«

»

Жов 28

Що таке ОСББ та які його права

91650abe72b74891ce17dffa3726f716_XL95%  житла у місті  – приватні квартири, а з ними  і будинки  отримали свого колективного власника. Тобто кожний багатоквартирний будинок – є громадою співвласників.

Реєстрація юридичної особи ОСББ – це реєстрація факту про об`єднання громади у такому будинку.

«ОСББ — це не панацея від усіх проблем, а лише перший крок до змін.»

ОСББ є однією з найефективніших форм управління будинком та житловим майном. ОСББ потрібне для того, щоб (на підставі Закону та Статуту) отримати демократичний механізм  колективного прийняття рішень з питань експлуатація та належного утримання будинку. Створюється організаційна структура, яка здатна вирішувати загальні проблеми мешканців будинку, відстоювати їх інтереси та права в органах державної там місцевої влади, стосунках з іншими юридичними особами, а також виступати позивачем у суді.

OSBBЗакон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» дає визначення:

 

«Об’єднання  співвласників  багатоквартирного  будинку  –  юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного  будинку  для  сприяння використанню  їхнього  власного  майна  та управління, утримання і використання спільного майна».

 

Як функціонує ОСББ:

  • Кожен мешканець будинку може приймати участь в управлінні будинком шляхом голосування на загальних зборах або через обрання до органів управління (на посаду члена правління чи голови правління ОСББ).
  • Після реєстрації ОСББ має право відвести прибудинкову територію в спільну сумісну власність та використовувати її для здійснення господарської діяльності.
  • Об’єднання має право здавати в оренду і передавати в користування загальне майно будинку та самостійно витрачати отриманий в результаті цього дохід на утримання будинку.
  • ОСББ самостійно займається плануванням робіт, необхідних для якісного утримання будинку та прибудинкової території, визначає кошторис утримання будинку та на загальних зборах встановлює розмір внесків його співвласників.
  • Всі належні пільги і субсидії по сплаті внесків на утримання будинку та житлово-комунальних послуг для співвласників у ОСББ зберігаються.
  • За згодою співвласників ОСББ у якості квартплати для деяких мешканців може зараховуватись трудовий внесок.
  • Всі платежі мешканців будинку і доходи від використання загального майна поступають на розрахунковий рахунок ОСББ та витрачаються на обслуговування і ремонт будинку згідно затвердженого на загальних зборах кошторису витрат.
  • Усі співвласники будинку у  ОСББ мають можливість здійснювати контроль за фінансово-господарською діяльність об’єднання за допомогою ревізійної комісії або самостійно.
  • ОСББ самостійно обирає обслуговуючі організації або управителя за договором, якого можуть змінити в разі надання ним неякісних послуг з управління.
  • Реєстрація ОСББ дає змогу отримувати якісні послуги з експлуатації та утримання будинку за меншою ціною оскільки об`єднання співвласників є неприбутковою організацією і не сплачує податок на прибуток та податок на додану вартість.
  • Учасники об’єднання можуть завчасно планувати заходи для поліпшення стану будинку, його модернізації та ремонту обладнання всієї будівлі, а також впровадження заходів з енергозбереження.
  • ОСББ, як юридична особа, може брати кредит у банку для проведення ремонту чи термомодернізації будинку (за умови погодження суми кредиту 2/3 співвласників на загальних зборах).
  • За умови створення ОСББ зростає зацікавленість та відповідальність мешканців будинку та, як наслідок, підвищується ефективність управління спільною власністю.
  • Як виняток, ОСББ, очікуючи більш сприятливих умов, може взагалі не здійснювати ніякої господарської діяльності, а використовувати свій юридичний статус для захисту житлових прав мешканців будинку.

Нерідко серед населення поширюють міфи та провокації з приводу недоліків та проблем у діяльності ОСББ.

Отож, вибір за Вами – залишити все, як є, або пройти шлях від колективної безгосподарності та безвідповідальності – до об’єднаної громади та господаря у будинку  та в державі загалом!

print

Pin It on Pinterest