«

»

Вер 19

Про затвердження Стратегії розвитку ЗЗСО I-II ступенів с.Страшевич

СТАРОСАМБІРСЬКА МІСЬКА РАДА

САМБІРСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18-а сесія восьмого скликання

 Р І Ш Е Н Н Я

від 06 вересня 2022р.                             м. Старий Самбір                          № 1080

 Про затвердження Стратегії розвитку ЗЗСО I-II ступенів с.Страшевичі Старосамбірської міської ради, Самбірського району, Львівської області на 2022-2026 роки

 

Відповідно до п.2 ст.37 Закону України «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою забезпечення безпечного та доступного освітнього середовища, Старосамбірська міська рада

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити Стратегію розвитку закладу загальної середньої освіти I-II ступенів с.Страшевичі Старосамбірської міської ради, Самбірського району, Львівської області на 2022-2026 роки.

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти постійну комісію з гуманітарних питань (голова комісії – депутат О.Нискогуз).

 

Міський голова                                          Ігор ТРУХИМ


 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням 18-ї сесії 8 скликання

Старосамбірської міської ради

від 06 вересня 2022р. №1080

 

 

Міський голова                                          

 

Ігор ТРУХИМ

 

 

 

 

Стратегія розвитку

закладу загальної середньої освіти

І-ІІ ступенів села Страшевичі

Старосамбірської міської ради

Самбірського району Львівської області

на 2022-2026 р.р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

  1. Загальні положення. ………… стр. 3
  2. Нормативно-правова і організаційна основа Стратегії розвитку закладу. стр. 4
  3. Вступ…… …………………… стр. 5
  4. Освітнє середовище. ………….стр. 6
  5. Освітня діяльність та система оцінювання здобувачів освіти……… стр. 15
  6. Управлінська діяльність. …… стр. 19
  7. Виховна складова. ……………стр.22

8.Педагогічна діяльність. ……… стр.27

  1. Очікувані результати стратегії розвитку закладу. ………………….. стр.29
  2. Моніторинг і оцінювання якості впровадження Стратегії розвитку. стр.30

11.Висновки. ……………………стр. 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Загальні положення

Комунальний заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області є закладом освіти, який передбачає здійснення освітньої діяльності на основі поєднання змісту освіти, визначеного законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» та постанов Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 87 «Про затвердження Державного стандарту початкової освіти», та від 30 вересня 2020 року  № 898  «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти».

Цінностями закладу є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих та фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності  на користь іншим людям і суспільству, поєднання загальнолюдських духовних цінностей із національною історією і культурою, розвивальний характер навчання та його індивідуалізація, збагачення на цій основі інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу українського народу, підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору.

Місією закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної  загальної середньої освіти, створення гідних умов розвитку та реалізації особистісного потенціалу здобувачів освіти на користь незалежної України.

Візія школи – заклад повинен стати простором психологічного комфорту всіх учасників освітнього процесу та їх соціального успіху, який мотивує: здобувачів освіти – до позитивних змін у навчанні; педагогічних працівників – до професійного росту, батьків – до активної свідомої співпраці.

Діяльність закладу базується на принципах незалежності від політичних, громадських і релігійних організацій та об’єднань та передбачає:

  1. Дитиноцентризм в освітній діяльності, раціональність та доцільність у виборі форм і засобів освіти й виховання для задоволення духовних запитів дитини, її пізнавальних та інтелектуальних можливостей, інтересів.
  2. Автономність закладу у вирішенні основних питань змісту його діяльності, розвитку різноманітних форм співпраці й партнерства, встановлення демократичних взаємовідносин між  учасниками освітнього процесу.
  3. Науковість та ефективність освітнього процесу на основі сучасних педагогічних досягнень.
  4. Гуманізм освітнього процесу.
  5. Збереження, відновлення й розвиток української національної культурної спадщини та ознайомлення із культурною та духовною спадщиною народів Європи та світу через вивчення навчальних предметів та участь у міжнародних проектах.
  6. Забезпечення фізичного розвитку дитини на основі здоров’язбережувальних технологій освітнього процесу.
  7. Впровадження інноваційних технологій в освітній процес.
  8. Творчий пошук резервів і джерел вдосконалення роботи ліцею.

Мета стратегії розвитку закладу – визначити перспективи розвитку закладу, що забезпечить якісну сучасну освіту шляхом творчого навчання відповідно до суспільних потреб, зумовлених новітнім розвитком української держави.

Основними стратегічними завданнями розвитку закладу на 2022-2026 роки є:

  • створення безпечного та комфортного освітнього середовища, вільного від усіх форм насильства та дискримінації в закладі;
  • розбудова внутрішньої системи забезпечення якості освіти;
  • удосконалення роботи предметних методоб’єднань педагогічних працівників;
  • удосконалення роботи щодо створення умов для формування індивідуальних освітніх траєкторій учнів в умовах базової освіти та в системі роботи з обдарованими учнями;
  • забезпечення інтелектуальної творчої діяльності учнів, спрямованої на одержання нових знань та пошук шляхів їх застосування;
  • забезпечення розвитку інноваційних здібностей учнів;
  • забезпечення гармонійного розвитку здобувачів освіти шляхом співпраці учнів, батьків, учителів, громади, через відкриті стосунки, реалізацію інтересів дитини та свободу й творчість учителя;
  • забезпечення демократичних взаємовідносин в освітньому закладі;
  • збереження фізичного та психічного здоров’я учнів, формування здорового способу життя;
  • вдосконалення матеріально-технічної бази;
  • підготовка конкурентноспроможних випускників, інноваторів, патріотів, які володіють ключовими життєвими компетентностями, здатних до успішної самореалізації в суспільстві.

 

  1. Нормативно-правова і організаційна основа Стратегії розвитку закладу
  • Конвенція ООН про права дитини.
  • Конституція України.
  • Закон України «Про освіту» (зі змінами).
  • Закон України «Про повну загальну середню освіту».
  • Закон України «Про основні засади молодіжної політики».
  • Указ Президента України від 18.05.2019 №286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання».
  • Концепція реалізації державної політики в сфері реформування загальної середньої освіти  «Нова українська школа» на період до 2029 року.
  • Концепція розвитку громадянської освіти в Україні, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 року №  710-р.
  • Постанови  Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 87 «Про затвердження Державного стандарту початкової освіти», та від 30 вересня 2020 року  № 898  «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти».

 

 

 

 

  1. ВСТУП

 

Оновлення Стратегії розвитку закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів села Страшевичі Старосамбірської міської ради на 2022-2026 роки зумовлено якісними змінами змісту освіти згідно з Законом України «Про освіту», Концепцією нової української школи, які полягають в приведення її у відповідність із європейськими стандартами, потребами сучасного життя, запитами суспільства щодо надання якісних освітніх послуг. Пріоритетними напрямами розвитку учнів закладу є формування в них сучасних освітніх компетенцій та високого рівня інформаційної культури якісну підготовку підростаючого покоління до життя в основі якого закладена повна академічна свобода.

В умовах перебудови освітньої системи України якість освіти визначається, перш за все, тими можливостями, які освітні заклади створюють для учнів, у тому числі і обдарованих. Особливої значущості набуває завдання пошуку ефективних способів навчання обдарованих дітей, створення умов для інтелектуального і особистісного зростання дітей і підлітків з ознаками загальної обдарованості у закладах загальної середньої освіти різних типів. Такі завдання вирішуються за рахунок внесення змін у зміст, методи і організацію навчання в рамках основної освіти для обдарованих дітей або за допомогою додаткової освіти. На перший план виходить необхідність реалізації потенційних можливостей школярів з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей.

Стратегія розвитку закладу спрямована в площину цінностей особистісного розвитку, варіативності й відкритості освітньої системи закладу, зумовлює модернізацію чинників, які впливають на якість освітнього процесу, змісту освіти, форм і методів навчання й виховання, внутрішнього моніторингу якості знань здобувачів освіти та якості надання педагогами освітніх послуг, прийняття управлінських рішень.

Ключовими перевагами стратегії закладу є забезпечення нового змісту освіти (гуманізація, диференціація, інтеграція, науковість) через широке застосування новітніх інформаційних технологій та педагогіки плюралізму і партнерства; комплексний підхід до розбудови ліцею і розвитку учня; орієнтація на створення ситуації успіху та позитивний результат.

 

Стратегія розвитку закладу включає в себе такі складові:

  • Освітнє середовище (створення комфортних умов для навчання та виховання здобувачів освіти, харчування, інформаційно- програмне забезпечення, протидія булінгу та насильству, психолого-педагогічна діяльність, збереження та зміцнення здоров’я учнів та вчителів; матеріально-технічне забезпечення).
  • Освітня діяльність та система оцінювання здобувачів освіти.
  • Педагогічна діяльність.
  • Управління закладом.

 

  1. ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

 

Завдання:

  1. Створення комфортних умов для навчання та виховання здобувачів освіти (приміщення та територія закладу, матеріально-технічна база, безпека життєдіяльності, психологічний комфорт).
  2. Збереження та зміцнення здоров’я учнів та вчителів.
  3. Постійне вдосконалення інформаційно-програмного забезпечення навчального закладу.
  4. Протидія булінгу та насильству.
  5. Психолого-педагогічна діяльність.
  6. Збереження та зміцнення здоров’я учнів та вчителів.

 

Операційні цілі

№ з/п Шляхи реалізації Термін виконання Відповідальні
І. Створення комфортних умов для навчання та виховання здобувачів освіти (приміщення та територія закладу, матеріально-технічна база та безпека життєдіяльності)

Проєкт « Безпечне середовище»

Мета: –  створення безпечного, комфортного середовища для усіх учасників освітнього процесу ;

– навчання учнів правилам, нормам і навичкам безпечної поведінки.

1 Оновлення зелених насаджень Жовтень 2022 Директор,

Завгосп

2 Оновлення матеріальної бази навчальних кабінетів Протягом 2022-2023 н.р. Директор, завгосп, вчителі
3 Ремонт твердого покриття території закладу Квітень-червень 2023 Директор,

Завгосп

4 Створення системи відеонагляду Протягом 2023 Директор,

Завгосп

5 Заміна плитки на підлозі коридорів Червень-серпень 2024 Директор,

Завгосп

6 Заміна аварійних та уражених дерев молодими насадженнями Жовтень 2024 Директор,

Завгосп

7 Облаштування баскетбольного майданчика на стадіоні Вересень 2024 Директор,

Завгосп

8 Облаштування волейбольного майданчика на стадіоні Вересень 2022 Директор,

Завгосп

9 Оновлення матеріальної бази навчальних кабінетів Протягом 2025 Директор,

Завгосп

10 Облаштування  укриття на час повітряної тривоги Серпень 2022 Директор,

Завгосп

11 Зведення спортивної зали До 2026 року Директор, завгосп
12 Придбання:

–  шкільні меблі;

– мультимедійний комплекс;

– комп’ютерна техніка

– телевізор;

– дидактичний матеріал для НУШ;

– ксерокс

Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
13 Створення комісії з охорони праці щодо перевірки готовності закладу до навчання та безпечних умов праці. Організація роботи комісії для оформлення актів-дозволів на експлуатацію кабінетів підвищеної небезпеки, спортивних

майданчиків, футбольного поля із штучним покриттям, тренажерного майданчика

Щороку, серпень Директор, завгосп, заступник директора з НВР
14 Документальне оформлення роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Затвердження інструкцій з охорони праці та безпеки життєдіяльності серпень Заступник директора з НВР
15 Перевірка куточків пожежної безпеки, планів евакуації, щитової, засобів індивідуального захисту, переносного електрообладнання серпень Заступник директора з НВР
16 Призначення відповідальних за організацію роботи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності під час освітнього процесу та в позаурочний час, за попередження дитячого травматизму, електрогосподарство та пожежну безпеку. Серпень поточного року Заступник директора з НВР
17 Проведення всіх видів інструктажів з учасниками освітнього процесу та облікування їх у журналах реєстрації. Протягом поточного року Заступник директора з НВР
18 Проведення навчання з охорони праці для працівників закладу освіти Протягом поточного року Заступник директора з НВР
19 Систематичне проведення навчання здобувачів освіти правилам безпеки життєдіяльності під час Тижнів знань з безпеки життєдіяльності, проведення занять з предмету «Основи здоров’я», бесід класних керівників на виховних годинах. Протягом поточного року Заступник директора з НВР
20 Розроблення та доведення до відома здобувачів освіти, педагогів алгоритм дій при виникненні нещасного випадку. Протягом поточного року Заступник директора з НВР
21 Проведення просвітницької роботи із здобувачами освіти щодо дотримання правил безпеки життєдіяльності та поведінки в надзвичайних ситуаціях. Розміщення інформації на сайті школи Протягом поточного року Заступник директора з НВР, педагог-організатор
22 Підтримувати зв’язок з батьками з питань профілактики побутового та вуличного травматизму (на сайті закладу). Протягом поточного року Заступник директора з НВР, класні керівники
23 Проаналізувати стан виконання колективного договору між профспілковим комітетом та адміністрацією. Протягом поточного року Голова ПК
24 Розробити актуальні заходи щодо організації безпечних та нешкідливих умов праці Лютий Заступник директора з НВР
25 Питання охорони праці, безпеки життєдіяльності учнів обговорювати на засіданнях педрад, нарадах при директорові, батьківських зборах, інструктивно-методичних нарадах. квітень Заступник директора з НВР
26 Поєднувати роботу з охорони життя та здоров’я із проведенням занять з цивільного захисту та надзвичайних ситуацій, відпрацюванням елементів евакуації учнів зі школи. Протягом року Заступник директора з НВР
27 Забезпечити кожного вчителя засобами навчання та обладнання відповідно вимогам стандарту початкової освіти (цифровим обладнання: ноутбуками, БФП у складі принтера, сканера, копіра) Протягом 2022-2026 р.р. Директор
28 Облаштувати безпечні коридорні рекреації для молодших школярів з метою відпочинку на перервах. Протягом поточного року Завгосп
29 Придбати меблі для відпочинку та вільної діяльності. Протягом 2023-2024 р.р. Директор
30 Проводити роз’яснювальну   роботу із учасниками освітнього процесу щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби COVID-19, інфекційних та неінфекційних захворювань.

Інформувати здобувачів освіти (5-11 класи) та працівників про обов’язкове використання засобів індивідуального захисту.

щоденно Заступник директора з НВР
31

 

Постійно здійснювати контроль за системою забезпечення нормального функціонування будівлі школи. Підтримувати належний санітарно-гігієнічний стан. Забезпечувати технічних працівників необхідними  миючими засобами та засобами гігієни. постійно Директор, завгосп
32 Організувати роботу щодо підготовки школи до осінньо-зимового періоду Протягом поточного року Завгосп
33 Скласти графік чергування адміністрації закладу та педагогів, в обов’язки яких входять підтримка дисципліни на перервах та запобігання травмуванню учнів. Вересень поточного року Заступник директора з НВР
34 Придбання обладнання та інвентарю для господарчих робіт:

-набір інструментів для ремонту

– електроінструменти;

Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
35 Здійснення ремонту комп’ютерної техніки Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
36 Придбання спортивного інвентарю Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
37 Забезпечення необхідними засобами  для прибирання (халати, дезинфікуючі та миючі засоби) Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
38 Забезпечення прибиральним інвентарем (лопати, граблі, віники, відра тощо) Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
39 Забезпечення медикаментами та канцтоварам Протягом 2022-2026 р.р. Керівництво
Очікувані результати: – Забезпечення безпечного освітнього середовища
ІІ.  Система збереження та зміцнення здоров’я учня та вчителя.

Проєкт «Здорова дитина- здорова нація»

Мета: – Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес

– Створення оздоровчого та безпечного шкільного середовища

–  Спрямування виховної роботи та позаурочної роботи на пропедевтику захворювань, збереження життя та здоров’я, формування культури здоров`я.

1 Викладання фізичної культури (введення уроків формування правильної постави, уроки під відкритим небом, уроки баскетболу, Workout впровадження фітнес-технологій у сучасний процес фізичної культури, викладання за методикою STEPS ) Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація, вчителі фізичної культури
2 Здійснювати систематичний моніторинг стану здоров’я учнів , що дає змогу визначити тенденції захворювань. Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація,

Класні керівники

3 Створити оздоровче та безпечне шкільне середовища, де реалізовується :

– виконання санітарно-гігієнічних норм (освітлення, зручні парти);

-організація якісного харчування;

Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація
4 Спрямувати виховну роботу на пропедевтику захворювань, збереження життя та здоров’я Протягом

2022-2026 р.р.

Заступник директора з НВР
5 Здійснювати психолого-соціальну підтримку особистості дитини, яка опинилася в складних життєвих умовах, під час освітнього процесу Протягом

2022-2026 р.р.

Практичний психолог, соціальний педагог
6 Проводити педагогічні ради, нарад, загальношкільні батьківські збори Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація
7 Проводити індивідуальні, групові, медико – психологічні консультацій з проблем здоров’я. Протягом

2022-2026 р.р.

Практичний психолог, соціальний педагог, амбулаторія
8 Впроваджувати здоров’язберігаючі технології в освітній процес:

– посилити всі види активності на уроках;

-створити позитивну емоційну та доброзичливу атмосферу під час перебування дитини у школі;

– розподілити розумові навантаження з урахуванням вікових, фізіологічних та психологічних особливостей учнів.

Протягом

2022-2026 р.р.

Керівництво
9 Впроваджувати в освітній процес елементи технологій, спрямованих на зміцнення здоров`я учнів , формування культури здоров`я Протягом

2022-2026 р.р.

Керівництво
10 Залучати учнів до занять спортом у спортивних секціях та гуртках у позаурочний час Протягом

2022-2026 р.р.

Вчителі фізичної культури
11 Створення осередків психологічного розвантаження в рекреаціях закладу (обладнання меблями, озеленення) Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація
12 Створення змінних тематичних фотозон Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація

Педагог-організатор

13 Удосконалення системи оповіщення закладу, умов для евакуації на випадок виникнення надзвичайних ситуацій (радіомовлення) Протягом

2022-2026 р.р.

Адміністрація, завгосп
Очікувані результати 1.Підвищення загального рівня фізичного здоров’я учнів, вчителів . 2.Підвищення функціональних можливостей школярів, що вплинути на у поліпшення стану опорно-рухового апарату, серцево-судинної, дихальної та інших систем організму, а також у позитивній динаміці емоційного стану.

3.Формування ціннісного ставлення до здоров’я, що включає свідоме й відповідальне ставлення учнів, батьків та вчителів до своєї поведінки, яка впливає на стан здоров’я. 4.Збільшення обсягу рухової активності учнів, вчителів відповідно до індивідуальної фізіологічної потреби у фізичному навантаженні.

ІІІ. Постійне вдосконалення інформаційно-програмного забезпечення навчального закладу

Проєкт «Єдиний інформаційний простір»

Мета проєкту: інформаційне забезпечення доступу до якісної освіти, що сприятиме наближенню рівня навчання в школі до європейських і світових стандартів, творчим пошукам учителів та розвитку здібностей учнів

1 Створювати умови для безпечного використання мережі Інтернет, формувати навички безпечної поведінки в інтернеті в учасників освітнього процесу 2022-2026 Адміністрація
2 Вдосконалювати навчальні кабінети якісним доступом до мережі Інтернет 2022-2026 Адміністрація
3 Поповнювати матеріальну базу, забезпечувати регулярне оновлення комп’ютерів, ноутбуків, проекторів, телевізорів та інших засобів ІКТ 2022-2026 Адміністрація
4 Організувати колективні заняття та колективні перегляди з використанням сучасних медіа матеріалів 2022-2026 Адміністрація
5 Створити умови для навчання працівників школи нових комп’ютерних технологій 2022-2026 Адміністрація
6 Впроваджувати дистанційну освіту 2022-2026 Адміністрація
7 Удосконалювати шкільний сайт і роботу з ним 2022-2026 Адміністрація
8 Виховувати та дотримуватись серед учителів та учнів правил академічної доброчесності 2022-2026 Адміністрація
Очікувані результати: -створення комп’ютерної інфраструктури освітнього закладу;

-об’єднання вчителів різних спеціальностей для реалізації Стратегії розвиту школи;

-створення матеріально-технічної та науково-методичної бази даних;

-оновлення наповнюваності шкільного сайту;

-практичне засвоєння, а в подальшому застосування педагогами та здобувачами освіти ІКТ в освітньому процесі.

ІV. Протидія булінгу та насильству

Проєкт « Школа – безпечний простір, нетолерантний до булінгу та насильства»

Мета проекту:  створення та впровадження комплексної моделі підвищення спроможності навчального закладу запобігати та протидіяти булінгу шляхом інституційного розвитку учнівського самоврядування, розвитку вмінь та навичок педагогічного персоналу, а також залучення до процесу організації навчання та позашкільного дозвілля широкого кола активних учнів та їх батьків, що сприятиме створенню безпечного середовища в школі, мінімізації проявів булінгу та підвищенню соціальної активності та відповідальності учнівської молоді, здатної в майбутньому відстоювати свою активну соціальну позицію на право жити в безпечній громаді.

1 Систематичне проведення інформаційної та просвітницької роботи щодо протидії булінгу і насильства Постійно

2022-2026

Заступник директора з НВР, педагоги
2

Вивчення законодавчих документів, практик щодо протидії цькування та насильства

  Педагоги, практ. психолог
3
Публікування на сайті школи правил поведінки здобувачів освіти в закладі освіти, плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти, порядку подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування), порядку реагування на доведені випадки булінгу (цькування) та відповідальність осіб, причетних до боулінгу
Вересень 2022 Практичн. психолог
4 Організація співпраці з фахівцями СЮП, ССД, ЦСССДМ щодо профілактичної роботи з питань попередження булінгу та насильству в сім’ях згідно окремих планів спільних дій. постійно Заступник директора з НВР
5 Створити базу інструментарію для діагностування рівня напруги, тривожності в учнівських колективах та систематично її поновлювати Вересень-жовтень 2022 Практ. психолог
6 Діагностувати рівень напруги, тривожності в учнівських колективах:

–проводити спостереження за міжособистісною поведінкою здобувачів освіти;

– анкетувати учасників освітнього процесу;

–провести психологічні діагностики мікроклімату, згуртованості класних колективів та емоційних станів учнів;

–провести соціальне дослідження наявності референтних груп та відторгнених в колективах;

– визначення рівня тривоги та депресії учнів.

Постійно 2022-2026 Практ. психолог

Класні керівн.

7 Розробити пам’ятку «Маркери булінгу» Вересень 2022 Заступник директора з НВР
8 Контролювати стан попередження випадків боулінгу постійно Заступник директора з НВР
9 Проведення годин відвертого спілкування. 1-4 кл. – «Змінюй в собі негативне ставлення до інших». 5- 7кл. – «Допоможи собі рятуючи інших». 8-11 кл. – «Стережись! Бо, що посієш, то й пожнеш», «Про стосунки в учнівському середовищі» Протягом року Класні керівники
10 Круглий стіл членів учнівського парламенту за участю соціального педагога на тему «Не допускай насилля над ближнім» Лютий 2023 Педагог-організат.
11 Перегляд фільмів, відеороликів, презентацій з тематики булінгу і насильства Протягом року Заступник директора з НВР
12 Тренінгове заняття «Профілактика булінгу в учнівському середовищі». жовтень Практ. психолог
13 Проведення засідання методичного об’єднання класних керівників 1-9 кл. на тему «Організація та проведення профілактичної роботи щодо попередження випадків булінгу серед учасників освітнього процесу» грудень Заступник директора з НВР
14 Години спілкування «Кібербулінг! Який він?» для учнів 5-11 класів листопад Класні керівники
15 Конкурс-виставка плакатів на тему «Шкільному булінгу скажемо – НІ! жовтень Педагог-організат.
16 Обговорення питання протидії булінгу на загальношкільних батьківських зборах. «Шкільний булінг. Якщо ваша дитина стала його жертвою» вересень Заступник директора з НВР
17 Профілактичні бесіди із здобувачами освіти щодо попередження злочинності та правопорушень, жорстокого поводження з дітьми, запобігання дитячій бездоглядності, здійснення правового виховання, формування моральних цінностей та якостей, пропаганда здорового способу життя Протягом року Класні керівники, практ. психолог
18 Здійснення заходів невідкладного реагування на повідомлення про випадки домашнього насильства, насильства за ознакою статі, жорстокого поводження щодо дітей (Оперативне інформування про випадки домашнього насильства, насильства за ознакою статі, жорстокого поводження щодо дітей) постійно Заступник директора з НВР
19 Забезпечення виконання державних та регіональних програм із запобігання та протидії домашньому насильству постійно Заступник директора з НВР
20 Організація інформаційно-просвітницьких заходів із учасниками освітнього процесу з питань запобігання та протидії насильству, у тому числі стосовно дітей та за участю дітей Протягом 2022-2026 Класні керівники. Практ. психолог
21 Здійснення інформаційно-просвітницької діяльності (у тому числі в рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства») щодо формування нетерпимого ставлення у суспільстві до насильницької моделі поведінки, активізації рекламних кампаній та заходів у сфері запобігання та домашньому насильству постійно Практ. психолог
Очікувані результати: · створення системи виховної та профілактичної роботи в школі;

· допомога здобувачам освіти і їхнім батькам у захисті своїх прав та інтересів;

· навченість дітей знаходити вихід із кризових ситуацій та захищати себе від усіх видів насильства (булінгу);

· створення безпечного толерантного середовища;

 

5. ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ ТА СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

 

Завдання

  1. Забезпечення якості освіти відповідно до потреб держави, сім’ї.
  2. Створення якісної системи психолого-педагогічного супроводу  освітнього процесу.
  3. Спрямування освітньої діяльності на формування ключових компетентностей учнів.
  4. Забезпечення якісної допрофільної освіти.
  5. Реалізація запитів батьків та учнів щодо формування життєвих компетентностей здобувачів освіти.
  6. Якісна підготовка здобувачів освіти до продовження навчання.
  7. Забезпечення освітніх потреб обдарованої молоді.
  8. Удосконалення системи оцінювання знань учнів:
  • Конкретизація існуючих державних критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів;
  • Спрямування оцінювання на перевірку рівня оволодіння ключовими компетентностями;
  • Оприлюднення  критеріїв оцінювання в закладі;
  • Використання самооцінювання та взаємооцінювання учнів у процесі навчальної діяльності;
  • Забезпечення якісного зворотного зв’язку між вчителями та учнями.

 

Забезпечення якості освіти відповідно до потреб держави, сім’ї

 

Проєкт «Освітній процес»

Мета: –  забезпечення умов для інтелектуального, соціального, морального і фізичного      розвитку здобувачів освіти;

–           створення сприятливого та безпечного освітнього середовища для навчання, самовираження і самореалізації учнів;

–           сприяння різнобічному розвитку особистості, індивідуалізації та диференціації навчання;

–          розвиток життєвих компетентностей учнів та здатності навчання упродовж життя.

1 Приведення у відповідність з нормами наповнюваність класних колективів в закладі. До 1.09. кожного року Адміністрація
2 Забезпечення рівномірного розподілу учнів за групами для вивчення української та іноземних мов, інформатики. До 1.09. кожного року Адміністрація
3 Вивчення запитів батьків учнів майбутніх  5-х класів щодо вивчення окремих предметів. До 1.09. кожного року Адміністрація
4 Проведення стартових (діагностичних) контрольних робіт на початок навчального року. До 15 вересня Адміністрація
5 Проведення психологічних досліджень новосформованих класних колективів До кінця вересня Адміністрація
6 Вивчення стану освітнього процесу у 5, 9 класах До кінця листопада Адміністрація
7 Вивчення стану освітнього процесу у 6, 7, 8 класах. ІІ семестр Адміністрація
8 Моніторинги стану викладання окремих предметів. Протягом року Адміністрація
9 Моніторинг якості знань учнів за результатами контрольних робіт за завданням дирекції. Грудень, квітень Адміністрація
10 Моніторинг якості знань учнів за результатами семестрового оцінювання. Січень, червень Адміністрація
11 Реалізація вимог НУШ постійно Адміністрація
12 Робота зі здобувачами освіти, які мають низький рівень навченості або низьку мотивацію для навчання постійно Адміністрація, педагоги
13 Активізація роботи з батьками щодо формування відповідного ставлення до навчання здобувачів освіти 2022-2026 Адміністрація, педагоги
14 Закупівля високотехнологічного обладнання для кабінетів, лабораторій 2022-2026 Адміністрація, педагоги
15 Упровадження STEM та STEАM-освіти 2022-2026 Адміністрація, педагоги
Обдаровані учні
16 Створення і систематичне поповнення банку даних про обдарованих учнів за сферами обдарованості. Щорічно, вересень-жовтень Психологічна служба
17 Залучення обдарованих учнів до шкільного наукового товариства, гуртків (за сферами обдарованості). Щорічно, вересень Адміністрація
18 Участь обдарованих учнів у конкурсах-захистах пошуково-дослідницьких робіт, предметних олімпіадах різних рівнів, мистецьких конкурсах, міжнародних конкурсах, освітніх програмах, проєктах Постійно Адміністрація
19 Стимулювання учнів на участь у наукових та творчих конкурсах, олімпіадах, змаганнях Постійно Адміністрація
Розвиток учнів за індивідуальними освітніми траєкторіями
20 Створення індивідуальних освітніх програм для учнів з особливими освітніми потребами За потребою Адміністрація
21 Організація індивідуального навчання учнів (педагогічний патронаж) За потребою Адміністрація
22 Організація навчання обдарованих учнів за індивідуальними програмами (за рахунок додатково-виділених годин) За наявності додаткових коштів Адміністрація
23 Організація консультацій учням, які мають початковий рівень в навчанні За потребою Адміністрація
Оцінювання учнів
24 Організація консультацій учням, які мають початковий рівень в навчанні Постійно Адміністрація
25 Деталізація наявних критеріїв оцінювання відповідно до видів діяльності учнів З 01.09.2021 Адміністрація
26 Забезпечення оприлюднення критеріїв оцінювання. З 01.09.2021 Адміністрація
27 Забезпечення стимулюючого та мотиваційного характеру оцінювання в закладі. Постійно Адміністрація
28 Результати формувального оцінювання особистих надбань учнів 1-4 класів здійснювати вербальною оцінкою за допомогою оцінювальних суджень. Оцінювання письмових робіт – з використанням цеглинок LEGO. Тематичні діагностувальні роботи виражати за допомогою оцінних суджень. З листопада 2021 Класоводи
19 Активізувати роботу з батьками щодо формування відповідального ставлення до навчання здобувачів освіти Постійно Класні керівники, класоводи
Очікувані результати: – розвиток талантів, здібностей, компетентностей, наскрізних умінь здобувачів освіти;

– створення оптимальних умов для здобуття освіти;

– розвиток уміння  інтегрувати набуті навички в повсякденне життя та перетворення інформації з однієї форми в іншу

Проєкт «Методичне забезпечення освітнього процесу»

Мета:

§  підвищення якості методичної роботи з забезпеченням різноманітних форм навчання;

§  підвищення ефективності освітнього процесу;

§  стимулювання саморозвитку та творчого пошуку педагогічних працівників.

 

1 Навчання методам аудит-профайлінгу для підбору кваліфікованого педагогічного колективу 2022-2026 Адміністрація, педагоги
2 Створення умов для вчителів щодо вираження педагогічної свободи у виборі форм та методів навчання 2022-2026 Адміністрація, педагоги
3 Психологічний супровід вчителів для попередження емоційного вигорання 2022-2026 Адміністрація, педагоги
4 Тренінги для педагогічних працівників з професійними коучами з метою особистісного розвитку 2022-2026 Адміністрація, педагоги
5 Створення внутрішнього електронного документообігу, електронна платформа з метою вдосконалення системи обміну педагогічним досвідом 2022-2026 Адміністрація, педагоги
6 Проведення педагогічних рад у форматі Workshop – активного розвитку педагогічної діяльності вчителів 2022-2026 Адміністрація, педагоги
7 Забезпечення умов для професійного самовдосконалення педагогічних працівників 2022-2026 Адміністрація, педагоги
8 Підтримка добровільної сертифікації вчителів початкових класів 2022-2026 Адміністрація, педагоги
9 Організація співпраці з установами та закладами України, що надають освітні послуги з підвищення кваліфікації 2022-2026 Адміністрація, педагоги
10 Залучення педагогічних працівників до участі у фахових та методичних заходах Всеукраїнського та обласного рівнів 2022-2026 Адміністрація, педагоги
11 Вивчення, узагальнення та впровадження досвіду роботи найкращих педагогічних працівників закладу освіти 2022-2026 Адміністрація, педагоги
12 Забезпечення умов для ефективної роботи методичних об’єднань 2022-2026 Адміністрація, педагоги
13 Створення умов для оволодіння педагогами інноваційними методиками та технологіями навчання 2022-2026 Адміністрація, педагоги
14 Організація і проведення різноманітних методичних заходів для педагогічних працівників 2022-2026 Адміністрація, педагоги
15 Своєчасне надання різноманітних інформаційних послуг та консультацій 2022-2026 Адміністрація, педагоги
Очікувані результати: – підвищення кваліфікаційного рівня педагогічних працівників;

–          удосконалення методичної роботи закладу освіти, розвиток здатності педпрацівників до ініціативної, творчої, пошукової діяльності;

–          результат роботи вчителя – ефект розвитку учнів

 

6. УПРАВЛІНСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

 

Мета управлінської діяльності: координація дій усіх учасників освітнього процесу, створення умов для їх продуктивної творчої діяльності.

 

Основні завдання:

  1. Управління якістю освіти на основі інноваційних технологій та освітнього моніторингу.
  2. Забезпечення відповідної підготовки педагогів, здатних якісно надавати освітні послуги здобувачам освіти.
  3. Створення умов для продуктивної творчої діяльності та проходження сертифікації педагогів.

 

Шляхи реалізації:

  1. Впровадження в практику роботи ліцею інноваційних технологій.
  2. Створення сприятливого мікроклімату серед учасників освітнього процесу для успішної реалізації їх творчого потенціалу.
  3. Забезпечення виконання замовлень педагогічних працівників щодо підвищення їхнього фахового рівня через заняття самоосвітою.
  4. Підтримка ініціативи кожного учасника освітнього процесу в його самореалізації.
  5. Розкриття творчого потенціалу учасників освітнього процесу.
  6. Стимулювання творчості учасників освітнього процесу.

 

Управлінську модель складають:

  • загальні збори;
  • педагогічна рада;
  • учнівське самоврядування;
  • громадські організації.

 

Механізм управлінської діяльності включає: діагностику, керування освітньою діяльністю, моніторинг.

Річне планування здійснюється з використанням перспективного планування. План будується на основі підготовки інформаційної довідки про діяльність закладу протягом навчального року, проблемного аналізу стану справ.

При складанні плану використовується структурування, постановка мети, визначення завдань, прогнозування результатів, складання алгоритму дій на кожному етапі. План підлягає експертизі в кінці року.

З метою демократизації контролю в управлінській діяльності передбачається залучення до нього працівників усіх ланок закладу, робота педагогів у режимі академічної свободи.

Проєкт «Управління закладом освіти»

Мета:

  • вироблення стратегії розвитку освітньої системи закладу освіти;
  • забезпечення якісних змін в освітньому просторі закладу освіти відповідно до сучасних вимог концепції “Нової української школи”.
1 Здійснення самоаналізу роботи закладу та планування роботи з виправлення виявлених недоліків квітень Дирекція
2 Розробка Освітньої програми на наступний навчальний рік Травень-червень Дирекція
3 Розробка проєкту річного плану роботи на наступний навчальний рік Квітень-червень Дирекція
4 Створення (удосконалення) комфортного освітнього середовища в закладі До початку навч. року Дирекція
5 Створити цілісну систему управління, забезпечити якісний рівень контролю-аналітичної діяльності у відповідності до сучасних вимог. Постійно Дирекція
6 Проводити щорічний моніторинг освітніх змін, на основі результатів якого – прогнозувати тенденцій інноваційного розвитку школи Постійно Дирекція
7 Заохочувати педагогів до участі у конкурсах професійної майстерності, здійснення дослідноекспериментальної та інноваційної діяльності Постійно Дирекція
8 Організувати щорічний моніторинг якості роботи педагогічних працівників Постійно Дирекція
9 Проводити круглі столи, семінари, методичні ради Постійно Дирекція
10 Співпрацювати з соціальними та психологічними службами Постійно Дирекція
11 Активно залучати батьків до участі у виховних, творчих, спортивних заходах, організації екскурсій, поїздок Постійно Дирекція
12 Раціональний та доцільний розподіл функціональних обов’язків між керівництвом, педагогічними працівниками Постійно Дирекція
13 Звітування директора перед громадськістю, колективом Постійно Дирекція
14 Забезпечення систематичного інформаційного супроводу освітнього процесу на шкільному сайті та стендах Постійно Дирекція
15 Організація дистанційного навчання За потреби Дирекція
16 Планування, здійснення та аналіз діагностичних та моніторингових досліджень якості знань учнів До червня Дирекція
17 Організація проведення державної підсумкової атестації Постійно Дирекція
18 Замовлення та видача документів про освіту Грудень, червень Дирекція
19 Ініціювання залучення батьків, вчителів та громади мікрорайону до управління закладом Постійно Дирекція
20 Ініціювання та підтримка благодійної діяльності в закладі Постійно Дирекція
21 Стимулювання професійної діяльності педагогів Постійно Дирекція
22 Стимулювання внеску учнів у створення позитивного іміджу освітнього закладу Постійно Дирекція
Очікувані результати: 1. Ефективне управління закладом на основі проектно-цільового методу

2. Організація та забезпечення оптимальних, стабільних умов для освітнього процесу

3. Об’єднання зусиль педагогічного колективу школи для підвищення рівня навчально-виховної роботи, упровадження в практику досягнень педагогічної науки й передового педагогічного досвіду

4. Відкритість школи до нововведень в умовах динамічного розвитку освіти

5. Запровадження інноваційної діяльності в роботі педагогів, адміністрації

 

  1. ВИХОВНА СКЛАДОВА

Мета: забезпечення системного підходу до створення сприятливого виховного середовища для формування життєво компетентної особистості, нестерпної до будь-яких форм насильства та булінгу, майбутнього громадянина України, патріота, особистості, готової до змін та інтеграції до європейської спільноти.

Основні завдання:

  • забезпечення наступності та системності національно-патріотичного виховання;
  • залучення юнаків і дівчат до вивчення культури, історії України, пропагування кращих здобутків національної спадщини, підтримку професійної та самодіяльної художньої творчості, діяльності творчих об’єднань, гуртків, організація екскурсій, зустрічей із цікавими людьми;
  • проведення спортивних змагань, заходів військово-патріотичного виховання, спрямованих на утвердження здорового способу життя сучасної молоді;
  • розвиток системи профорієнтаційної діяльності щодо подальшої самореалізації особистості у сучасному освітньому просторі;
  • виховання загальнолюдських цінностей, національної самобутності через традиційні та інноваційні технології у освітньому процесі;
  • виховання правової культури в умовах демократичного суспільства;
  • формування національної самоідентичності та міжкультурної толерантності з урахуванням внутрішніх міжетнічних, міжрелігійних відносин і перспектив подальшої інтеграції українського суспільства у європейський простір
Проєкт «Національно-патріотичне виховання»

Мета: удосконалення та розвиток виховної системи на основі національних та загальнолюдських цінностей з урахуванням найважливіших компонентів освітнього процесу щодо формування особистості, здатної самореалізовуватися в умовах сучасних змін у суспільстві;

1 Здійснення виховного процесу відповідно до діючих державних програм, інших нормативних актів, що обумовлюють виховну роботу в закладі освіти Щороку Класні керівники, педагог-організатор
2 Складання класних та загальношкільних планів заходів з національно-патріотичного виховання Щороку Класні керівники, педагог-організатор
3 Організація та проведення зустрічей з волонтерами та учасниками ООС-АТО, учасниками російсько-української війни, Щороку Класні керівники, педагог-організатор
4 Збір необхідних речей для забезпечення потреб військовослужбовців Щороку Класні керівники, педагог-організатор
5 Тиждень, присвячений Дню захисника України Щороку Класні керівники, педагог-організатор
6 Класні тематичні заходи, присвячені вшануванню мови свого народу, країни Щороку Класні керівники, педагог-організатор
7 Проведення виховних годин до Дня української мови та писемності, участь у загальнонаціональному диктанті єдності. Організація та проведення відкритого перегляду літератури у шкільній бібліотеці “Мова – духовний скарб нації” Щороку Класні керівники, педагог-організатор
8 Проведення класних годин, присвячених Дню Гідності та Свободи. Організація флешмобу під хештегом “Гідність та свобода” Щороку Класні керівники, педагог-організатор
9 Заходи щодо виховання поваги до Конституції України, державних символів – Герба, Прапора, Гімну Щороку Класні керівники, педагог-організатор
10 Проведення класних годин до Дня пам’яті жертв голодоморів, участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку» Щороку Класні керівники, педагог-організатор
11 Проведення виховних тематичних заходів «Соборна мати – Україна одна на всіх, як оберіг»; флешмобу «Схід і Захід разом»; шкільного етапу районного конкурсу колективних творчих учнівських робіт «Україна – це я, Україна – це ти». Щороку Класні керівники, педагог-організатор
12 Проведення класних годин, присвячених Дню пам’яті героїв, які полягли під Крутами «Боротьба заради майбутнього» Щороку Класні керівники, педагог-організатор
13 Проведення прес-конференції «Духовні зв’язки поколінь», присвяченої Дню пам’яті жертв Голокоста Щороку січень Класні керівники, педагог-організатор
14 Проведення класних годин, присвячених Дню вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні «На варті наших душ – Небесна Сотня», участь в акції «А сотню вже зустріли небеса» Щороку 20.02 Класні керівники, педагог-організатор
15 Проведення тематичних виховних заходів до Дня рідної мови «Мова нашого народу» Щороку 21.02 Класні керівники, педагог-організатор
16 Проведення тематичних виховних годин у рамках відзначення Шевченківських днів, конкурсу читців «І слово твоє буде вічно з нами» Щороку березень Класні керівники, педагог-організатор
17 Проведення уроку пам’яті в рамках відзначення Дня Чорнобильської трагедії «Чорнобильські дзвони» Щороку 26.04 Класні керівники, педагог-організатор
18 Тиждень, присвячений Дню пам’яті та примирення, Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Щороку

08.05

Класні керівники, педагог-організатор
Очікувані результати: виховання різнобічно гармонійної особистості готової до виконання громадських і конституційних обов’язків, збереження духовних надбань українського народу,  формування особистісних рис громадянина української держави, екологічної культури
Проєкт «Правова освіта»

Мета: cформувати правову культуру та правосвідомість особи, її ціннісні орієнтири та активну позицію, як члена громадянського суспільства.

1 Організувати проведення різних форм роботи з питань підвищення рівня правової культури учнів, вчителів, батьків Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор
2 Проводити Дні профілактики, тижні, декади, місячники правових знань, здійснювати широку позакласну правовиховну роботу серед учнівської молоді із забезпеченням її спілкування із юристами, представниками правоохоронних органів для підвищення правосвідомості підлітків та упередження підліткової злочинності. Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
3 Організувати проведення інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності щодо правомірної поведінки, відповідальності за правопорушення (проведення лекцій, презентацій, відеолекторіїв та виготовлення, розповсюдження буклетів брошур, пам’яток тощо). Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
4 Організувати місячники, тижні правових знань, приурочених до Міжнародного дня захисту дітей. Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
5 Проводити серед школярів олімпіади, конкурси, вікторини, брейн-ринги, дебати та інші змагання на краще володіння правовими знаннями. Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
6 Проводити тижні, декади показу фільмів за морально-правовою тематикою Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
7 Проводити інформаційно-просвітницьку роботу, спрямовану на формування свідомого та поважливого ставлення до соціально позитивного способу життя. Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
8 Організувати юридичний всеобуч для батьків щодо роз’яснення їх прав та обов’язків. Протягом року Заступник директора з НВР, педагог-організатор, класні керівники
9 Проводити в бібліотеках закладів освіти тематичні виставки літератури з питань права. Протягом року Заступник директора з НВР, бібліотекар
Очікувані результати : створення гармонійного всебічного розвитку дитини, підготовка її до життя в існуючих соціальних умовах, реалізація її творчого потенціалу, формування у дітей моральних цінностей з позиції добра та справедливості

 

Модель випускника:

Випускник – це громадянин України, який:

-позитивно ставитися до реалізації українських ідеалів та цінностей, прагне змін та покращення свого життя і життя своєї країни.

-має демократичну громадянську культуру та розуміє співвідношення між свободою особистості, правами людини та цивільно-правовою відповідальністю;

-вміє грамотно сприймати та аналізувати соціальні проблеми, бути конкурентоспроможним на ринку праці та впевнено сприймати реалії ринку та використання своїх знань на практиці;

-вміє критично мислити;

-володіє здібностями до самоосвіти та саморозвитку;

-відповідальний, вміє використовувати набуті здібності у творчих рішеннях

проблем;

-вміє аналізувати будь-яку інформацію.

 

8.ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Мета: створення комфортних умов для професійного зростання та розкриття творчого потенціалу кожного педагогічного працівника.

Основні завдання:

  • впровадження компетентнісно-орієнтованих методик, технологій навчання та оцінювання результатів навчання;
  • створення інформаційно-освітнього середовища, яке враховує пізнавальні особливості учнів та їхні здібності, їх інтереси й освітні потреби;
  • використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання;
  • створення умов для поліпшення психолого-педагогічної, інформаційної, методичної та практичної підготовки педагогів ліцею;
  • стимулювання педагогів до особистого і професійного зростання;
  • вивчення якості забезпечення освітнього процесу педагогічними кадрами, готовими до роботи в нових умовах;
  • створення умов для активної, постійно діючої системи безперервної освіти педагогів, оптимальних умов для реалізації інноваційних проєктів та співробітництва між учителями-фахівцями, втілення педагогіки партнерства;
  • створення системи методичних заходів щодо розвитку професійної компетентності, інтелектуально-кадрового потенціалу вчителів, поширення та впровадження інноваційного досвіду роботи;
  • посилення  інтелектуально-кадрового потенціалу як важливого  ресурсу інноваційного розвитку та ефективної діяльності закладу освіти.
Проєкт «Кадрове забезпечення освітнього процесу»

Мета: підвищити престиж педагогічної професії у суспільстві;

  • створити систему планомірного поповнення закладу освіти висококваліфікованими спеціалістами та забезпечити високу результативність професійної діяльності педагогічних кадрів;
  • створити сприятливі умови для професійної діяльності педагогічних працівників, забезпечити їхні конституційні права.
1 Організовувати роботу педагогічного колективу на засадах академічної доброчесності Постійно Заступник директора з НВР
2 Планування та організація  роботи творчих груп, наставництва для професійного самовдосконалення педагогічних працівників Вересень-травень Заступник директора з НВР
3 Проведення декад вчителів, які атестуються, молодих педагогів Лютий, квітень Заступник директора з НВР
4 Вивчення та узагальнення, впровадження ППД вчителів закладу Згідно плану Заступник директора з НВР
5 Поширення ППД  педагогічних працівників через участь у фахових професійних конкурсах, виставках, друку у фахових виданнях, Інтернет виданнях Постійно Заступник директора з НВР
6 Удосконалення індивідуальної траєкторії педагогів через курсову перепідготовку (вебінари, семінари, освітні Інтернет платформи) Згідно з перспективним планом Заступник директора з НВР
7 Обрання тем та форм підвищення кваліфікації відповідно до запитів вчителів Червень-серпень Заступник директора з НВР
8 Проведення анкетування, опитування, самооцінювання педагогічних працівників з метою удосконалення освітнього процесу в ліцеї Двічі на рік Заступник директора з НВР
9 Підтримка добровільної сертифікації вчителів початкових класів Щорічно Адміністрація, вчителі поч.. класів
Очікувані результати: – стабілізація кадрового складу закладу освіти;

–          забезпечення гідних умов для здобуття сучасної, доступної та якісної освіти відповідно до вимог суспільства;

–          моральне та матеріальне стимулювання вчителів;

–          ріст професійної майстерності, розвиток творчої ініціативи, забезпечення ефективності освітнього процесу;

–          підвищення ролі вчителя у формуванні особистості та покращенні якості освіти

 

  1. ОЧІКУВАННІ РЕЗУЛЬТАТИ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

1.Оптимальний склад педагогічного колективу закладу відповідає нормам щодо співвідношення кількості учнів і вчителів.

2.Стійка тенденція до зростання рівня навчальних досягнень учнів закладу (за результатами внутрішньошкільних  моніторингових досліджень).

3.Відповідність якості виховного простору закладу чинному стандартові (безпечний, моральний, сповнений довіри, вільний, демократичний, патріотичний, відкритий).

4.Орієнтація громади закладу на сталий розвиток і партнерські стосунки.

5.Використання в закладі інноваційної інтерактивної моделі навчання.

  1. Академічна, економічна та фінансова автономія освітнього закладу.

7.Успішна сертифікація педагогічних працівників закладу.

  1. Осучаснення навчальних кабінетів.

10.Дієві   колективні органи  управління закладом  та  органи громадського самоврядування.

11.Функціонуюча модель моніторингу та самооцінювання якості освітніх послуг закладу.

  1. Зростання позитивного іміджу та конкурентоздатності закладу на ринку освітніх послуг.

 

  1. МОНІТОРИНГ І ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ

Моніторинг процесу впровадження Стратегії полягатиме у фіксації даних про такі індикатори розвитку закладу:

  • відсоток учнів, які навчаються на достатньому та високому рівні навчальних досягнень;
  • кількість учнів (по класах), рівень навчальних досягнень яких змінився (на вищий або на нижчий) за результатами підсумкового (семестрового) оцінювання та за результатами моніторингових досліджень;
  • середньостатистичний показник кількості учнів у класі;
  • відсоток педагогічних працівників із педагогічними званнями, дипломантів конкурсів фахової майстерності, сертифікованих вчителів;
  • кількість педагогічних працівників, яким підвищена кваліфікація;
  • звіти за результатами моніторингових досліджень та підсумки самооцінювання якості освітніх послуг;
  • участь у проєктній діяльності;
  • висновки про імідж та конкурентоздатність закладу на ринку освітніх послуг. Систематичний аналіз отриманих даних дозволить встановити проміжні та кінцеві результати реалізації цієї Стратегії, своєчасно виявляти відхилення від очікуваних результатів і проводити необхідну корекцію, забезпечувати ефективне використання ресурсів закладу, мінімізувати ризики та негативні наслідки впровадження передбачених у Стратегії заходів.

 

11.ВИСНОВКИ

Стратегія передбачає створення в закладі умов, за яких учень зможе реалізувати все найкраще, що закладене природою, і зрозуміє, що він сам відповідає за розвиток своїх здібностей. Різні напрямки стратегії об’єднані метою дати високоякісну академічну, морально-психологічну підготовку кожному випускнику закладу, забезпечити кожного високим рівнем компетентностей.

 

Директор                                             

 

СХВАЛЕНО

педагогічною радою

протокол педагогічної ради

Страшевицького ЗЗСО І-ІІ ст.

№ 4 від 14.06.2022 року

print

Pin It on Pinterest