«

»

Сер 31

Чи можна проводити операції з нерухомістю під час воєнного стану?

бюроПопри повномасштабну війну в Україні, життя не завмерло. І навіть у ці складні часи люди продовжують будувати плани на майбутнє та їх реалізовувати, зокрема це стосується нерухомості. Хтось втратив житло і хоча придбати нова, а хтось – навпаки, хоче продати свою нерухомість адже гостро потребує чималої суми коштів. У цій консультації розповімо, які операції з нерухомістю проводяться в умовах воєнного стану.

Законодавство України не забороняє здійснювати угоди щодо нерухомості (дарування, обмін, купівля-продаж), але якщо угода щодо об’єкта нерухомості була здійснена, то протягом місяця інших угод з цим об’єктом нерухомості проводити не можна. Тобто, фактично не можна перепродати нерухоме майно.

Хто може посвідчити угоду щодо нерухомого майна?

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 06 травня 2022 року №1833/5 “Про внесення змін до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна” під час дії воєнного стану посвідчити угоди щодо нерухомого майна можуть виключно ті нотаріуси, які включені до Переліку нотаріусів, яким можна вчиняти нотаріальні дії під час воєнного стану. Цей перелік можна знайти на сайті Міністерства юстиції за цим посиланням https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-vid-10082022-yakimi-v-umovah-voennogo-stanu-vchinyayutsya-notarialni-dii-schodo-tsinnogo-mayna

 

Місце вчинення нотаріальних дій щодо нерухомого майна

Укладати угоди щодо нерухомості під час воєнного стану можна за зареєстрованим місцем проживання однієї зі сторін договору (покупця або продавця), за місцем знаходження нерухомого майна, або за місцем реєстрації юридичної особи, якщо вона виступає стороною договору.

 

Чи можна укладати договори щодо нерухомості через представника?

Законодавство не забороняє укладати угоди щодо нерухомого майна через представника. Але обов’язковою умовою є те, що в довіреності має бути конкретизовано повноваження представника, тобто має бути вказано, що саме представник має від імені довірителя купувати або продавати конкретний об’єкт нерухомого майна. Також така довіреність має бути належним чином зареєстрована в Єдиному реєстрі довіреностей, а також з дати її видачі до моменту укладення договору має пройти не більше 1 місця або не більше 2 місяців якщо довіреність видана консульською установою. Якщо пройшло більше часу, то представник має подати нотаріусу заяву від власника нерухомості про підтвердження дії довіреності.

 

Якщо Вам потрібна правова допомога, Ви можете звернутися до Старосамбірського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Старий Самбір, вул. Л.Галицького, 114, Самбірський район, Львівська область. Графік роботи: понеділок-п’ятниця, 09:00-18:00 год.

print

Pin It on Pinterest