«

»

Чер 30

Про актуальні питання застосування податкового законодавства під час «гарячої лінії» у Старосамбірській ДПІ  

 

дпаЗ метою надання суб’єктам господарювання роз’яснень щодо застосування положень податкового законодавства, проведено сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія».

На питання, які надійшли від платників, відповідав начальник Старосамбірської ДПІ Віктор Дмитрук.

До вашої уваги пропонуються найцікавіші запитання та відповіді на них.

 Питання: «Чи можна подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування через Електронний кабінет?»

Відповідь: За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету підприємець має можливість направити до ДПС разом із супровідним листом у форматі pdf  заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Інформацію щодо отримання та реєстрації заяви в ДПС можна переглянути в закладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Е-кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи».

Питання: «Чи необхідно спадкоємцям подавати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування, звітність і сплачувати єдиний податок у разі смерті підприємця – платника єдиного податку?»

Відповідь: Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування спадкоємцями не подається, оскільки повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у разі смерті, а також відомості відповідної реєстраційної картки є підставою для зняття його з обліку в контролюючих органах.

До того ж, норми Податкового кодексу України не передбачають у такому випадку подання звітності за останній звітний період, на який припадає дата смерті.

Водночас, виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку у разі його смерті або оголошення судом померлим здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

 

Питання: Якщо помилково проведено суму розрахунків через ПРРО, яким чином виправити помилку?

Відповідь: Скасування суб’єктом господарювання помилково проведеної суми через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом формування розрахункового документу повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

 

Питання: «Я планую зареєструватися, як ФОП до кінця червня та подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування для другої групи. На якій системі оподаткування я буду перебувати в період від дати державної реєстрації до переходу на сплату єдиного податку?»

Відповідь: Відповідно до абзацу першого п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця (в якому відбулася державна реєстрація) подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Отже, новостворена фізична особа – підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, а доходи, отримані у цьому періоді, включаються до податкової декларації платника єдиного податку – підприємця.

У період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ.

 

print

Pin It on Pinterest