«

»

Гру 24

Актуально про житлові субсидії

19082021Про розмір призначеної житлової субсидії можна дізнатись самостійно за даними Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій за посиланням https://subsidii.ioc.gov.ua
За допомогою реєстру можливо дізнатись чи призначили сім’ї житлову субсидію, термін, на який призначено субсидію, розмір призначеної субсидії, спосіб виплати та назву управління соціального захисту населення, в якому зберігається особова справа отримувача субсидії. Інформація оновлюється один раз на місяць — на початку поточного місяця за попередній місяць.

Чи можна звернутись за отримання житлової субсидії в середині опалювального періоду?

Так, звернутись за житловою субсидією можна в будь-який місяць року. За загальним правилом житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до закінчення опалювального сезону (до квітня включно).
Таким чином, призначення субсидії здійснюється раз на рік (визначається право), а розрахунок розміру житлової субсидії здійснюється двічі на рік (на неопалювальний та опалювальний сезони).
У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.
Якщо громадяни, що перебувають у складних життєвих обставинах, не змогли звернутися за призначенням житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального (неопалювального) сезону, житлова субсидія призначається з початку сезону (але не раніше дня виникнення права на житлову субсидію) у разі, коли таке звернення надійшло в будь-який місяць до закінчення сезону.
При цьому, важливо знати, у разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо житлові субсидії призначаються протягом трьох місяців з дати такої зміни.
Тобто, якщо сім’я звертається за субсидією протягом трьох місяців після підвищення тарифів, то субсидія призначається з місяця такого підвищення до закінчення опалювального сезону.
Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

Якщо в період отримання житлової субсидії у її одержувача зростуть доходи, як це вплине на отримання субсидії?

Якщо сім’ї призначили субсидію на певний сезон, то протягом цього періоду автоматично, через зростання доходів субсидії не позбавлять. Субсидія розраховується двічі на рік: на неопалювальний та опалювальний сезони.
Для розрахунку розміру субсидії враховуються доходи:
• за III та IV квартали попереднього року — коли субсидія призначається з початку неопалювального сезону (травень);
• за I та II квартали поточного року — коли субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);
• за два найближчі квартали до дати звернення, щодо яких наявна інформація про доходи від податкової служби — коли субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону. Наприклад, якщо сім’я звернулась за субсидією у грудні, то враховуватимуться її доходи за II та III квартали поточного року.
Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
Якщо субсидію призначили на певний сезон, то автоматичний перерахунок її розміру здійснюється лише при зміні тарифів на житлово-комунальні послуги.
Інші перерахунки можуть здійснюватися за звернення громадян в таких випадках:
– непрацюючим пенсіонерам, якщо розрахунок житлової субсидії проводився з урахуванням отриманої заробітної плати;
– особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію.

Чи вплинуть на призначення житлової субсидії кошти, отримані за вакцинацію за програмою «єПідтримка»

Наразі громадяни, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19, почали отримувати кошти у сумі 1 тисячі гривень за програмою «єПідтримка».
Отримання зазначених коштів не впливає на право громадян одержувати житлову субсидію, а також не зменшує розмір житлової субсидії. Оскільки ця виплата є одноразовою, вона не враховується до сукупного доходу домогосподарства під час розрахунку розміру субсидії, що не позначиться на розмірі житлової субсидії у майбутніх періодах.

Про які обставини, що випливають на право отримання субсидії, необхідно обов’язково повідомляти орган соціального захисту населення сім’ям, які отримують житлову субсидію?

Сім’ям, які отримують житлову субсидію, обов’язково необхідно протягом 30 календарних днів повідомляти територіальні управління соціального захисту населення про обставини, які впливають на право отримання субсидії, зокрема, якщо будь-хто із складу домогосподарства або членів їх сімей:
– має у власності транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше п’яти років або більше ніж однин транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);
– протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень:
купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів, інших фінансових інструментів, буд.матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних);
платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно, транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);
внески до статутного капіталу товариства, підприємства, організації;
благодійну діяльність (у вигляді сплати коштів);
надання фінансової допомоги, позики;
операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів;
– має у власності більш ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), крім житла, яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності, розташованого в сільській місцевості, розташованого на тимчасово окупованій території, на лінії зіткнення або непридатного для проживання;
– має на депозитному рахунку кошти у сумі, що перевищує 100 тис. гривень.
Також громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати управління соціального захисту населення щодо зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств; зміни у складі сім’ї члена домогосподарства, зміни соціального статусу членів домогосподарства; настання умов, за яких втрачається право на отримання субсидії на понаднормову площу житла непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі (працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів).

Чи можуть вимагати повернути вже отриману субсидію?

Якщо сім’я отримувала субсидію неправомірно, приховала інформацію про свої статки, то орган, який призначав допомогу, дійсно може надіслати листа з вимогою повернути надміру отримані кошти. Їх необхідно повернути на небюджетні рахунки структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, відкриті в Державному казначействі.
Якщо громадянин відмовляється добровільно повернути суму надміру отриманої субсидії, то орган, який призначив субсидію, може звернутись до суду з позовом про примусове стягнення таких коштів.

print

Pin It on Pinterest