«

»

Кві 01

Про перерахунок пенсій у зв’язку із проведенням індексації пенсій з 01.03.2021 року

PFU22 лютого 2021 року Уряд прийняв постанову Кабінету Міністрів України „Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році”.

Відповідно до постанови у 2021 році індексація пенсій буде проведена з 1 березня.

Затверджено показник збільшення розміру пенсій, обчисленого від заробітної плати та страхового стажу кожного пенсіонера на рівні 11 %, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення. Хочу зауважити, що це не розмір пенсії збільшиться на 11%, а це збільшиться середня заробітна з якої розраховується розмір пенсії. Тобто, якщо у 2020 році цей показник заробітної плати складав 4888,83 грн., то на даний час індексується пенсія із застосуванням показника середньої заробітної плати 4888,83х11%=5426,60грн. Для прикладу, якщо за матеріалами пенсійної справи загальний стаж пенсіонера для розрахунку пенсії 35 років, коефіцієнт його стажу складає 0,35. Коефіцієнт заробітної плати для розрахунку пенсії залежить від розміру заробітку кожної особи індивідуально.

Нагадаю, що для розрахунку пенсії використовується весь заробіток за даними персоніфікованого обліку, починаючи з 01.07.2000 року по дату виходу на пенсію, на даний час це 246 місяців. Чим вищий заробіток за цей період, тим вищий коефіцієнт заробітку для розрахунку пенсії індивідуально кожної особи. Аж тоді цей показник середньої зарплати збільшений на 11% множиться на індивідуальний коефіцієнт стажу.

Перерахунок проведено автоматично за матеріалами пенсійних справ 18044 пенсіонерам, які перебувають на обліку в відділі обслуговування громадян N20 (сервісний центр) м. Старий СамбІр.

Мінімальний розмір підвищення встановлено на рівні 100 грн.

Підвищується мінімальна пенсійна виплата із 2100 грн. до рівня 2 200 грн особам, які мають повний страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Що стосується пенсій, призначених за спеціальними законами, якщо розмір їх

пенсій, розрахований за нормами «страхового» Закону з урахуванням вищенаведеного перерахунку з 01.03.2021 буде більший, то в такому випадку проводиться автоматичне, без їхнього звернення, переведення пенсії на умовах, передбачених цим Законом, за матеріалами пенсійних справ. Це буде стосуватися  окремих державних службовців.

print

Pin It on Pinterest