«

»

Жов 31

Погодинний облік електроенергії для знижок у нічний час

imageВажливо для підприємців: робота вночі дозволяє значно дешевше платити за електроенергію

Вартість електричної енергії для підприємств є різною на кожну годину доби. Так, найдешевша електроенергія в нічні години — орієнтовно в період з 23:00 до 6:00, найдорожча в «пікові» години — орієнтовно з 08:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00. Різниця у вартості електроенергії може досягати до 100% (вартість «нічної» електроенергії у два рази менша від «пікової»).

Кожен непобутовий споживач, юридична особа чи фізична особа-підприємець, має право організувати розрахунковий облік електричної енергії таким чином, щоб окремо обліковувати електроенергію спожиту в кожну годину доби і, відповідно, оплачувати по ціні, яка формується в кожну годину доби.

Змістивши енергоємне навантаження на нічні години, можна, крім допомоги енергосистемі України, отримати суттєву економію коштів за спожиту електричну енергію.

Важливо, що нічні години практично не задіяні до графіків вимкнень та обмежень, які зараз впроваджують в енергосистемі.

Як скористатись перевагами «нічних» цін на електроенергію?

Для цього непобутовому споживачу потрібно забезпечити розрахунковий облік електроенергії з використанням приладів інтервального (погодинного) обліку та дистанційного зчитування. Це може бути впроваджене локальне устаткування збору та обробки даних (ЛУЗОД) чи автоматизована систему комерційного обліку (АСКОЕ), або електролічильник (електролічильники) з вбудованим модемом для передачі даних.

Також необхідно укласти договір з постачальником послуг комерційного обліку (ППКО) або оператором системи ПрАТ «Львівобленерго» про забезпечення щодобового зчитування, формування та передачі сформованих даних комерційного обліку до ОСР/НЕК. Зразок договору можна переглянути на сайті «Львівобленерго»: https://loe.lviv.ua/ua/nich_biznes

Для початку погодинних розрахунків за електроенергію споживач має повідомити свого постачальника електричної енергії про бажання змінити тарифну модель на погодинну.

Для консультацій стосовно організації погодинного обліку непобутові споживачі можуть звертатися до служби технічного аудиту ПрАТ «Львівобленерго» – тел. 239-22-91 або до служби приладів обліку – тел. 239-22-56.

print

Pin It on Pinterest