«

»

Гру 23

Правила пожежної безпеки під час святкування Новорічних та Різдвяних Свят

fotoНезабаром Новорічні та Різдвяні свята. Оселі   прикрасять Новорічні ялинки – неодмінні атрибути цього свята. Однак, поряд із позитивними емоціями, при недотриманні елементарних вимог правил пожежної безпеки, лісові красуні можуть зіпсувати святковий настрій.

Правила безпеки під час користування піротехнічними засобами

 Феєрверки, петарди, ракети та інші вибухові “іграшки” завжди притягували до себе увагу не тільки дітвори, а й дорослих. Але з кожним роком збільшується кількість людей, що отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки, різні травми.  Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного та безграмотного користування піротехнічними виробами.

Сучасний ринок пропонує різноманітну побутову піротехніку. Ці вироби вільно попадають до населення, а поводження з ними не вимагає спеціальних знань і навичок. Використання піротехнічних виробів з дотриманням вимог інструкції забезпечує безпеку здоров’я та життя людей, не призводить до пошкодження майна й не завдає шкоди навколишньому середовищу.

При купівлі піротехнічних виробів віддавайте перевагу спеціалізованим магазинам та обов’язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання, то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.

Обов’язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб. Щоб запобігти неприємним наслідкам від “спілкування” з піротехнічними виробами, необхідно пам’ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки при їх використанні.

– Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.

– Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях.

– Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам.

– Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись у нетверезому стані. У більшості випадків, в момент приведення в дію піротехніки, той, хто запускає її, повинен за лічені секунди відбігти на безпечну відстань (як правило, це 10-15 і більше метрів).

Не всі знають, що температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів. Викид полум’я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів. Тепер уявімо ці іграшки в руках легковажних дітей. Їх забави загрожують не тільки пожежами. Частіше вони породжують непоправні трагічні наслідки.

Заходи пожежної безпеки під час проведення Новорічних та Різдвяних свят

З наближенням Новорічних і Різдвяних свят слід пам’ятати про заходи пожежної безпеки в побуті. Вимоги пожежної безпеки стосуються новорічних ялинок, прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового Року та Різдва. Встановлюючи ялинку, неухильно дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки:

– за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення тощо) проведення святкувань повинно проводитися тільки впродовж світлового дня;

– ялинка повинна бути встановлена на стійкій основі;

– ялинку забороняється встановлювати на шляхах евакуації;

– ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням правил улаштування електроприладів;

– при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її потрібно терміново вимкнути;

– мінімальна відстань від місця, де встановлена ялинка, до опалювальних приладів і легкозаймистих речей, портьєр і т.д., повинна становити не менше 1,5 метра;

– не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею і целулоїдними іграшками, використовуйте електричні гірлянди промислового виробництва;

– у приміщенні, де встановлена ялинка, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні;

– не одягайте дітей в костюми з вати, марлі, паперу та інших легкозаймистих матеріалів.

Пам’ятайте, що в приміщенні, де встановлена ялинка, необхідно обладнати протипожежний куточок, в якому мають бути вогнегасники, вода і спеціальні ковдри; виходи і проходи в цьому приміщенні повинні бути вільні.

У разі виникнення пожежі телефонуйте за номером «101»

print

Pin It on Pinterest