«

»

Бер 11

Як попередити харчове отруєння в умовах воєнного стану. Консультують фахівці Держпродспоживслужби

У зв’язку з військовою агресією РФ збільшилась міграція населення. Війна застала людей зненацька. Значно зросла кількість тимчасово переселених людей на територіях ОТГ нашого району.

Причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь можуть бути нестандартні умови, в яких опинилося населення: перебування тривалий час в транспорті, очікуванні на вокзалах та на кордонах, в результаті чого відсутні умови для зберігання продуктів та дотримання особистої гігієни.

Запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності населення. Щоб уникнути харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних базових правил:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу та після відвідування туалету (обробляйте вологими серветками), знезаражуйте побутовими дезінфікуючими засобами;
  • приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, у разі можливості, піддавати вторинній термічній обробці;
  • не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються – варені ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, салати або інші продукти, які мають обмежений термін для споживання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені!

Бережіть своє здоров’я та своїх рідних!

 

Матеріал підготував начальник Старосамбірського відділу Богдан ВЕНЦИК

print

Pin It on Pinterest