«

»

Вер 07

Обережно шкідник – середземноморська плодова муха

CeratitiscapitataWied. – середземноморська плодова муха – широкий поліфаг, пошкоджує близько 200 видів рослин із різних родин, однак найбільше апельсини, мандарини, грейпфрути, авокадо, хурму, інжир, банани, лимони, суниці, гранати, манго, мушмулу, груші, яблука, сливи, черешні, виноград, фініки, томати, баклажани, перець. На плодах видно місце проколу, який робить самка під час яйцекладки.

За розміром середземноморська плодова муха трохи менше  звичайної  домашньої мухи – 4,5 мм., має специфічне забарвлення. Це один з найшкідливіших видів.

Батьківщиною середземноморської плодової мухи є Марокко, але вона значно поширена у всіх країнах Середземномор’я, де вирощують цитрусові культури. Її неодноразово завозили до Одеської області та АР Крим з Туреччини, Сирії та Єгипту. В Австрії цей шкідник з’явився у 1954 році, а вже у 1956 році в садах, на околицях Відня муха пошкодила 90-100% плодів. На півдні Німеччини втрати абрикос від середземноморської плодової мухи досягли 80%, персиків – 100%. Останнім часом муха поширилася також у Південній та Північній Америці. Збитки від цього виду, завезеного в Каліфорнію в 1980–90-х роках, оцінюються в сотні мільйонів доларів США щорічно. В Україні муху виявлено восени 1964 року у Севастополі, де вона пошкодила 100% персиків і 40-70% груш (вогнище ліквідоване). На сьогодні виявлено нове вогнище в м. Іллічівськ Одеської області на площі 9,9 га.

Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються. Розрізавши пошкоджені плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляють з нижнього боку висячих плодів. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканини розм’якшуються, набувають інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. В стиглих плодах личинки розвиваються швидше, ніж в зелених. Дорослі особини з’являються через 6-11 днів. Середземноморська плодова муха відноситься до групи найбільш небезпечних і шкодочинних видів практично у всіх країнах світу, де вирощуються рослини, які вона пошкоджує. Практично муха не переносить менше 0 0С. Імаго живе 6-8 місяців – за цей період може відкласти до 1000 яєць, а в середньому до 300.

Державна служба з карантину рослин України затримала у портах Одеси та Іллічівська вантаж апельсинів – 65,5 тонн з Єгипту, в якому виявлено карантинний організм – середземноморську плодову муху (CeratitiscapitataWied на стадії личинки у живому стані).

Середземноморська плодова муха  при  ввезені  може акліматизуватись в південній частині країни. Тому продукція із країн її розповсюдження підлягає огляду. В місцях  можливої акліматизації потім проводиться обстеження на виявлення середземноморської плодової мухи за допомогою феромонних  пасток.

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні І.М. Рудавський

print

Pin It on Pinterest