«

»

Лип 10

ВІДНОВНЕ ПРАВОСУДДЯ: що це і як працює?

бюро

Останнім часом спостерігається тенденція до підвищення темпів росту злочинності, а існуючі способи реагування на злочин не вирішують всіх наявних проблем. Тому можемо стверджувати, що ті каральні підходи, які передбачені чинним законодавством, не спроможні досягти основної мети кримінального судочинства – виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, а так само не в повній мірі враховують інтереси потерпілих.

Це зумовлює необхідність впроваджувати нові підходи реагування на злочин – запровадження процедури примирення (відновного правосуддя) у кримінальних справах.

Відновне правосуддя – це підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів потерпілої особи, правопорушника та громади. ВП запрошує обидві сторони конфлікту до діалогу, дає можливість усім учасникам інциденту досягти спільного рішення та відновити справедливість.

Тобто, це процес, під час якого всі сторони — учасники конкретного правопорушення зустрічаються для колективного вирішення питання: що робити з наслідками правопорушення та їх впливом на майбутнє.

Відновне правосуддя зародилося у середині 70-х років XX сторіччя як рух за зміну поглядів на злочин та покарання. Підхід, що лежить в його основі, орієнтований на надання можливості сторонам конфлікту і суспільству в цілому самим впоратися з наслідками злочину.

Наразі відновне правосуддя розглядають як рух за справедливість, який доповнює офіційну форму правосуддя, залучає самі сторони та громадськість до владнання наслідків злочину, сприяючи таким чином соціальній реінтеграції правопорушника і зменшенню кількості кримінальних покарань.

Існує кілька моделей (форм) відновного правосуддя. Найпоширеніші з них такі:

  1. програми примирення потерпілих і правопорушників (відомі також як “медіація”, “посередництво”, “конференції постраждалих осіб і правопорушників”);
  2. кола правосуддя — програми, в основі яких лежать традиції північноамериканських індіанців, проводяться переважно в Канаді;
  3. сімейні конференції (групові наради) — їхньою батьківщиною є Нова Зеландія; вони базуються на традиціях корінного населення маорі і є чинними законодавчо.

 

Переваги відновного правосуддя для суспільства і держави:

  • Дозволяє вирішувати конфлікти шляхом активного залучення сторін конфлікту
  • Враховує інтереси обох сторін конфлікту
  • Створює можливість діалогу між потерпілим і правопорушником
  • Трансформує боротьбу між людьми у спільну діяльність з розв’язання конфлікту не суперницьким шляхом
  • Сприяє розвитку почуття відповідальності у правопорушника
  • Дає можливість швидкого і більш реального відшкодування нанесеної шкоди
  • Надає правопорушнику можливості для виправлення
  • Попереджає злочини та конфліктів
  • Зменшує кількість повторних правопорушень
  • Зменшує напругу в громаді
  • Зміцнює традиції миротворчості та розвиває співчуття
  • Сприяє вихованню суспільства і вкоріненню в ньому гуманістичних цінностей
  • Частково звільняє правоохоронні та судові органи від перевантаження справами і дає можливість зосередитися на серйозніших з них
  • Заощаджує державний бюджет і час професіоналів кримінальної юстиції

 

 

Чим же ж відрізняється відновне правосуддя і традиційне правосуддя?

 

За визначенням Говарда Зера, відновне правосуддя відрізняється від традиційної кримінальної юстиції основними запитаннями, які воно ставить.

 

Відновне правосуддя: Хто постраждав? Які потреби сторін? Чия це відповідальність?

Кримінальне правосуддя: Яка стаття закону порушена? Хто винен? На яке покарання він (вона) заслуговує?

 

Зважаючи на правове визначення злочину та характер кримінального судочинства, такі чотири потреби вимагають особливої уваги:

  1. Інформація. Потерпілим потрібні відповіді на питання, які виникають щодо правопорушення — чому це сталося і що з того часу відбулося.
  2. Встановлення істини. Важливим елементом зцілення є можливість розповісти історію того, що сталося.
  3. Розширення прав і можливостей. Жертви часто відчувають втрату контролю через злочин — контроль над власними майном, тілом, емоціями, мрією. Залучення до процедури відновного правосуддя може бути важливим способом повернути їм відчуття прав і можливостей.
  4. Відшкодування (реституція) чи помста. Коли правопорушник докладає зусиль, щоб виправити шкоду, нехай навіть частково, це спосіб сказати: «Я беру на себе відповідальність, і ви не винні». Це також задоволення потреби у реабілітації особи”.

Відтак, відновне правосуддя — це ефективний спосіб профілактики злочинності, що допомагає задовольняти потреби учасників кримінальних ситуацій набагато краще, ніж традиційна система кримінального судочинства. Воно допомагає зміцнювати соціальну тканину суспільства”.

Переважна більшість західних країн на сьогоднішній день впровадила програми Відновного правосуддя у систему кримінального судочинства, оскільки:

— це дає можливість правопорушнику взяти відповідальність і виправити наслідки завданої шкоди,

— це допомагає потерпілій стороні зцілитися від психологічної травми”.

 

Для отримання консультації з правових питань звертайтеся до Старосамбірського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: вул. Л.Галицького, 114, м. Старий Самбір, або за телефонами: (096) 07 – 95 – 076; (068) 62 – 92 – 960.

print

Pin It on Pinterest