«

»

Лют 24

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу: Первоцвіт 2023

первоцвіт [640x480]У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являютьсяці тендітні первістки оновленої  землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені  до Червоної книги:

Державна екологічна інспекція повідомляє, що у весняний період триває торгівля ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, в тому числі рослин, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання цих видів рослин призводить до знищення популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин , а також конвалії звичайної відбувається на ринках та поза їх межами.

Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо – первоцвіт! Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Ми знищуємо ці квіти, якщо збираємо і продаємо, та допомагаємо знищувати, якщо купуємо. Кожен покупець букетику стимулює браконьєрів знищувати квіти і в наступному році.

Ці рослини підлягають суворій охороні. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Старосамбірська міська рада закликає охороняти навколишнє природне середовище! У випадку виявлення фактів порушень, пропонуємо повідомляти відповідні служби з метою притягнення винних до адміністративної відповідальності.

print

Pin It on Pinterest