«

»

Жов 06

Досудова доповідь-справедливе рішення суду – консультація фахівця з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації

Що таке досудова доповідь? Розповідає фахівець (з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації) Старосамбірського РВ з питань пробації Г.А.Стебівка

220px-Пробація_в_УкраїніЗаконодавчі умови для реалізації досудової пробації, повноважень персоналу органів пробації визначені Законом «Про пробацію» та Кримінальним процесуальним кодексом України.

Законодавцем визначено, що досудова доповідь – це  формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

Для чого потрібна досудова доповідь?    Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатись про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації  для усунення таких обставин.

Досудова доповідь приймається судом до уваги. Важливо звернути увагу, що досудова доповідь не може використовуватись у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (чи невинуватості)  обвинуваченого вчиненні злочину.

Отримання роз’яснення та відмова від  участі досудової доповіді

Якщо особі не зрозуміло для чого складається  доповідь , вона має якомога раніше звернутися до працівників пробації, за додатковими роз’ясненнями.

Відмова від участі є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова  не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної причини.

Брати участь у підготовці досудової доповіді, надавати працівнику пробації інформацію, необхідну для підготовки такої доповіді.

Обвинуваченому необхідно надавати лише ту інформацію, яку запитує працівник пробації, йому варто поспілкуватися про те, щоб інформація була достовірною і потім не довелося витрачати час на додаткові зустрічі з працівником пробації для  з’ясування розбіжностей. Якщо на думку обвинуваченого, є важлива інформація, про яку не запитав працівник пробації її можна повідомити за своєю ініціативою та попросити  працівника пробації зазначити її у досудовій доповіді.

Заявляти відвід працівнику пробації, який складає досудову доповідь.

Відвід може бути заявлений, якщо є сумніви у неупередженості працівника пробації або інші підстави для відводу, що визначені Кримінальним процесуальним кодексом України. За додатковими роз’ясненнями можна звертатися до працівника пробації.

Подавати свої зауваження та уточнення.

Особа, щодо якої складається досудова доповідь, може обговорити з працівником пробації зауваження та уточнення до змісту досудової доповіді, якщо вони виникнуть. Якщо працівник пробації не погодиться з точкою зору обвинуваченого, то обвинувачений може викласти зауваження письмово і вони будуть надані до суду разом з досудовою доповіддю.

Ознайомлюватися з текстом досудової доповіді.

До направлення досудової доповіді до суду працівник пробації викличе обвинуваченого для ознайомлення з її змістом . Важливо пам’ятати, що час на це обмежений і неприбуття до органу пробації не є підставою для неподання досудової доповіді до суду в установлений строк.

print

Pin It on Pinterest