«

»

Тра 25

Патронатна сім’я – порятунок для дитини

patronБувають ситуації, коли діти потрапляють у складні життєві обставини,  залишаючись без належного догляду батьків. Щоб допомогти діткам, які опинилися в таких обставинах в Україні на законодавчому рівні запроваджено таке новаторство, як  патронатна родина.

Такі родини  вже давно практикуються  у багатьох країнах Європи та США, як підготовка дитини до влаштування в прийомну (опікунську) сім’ю чи на усиновлення.

Патронат над дитиною — це тимчасовий (до 3-ох місяців) догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Таким чином дитина потрапляє не у притулок, де таких знедолених багато, а в родину, переживає менший стрес, її легше реабілітувати.
Паралельно в цей час із рідними батьками дитини спілкуються соціальні працівники, допомагають мінімізувати негативні чинники, які часто й спричиняють кризу. І якщо зрештою батьки долають проблеми, дітей їм повертають. Якщо відновити здатність батьків виховувати дитину неможливо, їй обирають іншу форму сімейного виховання: усиновлення, влаштування під опіку чи піклування або прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.
Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
Патронатний-вихователь – це спеціально підготовлена людина, яка на договірній  основі з уповноваженим закладом здійснює догляд та  виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час їх перебування в патронатній родині.
Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.
Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата у патронатні вихователі, повнолітня донька або син, які проживають разом з кандидатом, — за згодою), проходять обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За результатами навчання обласний центр видає кандидатові у  патронатні вихователі та членові його сім’ї довідку про проходження навчання та у разі його успішного проходження — рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною.
У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.
Патронатний вихователь отримує плату – грошове забезпечення у розмірі п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків. Також на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину виплачується соціальна допомога у розмірі два прожиткових мінімуми на місяць для дітей відповідного віку. Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в  сім’ю  патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї.
Детальну інформацію про створення патронатної родини та інші форми сімейного виховання (усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім»я, дитячий будинок сімейного типу) ви можете отримати  за телефоном: 0964068332, а також за адресою: м. Старий Самбір, вул. Л Галицького, 40Старосамбірський міський центр надання соціальних послуг. 

   На території Старосамбірської громади функціонує прийомна сім»я та 9 опікунських сімей, в яких виховується 16 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

print

Pin It on Pinterest