«

»

Лис 09

Українські кіно митці побували в Старому Самборі

IMG_20181103_140207 [800x600]Недавно завершився 7-й Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат», який проходив в курортному Трускавці. Це був шалений успіх українських стрічок з українськими акторами, режисерами та сценаристами. Якщо на перший фестиваль було важко віднайти український фільм, то зараз їх було більше 30-ти. Були фільми і спільного виробництва, але за участю України.

Фільмом «Герой мого часу» було відкрито сьому сторінку Трускавецького кінофестивалю цьогоріч. А далі була конкурсна програма ще з восьми українських та спільних із зарубіжжям стрічок – «Ізі», «Коли падають дерева», «Шляхетні волоцюги», «Припутні», «Гірська жінка на війні», «Казка про гроші», «Червоний», «2020». Глядацька зала була наповнена трускавчанами, глядачами-курортниками та просто любителями кіно. Коли закінчився фільм «Червоний», то вся зала разом із письменником-сценаристом Андрієм Кокотюхою злилися в єдиному виконанні пісні «Ой, у лузі червона калина…».

Актори Володимир Горянський та Катерина Кістень, Яків Ткаченко та Ніна Набока, Євген Григор’єв та Петро Пастухов, Юрій Хвостенко, Михайло Грицкан, Іван Шаран, письменник і сценарист Андрій Кокотюха, акторка та співачка Наталія Кудряшова та Гурбан Аббасов були щоденними учасниками фестивалю. Міжнародне журі фастивалю було професійним, представлене з різних кіношкіл – це Борис Савченко (Україна) – програмний директор, Альгімантас Пуйпа (Литва), Валеріу Жерегі (Молдова), Яніс Норд (Латвія), Лариса Брюховецька (Україна), Василь Вітер (Україна), Яніна Лапіскайте (Литва), Галіченко Юрій (Україна), Михайлик Андрій (Україна).

IMG_20181103_142413 [800x600]А після перегляду були завжди цікаві зустрічі з акторами та режисерами та культурна програма в рамках якої за ініціативи партнера фестивалю – Міжнародного Центру «Європейська інтеграція України» і його голови Івана Цегенька, учасники «Корони Карпат» разом з представниками ЗМІ відвідали місто Старий Самбір. Це стало можливим також, дякуючи запрошенню міського голови міста Ігора Трухима, який завжди активно долучається до проектів МЦ «ЄІУ» та особисто постійно популяризує місто яке очолює і генеральному директору ТзОВ «Еко-Оптіма» Максиму Козицькому котрий особисто вітав гостей на локації ВЕС-2 Старий Самбір разом зі своїми друзями з Австрії та директором Старосамбірського РЕМ Андрієм Волощаком.

До зустрічі з кіно митцями України і журналістами Іван Цегенько також запросив власника новітнього гірськолижного комплексу «Буковиця» що біля Трускавця Віталія Мицака і генерального директора готельного комплексу «Трускавець 365» Сергія Чурбанова. Отож  учасники кінофестивалю, попри споглядання чудових краєвидів міста і Бескидських хребтів з височини, могли ще й поспілкуватись з неординарними та успішними людьми котрі щоденно розбудовують наш край.

Неймовірна і душевна атмосфера, бойківські страви, відвідини військового поховання Острогірка, екскурсії Старим Самбором та до Лаврівського монастиря а також непідробна щирість ще двох співробітників міської ради Володимира Бущака та Юрія Леуса, котрі також долучились до організації прийому – все це надзвичайно вразило і зворушило гостей, які відтепер поселили частинку Старого Самбора в своєму серці. І це найкращий результат такого візиту для всіх.

І на завершення про результати кінофестивалю. Цього року фільмами переможцями стали:

– Гран-Прі «Корона Карпат» VІІ кінофестивалю стала картина «Гірська жінка на війні» (Україна, Ісландія, Франція).

– Найкраща чоловіча роль – Олександр Мавріц за роль у картині «Червоний» (Україна).

– Найкраща жіноча роль – Халлдорі Гейхадсдоттір за роль у картині «Гірська жінка на війні» (Ісландія, Україна, Франція).

До речі: фільм «Гірська жінка на війні» вже виставлено від Ісландії претендентом на 91-шу премію «Оскар».

Кінофестиваль – це не лише конкурс фільмів, а велика школа і можливість для творчого зростання у кінематографії . Це творчі зустрічі, майстер-класи, виїзди на місцеві локації, знайомства і досвід. Це бажання нових ідей і мрій, змога творити цікаве і якісне кіно. І це все заради подяки і оплесків глядачів.

То ж, до наступного року, «Корона Карпат» і дивіться фестивальні фільми в кінотеатрах, знаючи що багато акторів, режисерів, продюсерів цих стрічок також вже були в Старому Самборі!

print

Pin It on Pinterest