«

»

Чер 03

Встановлюється період тиші

оголошення [320x200]З метою здійснення охорони середовищ існування, умов розмноження та шляхів міграції диких тварин, у період з 1 квітня по 15 червня щорічно встановлюється період тиші.

Як інформує Державна екологічна інспекція , відповідно до ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» у період масового розмноження диких тварин забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

     На природі у цей період забороняється: 

– розводити вогнища, проганяти свійських тварин чи використовувати автотранспорт;

– під’їжджати на плавучих засобах з працюючим двигуном;

– рвати квіти, адже зірвані рослини не дадуть насіння;

– ловити метеликів: вони не лише прикрашають природу, а й опилюють рослини;

– руйнувати мурашники, адже санітарами лісу є саме мурахи, які не дають сильно розмножуватися комахам-шкідникам;

– чіпати пташині гнізда – потривожені птахи можуть покинути гніздо, а прим’ята трава або зламана гілка зроблять його помітним для хижаків;

– чіпати нори  – дитинчат можуть покинути звірі, а за таких умов вони не виживуть у дикій природі.

Важливим є дотримання тиші саме тому, що у квітні-червні   відбувається перід розмноження птахів та звірів. Шум може їх налякати і навіть змусити залишити гніздо чи нору –  через це потомство загине.  З цією метою  на законодавчому рівні запроваджено Сезон тиші, який регламентується статтею 39 Закону України “Про тваринний світ”,

Сезон тиші сприяє відтворенню популяції лісових звірів та птахів, забезпечує зростання та різноманіття та спокійний розвиток фауни в наших лісах.

За порушення вимог вищезазначеної статті передбачена адміністративна відповідальність за статтею 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

print

Pin It on Pinterest