«

»

Чер 27

Що завдає шкоди картоплі. Веретеноподібність бульб veretenovidnost kartofelia

ДержпродспоживслужбаНа території України картоплю вже вирощують не одне століття. За цей період українці навчились ідентифікувати різноманітні генетичні та інфекційні захворювання картоплі, а також боротись із ними. Крім того, внаслідок постійних дослідів в сфері картоплярства, було виведено безліч різноманітних сортів картоплі, які на сьогоднішній день стали більш стійкішими до хвороб картоплі, а також шкідники картоплі. Нажаль, але все ж таки вірогідність втрати врожаю ще залишилась. В цій статті річ піде про готику або веретеноподібність бульб. Збудником цієї хвороби є віроідна етіологія. Віроїд веретеноподібності бульб (ВВБК). Білкової оболонки віроїд не має і становить просто ланцюжок РНК з 359 нуклеотидів.

Передається він завдяки декільком видами комах, а також контактним шляхом, Серед видів шкідників картоплі, які переносять збудник захворювання найбільше значення мають клопи і попелиці. Найактивніше переносить збудник захворювання луговий клоп, або як його ще називають «Lygus pratensis L». Цей шкідник дуже поширений, тому знаходиться по всій зоні вирощування картоплі. Таким чином, якщо не підготуватись до боротьби з цим клопом, можна купити насіннєву картоплю в Україні, висадити її, а потім отримати врожай хворої картоплі. Крім того, лугового клопа, перенести збудник захворювання, також можуть деякі види жуків, зокрема, жовта картопляна блішка Psylliodes affinisі різні види види попелиць, а також буряковий клоп «Polymerus cognatus»або люцерновий клоп «Adelphocoris lineolatus Goeze».

Як визначити захворювання та що робити Хворі кущі чітко відрізняються від здорових, зменшується кіль­кість стебел. Стебла практично не гілкуються. Листя, особливо верхнє, підняте під гострим кутом до стебла. Частки листя по­дрібнюються, хвилясті або гвинтоподібно скривлені, черешки листя часто вкорочені та скривлені. Верхнє листя жовтіє або забарвлюється в інші кольори. Бульби веретеноподібні, грушо­подібні, розтріскуються, мають негарний вигляд. Вічка—більш глибокі або опуклі, кількість їх збільшується. Забарвлення бульб сортів з червоним кольором шкірки світліше звичайного, іноді плямисте. У деяких сортів відмирають поверхневі тканини бульби (буруваті плями біля вічок і сочевичок).

Фактори, що сприяють розвитку хвороби: наявність переносників вірусного захворювання. Максимально знизити вірогідність захворювання, можна якщо:

Використовувати оздоровлений, безвірусний матеріал.

Регулярний полив, особливо в період бульбоутворення.

Прочищення насіннєвих дільниць картоплі.

Використовувати сорти, стійкі до вірусної інфекції.

Регулярна обробка насіннєвих дільниць інсектицидами.

Слід зазначити, що особливий акцент треба робити на здоровий насіннєвий матеріал, тому купити насіннєву картоплю в Україні, яка пропонує більше десяти різновидів елітної голландської картоплі. Наші сорти картоплі характеризуються високою стійкістю до різноманітних хвороб, а також високим рівнем врожайності.

Розповів головний спеціаліст відділу фіто санітарних

заходів на кордоні                                                                                В.В.Марич

print

Pin It on Pinterest