«

»

Лип 24

Соціальний захист потерпілих від нещасних випадків на виробництві

Фонд_соціального_страхування_України_логоОдним із завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів є реалізація державної політики у сфері соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, відповідно до законодавства, мають право на щомісячні страхові виплати, що встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячного заробітку, який потерпілий мав до ушкодження здоров’я.

Також у разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, Фонд проводить одноразову страхову виплату потерпілому, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності. Максимальний розмір такої допомоги складає 17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого законодавством на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, в тому числі на придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу).

Витрати на ліки, лікування, протезування (крім протезів із дорогоцінних металів), придбання санаторно-курортних путівок, предметів догляду за потерпілим визначаються на підставі виданих лікарями рецептів, санаторно-курортних карток, довідок або рахунків про їх вартість.

Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від характеру цього догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою (на місяць) за:

1) розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на спеціальний медичний догляд (масаж, уколи тощо);

2) половину розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на постійний сторонній догляд;

3) чверть розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати, – на побутове обслуговування (прибирання, прання білизни тощо).

 

 

 

 

 

Потерпілому, якому встановлено інвалідність, періодично, але не рідше одного разу на три роки, та особам з інвалідністю I групи щорічно безоплатно за медичним висновком надається путівка на санаторно-курортне лікування.

За наявності медичних показань для одержання автомобіля і наявності або відсутності протипоказань до керування ним Фонд забезпечує потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, а також виплачує компенсацію на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку та на умовах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Згідно з висновком МСЕК Фонд може відшкодовувати також інші витрати.

За більш детальною інформацією необхідно звертатися у Старосамбірське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області за адресою: м. Старий Самбір, вул. Лева Галицького, 88, тел.: (0-238) 21-4-91.

О.Дочич, головний спеціаліст
Старосамбірського відділення                                                                                                                УВД ФССУ у Львівській області

print

Pin It on Pinterest