«

»

Тра 04

На Старосамбірщині активізувалися змії. До лікарні вже потрапили троє людей

11694877_1693337224230820_5008305384044459415_n__largeЗ приходом тепла приходить і нова небезпека – змії. І місця їх “візитів” найнесподіваніші. Якщо зі шкільних років пам’ятаю, що змії поширені в заболочених місцях, болотах, у горах, лісах, біля зарослих озер і ставків, то тепер повзучі “візитують” поближче до людей. Останніми роками нас вже не дивує, що часто бачимо їх на берегах річок, на полях, де люди обробляють городи, обабіч доріг. Однак геть моторошно стає, коли “поганка” повзає на обійстях селян. не раз доводилось чути, що змій бачили і у житлових районах Старого Самбора.
Не ставимо собі за мету вияснити, чому так стається. Своє слово скажуть спеціалісти. Метою цієї публікації є радше застерегти жителів нашого району, аби вони були обережними.

Як повідомив завідувач хірургічного відділення Старосамбірської ЦРЛ Роман Селецький, у квітні до реанімації з укусом змії потрапило троє людей. В усіх випадках це були жінки, що працювали на городах біля хат – у селах Недільній, Тур’є, Скелівці. (Нещодавно сіру карпатську гадюку спостерігали біля дитячого майданчика на Військовому містечку в Старому Самборі). Лікування продовжили у хірургічному відділенні. Благо, район має вакцину від укусу змій.
-Що ж необхідно зробити, якщо, не доведи Господь, все-таки укусила змія? – запитуємо у Романа Селецького.
– Насамперед, – радить лікар, – не панікувати. Пам’ятайте головне: обов’язково якнайшвидше звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою, викликайте карету швидкої, а для послаблення болю можна прикласти щось холодне, найкраще лід, якщо є. В жодному разі не займайтеся самолікуванням, бо часом маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Пам’ятайте, категорично забороняється накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Чомусь така помилкова думка є поширеною серед населення. Ця міра не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин.

Смертельно небезпечних видів змій в нашому регіоні немає, якщо не враховувати наслідків алергії на саму отруту. Однією з таких небезпек є укус гадюки карпатської. Обов’язково нагадуємо про необхідність термінового звернення при такому укусі до медичного закладу!
А втім, як кажуть, не зайвим буде нагадати давню незаперечну істину: береженого і Бог береже. Остерігайтеся змій. І навіть на своїх подвір’ях!
А ще вартує знати, що коли йдете на поле чи город, взуття повинно бути таким, аби закритою була стопа.
Марія КУЗЬМИН, Голос Прикарпаття

print

Pin It on Pinterest