«

»

Лют 15

Нові зміни в законодавстві щодо відповідальності за несплату аліментів

aliment_sudНа даний час вкрай актуальним стає питання про стягнення аліментів на утримання дітей. Станом на 1 вересня 2017 року в органах Державної виконавчої служби зареєстровано понад 500 тисяч документів про стягнення аліментів, з яких майже 100 тисяч таких, де боржник має заборгованість по сплаті аліментів більш ніж за 3 місяці.

Відтак, на думку авторів законопроекту необхідно впроваджувати нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який боргує аліменти більш ніж на 6 місяців.

Тепер, окрім кримінальної відповідальності та тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі, недобросовісним батькам або іншим членам сім’ї, які ухиляються від виконання свого обов’язку щодо утримання дитини, загрожує наступне:

  • тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобом (на 6 місяців), окрім випадків, коли боржник водінням заробляє на життя, використовує транспорт через інвалідність, утримує особу з І, ІІ групою інвалідності або дитину з інвалідністю;
  • вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю,
  • пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
  • тимчасове обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Також законопроект впроваджує новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт, вид яких визначатимуть органи місцевого самоврядування.

Соціальні роботи можуть бути призначені на строк від 120 до 240 годин і відбуваються не більше 8 годин в день, а неповнолітніми 2 години на день.

У разі ухиляння від соціальних робіт постановою суду невідбутий строк соціальних робіт може бути замінено адміністративним арештом. Так, одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невідбутих соціальних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

Дані роботи не можуть бути призначені особам, визнаним інвалідами 1 або 2 групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

Значним «плюсом» даного закону є й те, що у випадку несплати боржником аліментів в сукупності більш ніж 6 місяців, тоді питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон може самостійно вирішувати той з батьків, з яким проживає дитина.

 

2018 – рік реалізації правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»

 Виникли правові питання – безоплатна правова допомога завжди поруч!

 

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь у Старосамбірське бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Старий Самбір, вул. Л. Галицького,114, або за телефонами (096) 07 – 95 – 076, (068) 62 – 92 – 960, 23 – 0 – 03; електронна адреса: staryy.sambir@lv.legalaid.gov.ua

print

Pin It on Pinterest