«

»

Бер 26

Режим надзвичайної ситуації: роз’яснення

 

гербВідповідно до рішення Львівської обласної державної адміністрації з 24 березня 2020 року на території усієї Львівської області запроваджено надзвичайну ситуацію.

 

У режимі надзвичайної ситуації громадяни мають право:

 

  • на отримання інформації про надзвичайні ситуації або небезпечні події;
  • на забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання;
  • на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій;
  • на соціальний захист та відшкодування відповідно до законодавства шкоди;
  • на медичну допомогу, соціальну-психологічну підтримку та медико-психологічну реабілітацію у разі отримання фізичних і психологічних травм.

 

У режимі надзвичайної ситуації громадяни зобов’язані:

 

  • дотримуватися правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях;
  • дотримуватися заходів безпеки у побуті та повсякденній трудовій діяльності;
  • дотримуватися протиепідемічного, протиепізоотичного та протиепіфітотичного режимів, режимів радіаційного захисту.

 

«Надзвичайний стан» та «надзвичайна ситуація»

Регулюються на різних законодавчих рівнях: Поняття надзвичайної ситуації визначає Кодекс цивільного захисту України, тоді як режим надзвичайного стану регулює Конституція України та Закон України про правовий режим такого стану.

По-різному впливають на права людини: При запровадженні надзвичайного стану права громадян в Україні обмежуються. Йдеться про «тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень».

А під час надзвичайної ситуацій таких обмежень немає.

Різний термін дії: Режим надзвичайного стану, згідно із законодавством, можуть ввести на всій території України не більше ніж на 30 діб, а в окремих місцевостях — не більше ніж на 60 діб.

Надзвичайний стан може бути продовжено указом президента, однак не більше ніж на 30 днів і лише після повторної процедури затвердження такого указу у Верховній Раді.

Для надзвичайної ситуації таких обмежень немає.

 

Коротка інформація про перебіг карантину в режимі надзвичайної ситуації на Старосамбірщині станом на ранок 25 березня.

  • За даними медичних установ району підозри на короновірус відсутні, госпіталізованих з пневмонією немає, хворих на ГРВІ – 5 осіб з легкою формою.

 

  • Старосамбірською районною радою спільно з сільськими, селищними та міськими радами сформовано список осіб, які нещодавно повернулись з-за кордону. Станом на 17.00 год. 24.03.2020 року до списку внесено 181особу. Дані передано первинній медичний допомозі та поліції для постійного моніторингу та дистанційної роботи. Список щоденно оновлюється.

 

  • Старосамбірським відділенням поліції здійснюється посилене патрулювання в населених пунктах району на предмет дотримання правил карантину.

За порушення правил карантину відділенням поліції за період карантину всього складено 4 адміністративних протоколи, зокрема 24 березня зафіксовано 1 правопорушення за ст.173-1 КУпАП щодо поширення неправдивих чуток про корона вірус.

 

  • Екіпажами МНСників та поліції з використанням гучномовців проводяться оповіщення населення про умови карантину.

 

Закликаємо усіх дотримуватись правил карантину, адже хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Бережімо себе та один одного!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

Pin It on Pinterest