«

»

Лют 05

Правовий захист викривачів корупції

З 1 січня цьоbig-unnamedго року викривачі корупції отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.  Розширення кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу передбачено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17 жовтня 2019 року  № 198-IX, який набрав чинності з 1 січня 2020 року.

Зокрема, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали викривачі у зв’язку з повідомленням ними інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення – на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.

Тобто, викривачі корупції отримали право на захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

Викривач – викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання;

При цьому, викривач повинен бути впевнений, що інформація достовірна. Після повідомлення викривач стає свідком у справах про адміністративні правопорушення або заявником у кримінальному провадженні. Повідомити про корупційні правопорушення можна анонімно.

За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну викривачів, їх близьких осіб у зв’язку із здійсненим повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону правоохоронними органами до них можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві”. Такими заходами може бути особиста охорона, видача спеціальних засобів індивідуального захисту, зміна документів тощо.

Щодо трудових прав, то викривач або член його сім’ї не може бути звільнений або примушений до звільнення, притягнений до дисциплінарної відповідальності, підданий іншим негативним заходам у зв’язку з повідомленням про факт корупції.

Особа, яка повідомила про корупційне правопорушення, може самостійно залучити адвоката та отримати відшкодування витрат на правничу допомогу та судовий збір у зв’язку із захистом своїх прав як викривача.

У випадку, якщо грошовий розмір предмета корупційного злочину або завдані державі збитки від нього перевищують 10,5 мільйонів гривень (ця сума буде змінюватися залежно від розміру прожиткового мінімуму), то викривач має право на винагороду у розмірі до 10 відсотків від хабара або завданих збитків. Точний розмір винагороди визначає суд. При цьому, згідно з законом, причетні до схем викривачі корупції не зможуть отримати винагороду.

Повідомити про корупцію можна керівнику або уповноваженому підрозділу (особі) органу або юридичної особи, у яких викривач працює, проходить службу чи навчання або на замовлення яких виконує роботу, через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, Національному агентству з питань запобігання корупції, іншому суб’єкту владних повноважень.

Нагадуємо, за отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до Старосамбірського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою м. Старий Самбір,  вул. Л.Галицького, 114, або за телефонами  (068)62–92–960,  (096)07–95–076, 23–0–03; електронна адреса: staryy.sambir@legalaid.lviv.ua

 

 

print

Pin It on Pinterest