«

»

Лис 09

Питання про «податкову амністію» на « гарячій лінії» в Старосамбірській ДПІ

дпаДнями в Старосамбірській ДПІ відбувся сеанс телефонної «гарячої лінії» за участі старшого державного інспектора Старосамбірської ДПІ Біласа Івана на тему « Одноразове добровільне декларування активів громадян».

Надаємо найактуальніші питання платників податків.

 Питання. Який порядок подання декларації?

– Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом виключно в електронній формі через електронний кабінет платника. Подати декларацію необхідно до 1 вересня 2022 року.

Питання. Чи перевірятимуть податківці одноразові добровільні декларації?

– Здійснюватиметься лише камеральна перевірка у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок) протягом 60 календарних днів, які настають за днем подання декларації. Якщо контролюючий орган виявить помилку, декларанту буде надіслано повідомлення, після отримання якого декларант матиме 20 календарних днів, аби подати уточнюючу декларацію. Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутності фіскальної складової.

У декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела одержання декларантом об’єктів декларування. Крім того, одноразові добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Питання. Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

– Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Тож подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи і декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Питання. У який термін сплачується сума недоплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, яка виникла за результатами камеральної перевірки?

-У разі виявлення фахівцями ДПС за результатами камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації арифметичної помилки, що призвела до недоплати суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, декларант, який подав відповідну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, зобов’язаний сплатити суму такої недоплати протягом 10 календарних днів з дня отримання відповідного повідомлення за довільною формою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та подати уточнюючу відповідну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом 20 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

На всі питання платників було надано ґрунтовні відповіді.

print

Pin It on Pinterest