«

»

Чер 22

Безпека працівників під час виходу з карантину

Фонд_соціального_страхування_України_логоУкраїна поступово виходить із карантину. Однак з коронавірусом нам прийдеться  ще тривалий час жити поряд.

Якщо людям, які повертаються до роботи, не забезпечити належного захисту, то може наступити чергова хвиля пандемії. Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи та уникнути повторного зупинення підприємств Міжнародна організація праці надала наступні рекомендації роботодавцям:

  1. Точно ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження по всіх виробничих процесах і продовжувати це робити по мірі повернення працівників до роботи. 2. Вжити заходів адаптованих до особливостей кожного сектора, робочого місця і категорії працівників для запобігання ризикам. Такі заходи можуть включати: – скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами, а в разі, коли такі контакти все ж мають місце, дотримання необхідної дистанції;                                                                                                                                               – забезпечення більш ефективної вентиляції робочих приміщень;                                                 – постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, створення необхідних умов для миття рук і дезінфекції.                                                                                 3. У необхідних випадках безкоштовно забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту.                                                                                                                                                4. Забезпечити умови для ізоляції ймовірно інфікованих працівників і відстеження всіх їх контактів.                                                                                                                                             5.Забезпечити психологічну підтримку персоналу.                                                                        6. Забезпечити навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці.

В Україні по мірі виходу з карантину постановами Головного державного санітарного лікаря  затверджуються тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів за конкретними напрямками діяльності. Зокрема, такими постановами вже визначено правила, яких необхідно дотримуватися при наданні послуг в умовах карантину в перукарнях і салонах краси, в закладах громадського харчування та установах торгівлі , при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають прийом відвідувачів в офісних приміщеннях , а також правила, яких слід дотримуватися при наданні стоматологічної допомоги тощо. Відповідні постанови публікуються на сайті Міністерства охорони здоров’я України (розділ «Документи», вкладка «Головний державний санітарний лікар України»).

Так однією з останніх постанов від 06.06.2020 р. № 34 затверджено рекомендації щодо організації торгівлі на ринках.

Тож з 8 червня  діють наступні рекомендації для роботи ринків:

  • допуск працівників ринку до роботи лише після термоскринінгу;
  • на вході до ринку повинні бути облаштовані місця для обробки рук антисептиками;
  • дозволяється одночасне перебування відвідувачів ринку з розрахунку не більше 1особа на 10 квадратних метрів площі ринку, соціальна дистанція між людьми-1,5м;
  • допуск відвідувачів на ринок лише у захисній масці;
  • регулярне проведення дезінфекції контактних поверхонь;
  • інформація про профілактику COVID-19 повинна бути розміщена на видних місцях, тощо.

В нинішніх не простих умовах, коли відбуваються сплески рівня захворюваності нам всім слід пам’ятати, що послаблення карантину не скасовує правил безпеки з COVID-19.

Старосамбірське відділення УВД Фонду соціального страхування України

у Львівській області.

print

Pin It on Pinterest