«

»

Вер 30

1 жовтня Міжнаро́дний день осіб похи́лого віку

1601549794_zobrazhennya_viber_2020-09-30_16-40-18Міжнаро́дний день осіб похи́лого віку — проголошений 50 сесією Генеральною Асасам-блеєю ООН , відзначається в усьому світі 1 жовтня.

Спочатку День людей похилого віку стали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкін-ці 1990-их років уже в усьому світі.  Україна як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжна-родного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років.

В Україні громадянами похилого віку  визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року (стаття 10 Закону України „ Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”).      Надважливою, на думку ООН, є потреба активного використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку. Суспільство має одночасно допомагати долати психологіч-ну межу старості та зменшувати тягар соціальних витрат на молодих людях за рахунок працюючих пенсіонерів.

 

Однією з установ, що опікується проблемами осіб похилого віку на території Старосамбір-ської міської ради, є Старосамбірський міський центр надання  соціальних послуг, який надає та  може надавати такі види соціальних послуг: догляд вдома, натуральна допомога, інформування, консультування, представництво інтересів, соціальна профілактика, соціальний супровід сімей / осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, екстрене (кризове) втручання, соціальна адаптація.

За наданням  консультацій щодо отримання соціальних послуг необхідно звертатись в кабінет № 104 ( 1-й поверх) приміщення міської ради.

print

Pin It on Pinterest