«

»

Лис 27

З турботою про людей праці

Фонд_соціального_страхування_України_логоЩороку 3 грудня у світі відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю.

Серед багатьох причин, які можуть призвести до інвалідності, є виробничий травматизм та профзахворюваність.

Турбота про тих, хто в результаті травм на виробництві або професійних захворювань отримав інвалідність, є одним із напрямів роботи Фонду соціального страхування України. Соціальний захист таких осіб  здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до цього Закону потерпілі у разі стійкої втрати професійної працездатності отримують від Фонду одноразову грошову допомогу та щомісячні страхові виплати.

Фонд фінансує також витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю.

Згідно з висновком МСЕК Фонд може відшкодовувати також інші витрати. 

Однак, жодні матеріальні відшкодування чи соціально-медична реабілітація не замінить людині втраченого здоров’я. Лиху краще запобігти. Тому завжди важливою є профілактична робота з попередження нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. Для цього на кожному підприємстві, незалежно від того, велике воно чи мале, повинна ефективно працювати служба охорони праці, яка має налагодити систему навчання та перевірки знань з охорони праці працівників, забезпечити їх засобами колективного та індивідуального захисту від небезпечних та шкідливих  факторів виробництва, організувати проведення медичних оглядів. Ці та інші заходи можуть зберегти людське життя, вберегти від інвалідності.

 

Старосамбірське відділення

управління ВД Фонду соціального страхування

України у Львівській області

print

Pin It on Pinterest