортний засіб, що їде попереду. У населених пунктах необхідно дотримуватися дистанції з розрахунку 0,5 м на 1 км/год швидкості, поза населеними пунктами – 1 м на 1 км/год. Однак ці величини стосуються тих випадків, коли дорога рівна та суха. В інших умовах дистанцію потрібно обирати так, щоб у разі раптового зупинння  ТЗ, що рухається попереду, можна було вчасно зупинити і свій автомобіль. Порушення правил обгону. Обгін – один із найвідповідальніших і найчастіших маневрів, пов’язаний із підвищеною швидкістю і обмеженою оглядовістю. Часто наслідком неправильного обгону стає лобове зіткнення. Під час цього маневру необхідно точно розраховувати безпечну дистанцію між машинами і обов’язково вмикати відповідний попереджувальний сигнал. Обганяти можна тільки в тому разі, якщо є можливість перевищити швидкість під час обгону транспортного засобу не менше ніж на 15 км/год, а його водій не має наміру змінювати напрямок руху (тому дуже важливо заздалегідь знати наміри водія ТЗ, який ви обганяєте).

Утім, винуватцями ДТП стають не тільки водії. Недисциплінованість пішоходів – ще одна причина багатьох аварій. В Україні саме через безтурботність пішоходів стається кожна третя ДТП (перехід дороги в недозволеному місці, несподіваний вихід на проїжджу частину тощо). Наостанок зазначимо, всі вищезазначені причини аварій безперервно спричиняють колосальні наслідки і втрати. До слова, в деяких європейських країнах періодично фіксують дні без ДТП або дні без постраждалих в аваріях. А щодо нас, на початку 2017 року мав місце випадок, коли в Україні не загинула жодна людина в ДТП.

print

Pin It on Pinterest