«

»

Вер 19

Про внесення змін до Статуту КЗ «Старосамбірська публічна бібліотека» та затвердження його в новій редакції

СТАРОСАМБІРСЬКА МІСЬКА РАДА

САМБІРСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18-а сесія восьмого скликання

 Р І Ш Е Н Н Я

від 06 вересня 2022р.                                   м. Старий Самбір                          № 1107

Про внесення змін до Статуту КЗ «Старосамбірська публічна бібліотека» та затвердження його в новій редакції

 

Відповідно до п.30 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст.3, 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та з метою впорядкування діяльності КЗ «ЦКіД», Старосамбірська міська рада

Вирішила:

  1. Внести зміни до Статуту комунального закладу «Старосамбірська публічна бібліотека Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області».
  2. Затвердити Статут комунального закладу «Старосамбірська публічна бібліотека Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області» у новій редакції (додається).
  3. Доручити директору КЗ «Старосамбірська публічна бібліотека» провести в установленому порядку державну реєстрацію внесених до Статуту змін.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань (голова комісії – депутат О.Нискогуз).

 

Міський голова                                        Ігор ТРУХИМ


 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням 18-ї сесії 8 скликання Старосамбірської міської ради від 06 вересня 2022 року №1107

 

Міський голова                            Ігор ТРУХИМ


 

СТАТУТ

 

комунального закладу «Старосамбірська публічна бібліотека Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області» (нова редакція) м. Старий Самбір

2022р.

 

 

  1. Загальні положення
  • Комунальний заклад «Старосамбірська публічна бібліотека Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області» (далі – БІБЛІОТЕКА) – бюджетний, неприбутковий, некомерційний заклад, який діє з метою реалізації прав громадян на вільний доступ до інформації, задоволення і формування їх бібліотечних, бібліографічних, інформаційних, культурних, освітніх та духовних потреб.
  • Засновником БІБЛІОТЕКИ є Старосамбірська міська рада Самбірського району Львівської області (код ЄДРПОУ – 04055995), далі – Засновник, яка приймає рішення про його створення, ліквідацію або реорганізацію.
  • Юридична адреса та місцезнаходження БІБЛІОТЕКИ: 82000, Львівська область, місто Старий Самбір, вулиця Лева Галицького, 23.
  • Повне найменування юридичної особи: Комунальний заклад «Старосамбірська публічна бібліотека Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області».

Скорочене найменування: КЗ «Старосамбірська публічна бібліотека».

  • БІБЛІОТЕКА є юридичною особою публічного права, діє на підставі чинного законодавства, Статуту, затвердженого Засновником, має печатку зі своїм найменуванням, штампи та інші атрибути юридичної особи, користується закріпленим за ним комунальним майном.
  • БІБЛІОТЕКА належить до сфери управління відділу культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Старосамбірської міської ради (далі – орган управління), йому підпорядкована, підзвітна і підконтрольна.
  • БІБЛІОТЕКА у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства культури України, наказами органу управління.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що містяться в законодавстві України про бібліотеки і бібліотечну справу, то застосовуються правила міжнародного договору.

1.8. Комунальний заклад «Старосамбірська публічна бібліотека» Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області має у своєму складі філії, які не мають статусу юридичної особи і діють на підставі цього Статуту, а саме:

Бібліотека-філія №1 с. Біличі (місцезнаходження: вул. Центральна, 62,   с. Біличі, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія №2 с. Біличі (місцезнаходження: вул. Зелена, 96,   с. Біличі, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Велика Лінина (місцезнаходження: вул. Шевченка,148,  с.Велика Лінина, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Великосілля (місцезнаходження: вул. Л.Українки,88,   с. Великосілля, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Волошиново (місцезнаходження: вул. Галицька,52,   с. Волошиново, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Воля (місцезнаходження: вул. Центральна,117а,   с. Воля, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Кобло (місцезнаходження: вул. Центральна,115,   с. Кобло, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Лаврів (місцезнаходження: пров. Л. Українки,6,  с. Лаврів, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Спас (місцезнаходження: вул. Підлісна, 12а,   с. Спас, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Стара Ропа (місцезнаходження: вул. Шевченка,122,    с. Стара Ропа, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія смт Стара Сіль (місцезнаходження: вул. Миру,14,   смт Стара Сіль, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Страшевичі (місцезнаходження: вул. Центральна,15,   с. Страшевичі, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Стрільбичі (місцезнаходження: вул. Яблунева, 110,   с. Стрільбичі, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Тершів (місцезнаходження: вул. Шкільна,3,   с. Тершів, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с. Торгановичі (місцезнаходження: вул. Центральна,23,   с. Торгановичі, Львівська область, Самбірський район)

Бібліотека-філія с.Торчиновичі (місцезнаходження: вул. Центральна,190, с.Торчиновичі, Львівська область, Самбірський район)

1.9. Відносини, що стосуються охорони та використання об’єктів інтелектуальної власності, врегульовуються законодавством про інтелектуальну власність.

1.10. Керуючись принципами гуманізму та пріоритету загальнолюдських цінностей БІБЛІОТЕКА дотримується нейтралітету до партій, рухів, конфесій тощо.

1.11. Державна реєстрація бібліотеки проводиться за її місцезнаходженням відповідно до закону.

1.12. БІБЛІОТЕКА, як юридична особа, не підлягає приватизації.

1.13. У разі приватизації будівель, споруд, приміщень, в яких розміщені бібліотеки, що є у комунальній власності, та відмови нового власника надавати в користування займані бібліотеками будівлі, споруди, приміщення органи, що приймають рішення про приватизацію цих будівель, споруд, приміщень, забезпечують бібліотеки будівлями, спорудами, приміщеннями, збудованими за спеціальними проектами, або іншими упорядкованими приміщеннями, що відповідають умовам обслуговування користувачів бібліотек і зберігання бібліотечних фондів.

 

  1. мета створення, види діяльності, основні завдання та функції БІБЛІОТЕКИ
    • БІБЛІОТЕКА створена з метою реалізації прав громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності до інформації та культурних цінностей, що збираються, зберігаються та надаються в тимчасове користування бібліотеками; запровадження та функціонування дієвої системи електронного книгокористування та обігу електронних книг через бібліотеки.
    • Головними видами діяльності БІБЛІОТЕКИ є обслуговування користувачів в публічній бібліотеці та в бібліотеках-філіях.
    • Основними завданнями БІБЛІОТЕКИ є:
  • формування, зберігання і надання в користування найбільш повного зібрання інформації, здійснення загальнодоступного бібліотечного, інформаційного, консультативного обслуговування користувачів,
  • збереження та сприяння відродженню національних, культурно-історичних традицій,
  • формування правової культури населення та розповсюдження інформації з питань місцевого самоврядування та електронного урядування,
  • формування фондів краєзнавчих документів.
    • З метою виконання завдань БІБЛІОТЕКА:
  • проводить організацію диференційованого підходу до обслуговування користувачів з урахуванням їх вікових особливостей, освітнього рівня, культурних та пізнавальних потреб,
  • надає користувачам гарантований доступ до будь-яких частин бібліотечного фонду, забезпечується свобода вибору документів,
  • здійснює облік, зберігання та використання документів відповідно до правил, визначених Міністерством культури України, встановлених стандартів та нормативних документів,
  • забезпечує наукову обробку і систематизацію, розкриття фондів на різних носіях інформації,
  • створює каталоги, бази і банки даних про склад фондів, надає право користуватися довідково-бібліографічним апаратом всім користувачам бібліотеки,
  • забезпечує безкоштовне надання основних бібліотечних послуг,
  • організовує змістовне дозвілля, роботу клубів за інтересами користувачів,
  • узагальнює досвід роботи інших бібліотек, вживає заходи щодо підвищення кваліфікації бібліотечних працівників,
  • веде облік та планування роботи бібліотеки.

 

  1. Організаційно-правові засади діяльності БІБЛІОТЕКИ
    • БІБЛІОТЕКА є закладом культури, який створено з урахуванням соціально-економічних та культурно–освітніх потреб громади за наявності необхідної матеріально-технічної бази та кадрів.
    • БІБЛІОТЕКА користується комунальним майном спільної власності територіальної громади, закріпленого на праві оперативного управління за органом управління.
    • Для здійснення господарської діяльності БІБЛІОТЕКА залучає й використовує матеріально – технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено законом.
    • Засновник та орган управління не відповідають за зобов’язаннями БІБЛІОТЕКИ, а БІБЛІОТЕКА не відповідає за зобов’язаннями Засновника та органу управління, окрім випадків, передбачених законодавством.
    • Перевірку діяльності БІБЛІОТЕКИ можуть здійснювати органи, уповноважені на це чинним законодавством, та в межах наданих їм повноважень.
    • Рішенням загальних зборів трудового колективу в БІБЛІОТЕЦІ може створюватись рада бібліотеки, що діє в період між загальними зборами.

Діяльність ради бібліотеки здійснюється з урахуванням рекомендацій органу управління.

Рішення ради бібліотеки та загальних зборів носять рекомендаційний характер.

3.7.Створення чи припинення діяльності, у т.ч. ліквідація та реорганізація закладу, здійснюється в порядку, визначеному законодавством та цим Статутом.

3.8. Ведення бухгалтерського обліку та звітності в БІБЛІОТЕЦІ здійснюється централізованою бухгалтерією відділу культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Старосамбірської міської ради, на який покладено повноваження головного розпорядника бюджетних коштів.

3.9. Перелік документів, що створюються під час діяльності БІБЛІОТЕКИ, та строки їх зберігання визначаються наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012  № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів».

3.10. Порядок ведення діловодства в БІБЛІОТЕЦІ визначається відповідними нормативно-правовими актами, наказами  Міністерства культури України.

3.11. БІБЛІОТЕКА складає та подає в установленому чинним законодавством порядку фінансову, бюджетну та статистичну звітність.

 

  1. основні напрями діяльності БІБЛІОТЕКИ
    • Організація обслуговування населення.
      • Бібліотеки, які входять до складу БІБЛІОТЕКИ, здійснюють свою діяльність, виходячи з особистих та соціальних потреб жителів громади в інформації, спілкуванні, забезпеченні своїх громадянських прав.
      • БІБЛІОТЕКА забезпечує громадянам рівні права на бібліотечне обслуговування незалежно від їх статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних і релігійних переконань, місця проживання тощо.
      • Користувачі мають доступ до єдиного бібліотечного фонду через публічну бібліотеку або зручну для них бібліотеку-філію.
      • БІБЛІОТЕКА організовує індивідуальну, масову і наочну популяризацію літератури, надає користувачеві допомогу у виборі книги і роботі з нею.
      • Розпорядок роботи БІБЛІОТЕКИ, у т.ч. бібліотек-філій, повинен передбачати найбільш зручний час для обслуговування користувачів.
    • Формування, збереження і використання документальних ресурсів.
      • Єдиний бібліотечний фонд БІБЛІОТЕКИ є універсальним за своїм профілем і формується на різних носіях інформації.
      • Фонд бібліотек формується з урахуванням інформаційних потреб і особливостей населення.
      • БІБЛІОТЕКА забезпечує належне зберігання документів шляхом обліку, раціональної організації, контролю за використанням, своєчасного здійснення ремонту, оправи та реставрації, здійснення санітарно-гігієнічних заходів.
      • БІБЛІОТЕКА здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять, бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік свого фонду.
      • Облік документів, що вибувають з єдиного бібліотечного фонду, здійснює публічна бібліотека за поданням актів бібліотеками-філіями.
    • Організація довідково-інформаційної діяльності.
      • БІБЛІОТЕКА створює довідково-пошуковий апарат на єдиний фонд мережі бібліотек, у т.ч. електронний каталог.
      • Бібліотеки-філії формують довідково-бібліографічний апарат (в традиційному та електронному форматах) на свої фонди.
      • Бібліотеки-філії створюють власні бібліографічні, краєзнавчі та інші бази даних, у т.ч. електронні.
    • Організація соціокультурної діяльності.
      • БІБЛІОТЕКА проводить просвітницьку та соціокультурну роботу – розвиває дозвіллєві форми роботи, організовує для користувачів об’єднання і клуби за інтересами, співпрацює з підприємствами, установами та організаціями.
    • Організація наукової і методичної діяльності.
      • БІБЛІОТЕКА вивчає, аналізує, узагальнює стан бібліотечної справи на території Старосамбірської міської ради, поширює досвід бібліотек, запроваджує кращий вітчизняний та світовий досвід.
      • БІБЛІОТЕКА вивчає потреби користувачів, організовує заходи по підвищенню кваліфікації бібліотечних працівників, надає методичну та практичну допомогу бібліотекам-філіям.

 

  1. обов’язки та  права БІБЛІОТЕКИ
    • БІБЛІОТЕКА зобов’язана :
  • забезпечити реалізацію прав громадян на бібліотечне обслуговування, встановлених Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»,
  • обслуговувати користувачів згідно із правилами користування бібліотекою, розробленими на основі типових правил, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв,
  • використовувати відомості про користувачів бібліотеки та їх інтереси з будь-якою метою, крім наукової, виключно за згодою користувачів,
  • забезпечити належне зберігання особливо цінних та рідкісних видань, колекцій, віднесених до національного культурного надбання та їх облік,
  • вилучати та реалізовувати документи, віднесені до цінних і рідкісних видань, унікальних документальних пам’яток, виключно у випадках, передбачених законодавством,
  • звітувати про свою діяльність перед Засновником та громадськістю,
  • виконувати відповідні норми та правила, встановлені в галузі бібліотечної справи,
  • надавати основні бібліотечні послуги безкоштовно.
    • БІБЛІОТЕКА має право:
  • визначати зміст, напрями та форми своєї діяльності,
  • здійснювати господарську діяльність, у т.ч. надавати додаткові платні послуги, встановлені нормативно – правовими актами,
  • визначати джерела комплектування своїх фондів,
  • встановлювати пільги для окремих категорій користувачів бібліотеки,
  • визначати при наданні користувачам бібліотеки документів розмір коштів, що передаються бібліотеці як забезпечення виконання зобов’язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів, у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками,
  • визначати види та розміри компенсації шкоди, заподіяної користувачами бібліотек, у тому числі пені за порушення термінів користування документами,
  • визначати умови використання бібліотечних фондів на основі договорів з юридичними та фізичними особами,
  • вилучати та реалізовувати документи із своїх фондів відповідно до нормативно-правових актів,
  • здійснювати у встановленому порядку співробітництво з бібліотеками та іншими установами і організаціями іноземних держав, вести міжнародний документообмін, бути членом міжнародних організацій, брати участь у реалізації державних і регіональних програм у межах своєї компетенції та програм розвитку бібліотечної справи,
  • здійснювати іншу діяльність, спрямовану на виконання статутних завдань, яка не суперечить законам.

БІБЛІОТЕКА має право на захист створених нею баз даних, інших об’єктів інтелектуальної власності згідно із законодавством.

 

  1. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ГРОМАДЯН, ПІДПРИЄМСТВ,  УСТАНОВ і ОРГАНІЗАЦІЙ НА БІБЛІОТЕЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
    • Користувачі незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання мають право на бібліотечне обслуговування, яке може бути у формі:
  • абонемента (у тому числі міжбібліотечного),
  • системи читальних залів,
  • дистанційного обслуговування засобами телекомунікації,
  • бібліотечних пунктів,
  • пересувних бібліотек.
    • Громадяни України, підприємства, установи та організації мають право вільного вибору бібліотек відповідно до своїх потреб.
    • Права громадян України, підприємств, установ і організацій на бібліотечне обслуговування забезпечуються створенням мережі бібліотек та різноманітністю їх видів, безкоштовністю основних бібліотечних послуг.
    • Доступ до документів та надання бібліотечних послуг користувачам БІБЛІОТЕКИ здійснюється з додержанням вимог щодо забезпечення охорони державної таємниці, забезпечення зберігання фондів бібліотеки, а також відповідно до цього Статуту та правил користування бібліотеками.
    • Користувачі бібліотеки мають право:
  • безоплатно користуватися інформацією про склад бібліотечних фондів через довідковий апарат (крім комерційних баз даних),
  • безоплатно отримувати консультаційну допомогу у пошуку та виборі джерел інформації,
  • безоплатно отримувати із фондів бібліотек документи у тимчасове користування,
  • безоплатно користуватися доступом до мережі Інтернет,
  • одержувати документи або їх копії по міжбібліотечному абонементу,
  • користуватися іншими видами послуг, у тому числі й на платній основі,
  • брати участь у роботі бібліотечних рад.
    • Користувачі бібліотеки зобов’язані:
  • дотримуватись правил користування бібліотеками,
  • замінювати втрачені (пошкоджені) документи, одержані з фондів бібліотек, рівноцінними або ж відшкодовувати їх ринкову вартість у розмірах, встановлених правилами користування бібліотекою.
  1. Структура бібліотеки
    • Структура, штатний розпис та кошторис БІБЛІОТЕКИ затверджуються органом управління.
    • Структура БІБЛІОТЕКИ визначається завданнями, напрямами та змістом її діяльності, місцевими умовами та фінансовими можливостями.
    • БІБЛІОТЕКА планує свою діяльність відповідно до потреб населення, виходячи з своїх можливостей та фінансових ресурсів.

 

  1. управління бібліотекою
    • Управління БІБЛІОТЕКОЮ здійснює орган управління.
    • Поточне керівництво діяльністю БІБЛІОТЕКИ здійснює директор.
    • Директор БІБЛІОТЕКИ призначається на посаду шляхом укладення з ним контракту строком на п’ять років за результатами конкурсу.

Порядок проведення конкурсу та вимоги до кандидатів на посаду директора БІБЛІОТЕКИ визначаються статтями 211-215 Закону України «Про культуру».

Керівник органу управління призначає директором БІБЛІОТЕКИ переможця конкурсу. Підставою для видання наказу про призначення директора є підписання контракту.

  • Умови оплати праці та матеріального забезпечення директора БІБЛІОТЕКИ, критерії оцінки його діяльності та стимулювання праці визначаються відповідно до укладеного контракту та норм чинного законодавства.
  • Відпустки директору БІБЛІОТЕКИ надаються на підставі наказу керівника органу управління.
  • Директор:
    • Підпорядковується керівнику органу управління і несе персональну відповідальність за результати діяльності БІБЛІОТЕКИ та виконання покладених на неї завдань.
    • Діє без довіреності від імені БІБЛІОТЕКИ, представляє її інтереси в органах державної влади та в органах місцевого самоврядування, інших організаціях та установах, у відносинах з юридичними особами та громадянами, вирішує питання діяльності закладу у межах та у визначеному законодавством та цим Статутом порядку.
    • Самостійно вирішує питання діяльності БІБЛІОТЕКИ за напрямками роботи згідно із Статутом.
    • Призначає на посади та звільняє з посад працівників БІБЛІОТЕКИ відповідно до вимог чинного законодавства.
    • Здійснює керівництво БІБЛІОТЕКОЮ, забезпечує добір та розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників.
    • У межах компетенції видає накази та інші розпорядчі акти, спрямовані на реалізацію основних завдань БІБЛІОТЕКИ, які обов’язкові для усіх працівників закладу.
    • Затверджує документи, які регламентують діяльність БІБЛІОТЕКИ відповідно до вимог чинного законодавства.
    • Організовує роботу БІБЛІОТЕКИ, несе відповідальність за результати фінансово-господарської діяльності, стан та збереження майна, закріпленого за БІБЛІОТЕКОЮ.
    • Забезпечує дотримання чинного законодавства та дисципліни працівниками БІБЛІОТЕКИ.
    • Забезпечує контроль за виконанням покладених на БІБЛІОТЕКУ повноважень та функцій, планів, програм, заходів тощо.
    • Створює необхідні умови для збереження майна комунальної власності об’єднаної територіальної громади, ефективного використання ресурсів БІБЛІОТЕКИ.
    • Забезпечує здійснення заходів, спрямованих на зміцнення матеріально-технічної бази БІБЛІОТЕКИ.
    • Визначає посадові обов’язки та затверджує посадові інструкції працівників БІБЛІОТЕКИ.
    • Надає органу управління пропозиції щодо встановлення розмірів надбавок, доплат, премій, матеріальної допомоги працівникам БІБЛІОТЕКИ на передбачених колективним договором та законодавством умовах.
    • Укладає колективний договір від імені роботодавця з однієї сторони і профспілковими органами, у разі відсутності таких органів – представниками працівників, обраними і уповноваженими трудовим колективом з іншої сторони.
    • Вирішує інші питання діяльності БІБЛІОТЕКИ відповідно до чинного законодавства.

 

  1. майно та Фінансово – господарська діяльність
    • Земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти бібліотеки, передаються їм у безстрокове користування відповідно до земельного законодавства.
    • Бібліотечний фонд, будівлі, споруди, приміщення, обладнання та інше майно, що є комунальною власністю та передане Засновником бібліотеці, належать їй на праві оперативного управління.
    • БІБЛІОТЕКА здійснює господарську діяльність відповідно до законодавства та Статуту з дотриманням вимог щодо збереження бібліотечних фондів.
    • БІБЛІОТЕКА має право самостійно розпоряджатися відповідно до законодавства доходами від господарської діяльності, у тому числі від надання платних послуг, і майном, придбаним за рахунок цих доходів.
    • Основним джерелом фінансування БІБЛІОТЕКИ є кошти місцевого бюджету.
    • Суми витрат на поповнення бібліотечних фондів у місцевому бюджеті виділяються окремим рядком.
    • Додаткове фінансування БІБЛІОТЕКИ може здійснюватися за рахунок коштів, що надходять від господарської діяльності, надання платних послуг; коштів, одержаних за роботи (послуги), виконані на замовлення підприємств, установ, організацій та фізичних осіб; грантів, благодійних внесків, добровільних пожертвувань, грошових внесків, матеріальних цінностей, одержаних від фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних; інших не заборонених законодавством джерел.
    • У разі одержання коштів від надання платних послуг, добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, з інших джерел, не заборонених законодавством, бюджетні асигнування БІБЛІОТЕКИ не зменшуються.
    • Перелік платних послуг, які можуть надаватися БІБЛІОТЕКОЮ, затверджується Кабінетом Міністрів України.
    • Порядок надання платних послуг затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.
    • Розмір плати за надання платних послуг встановлюється БІБЛІОТЕКОЮ щороку у національній валюті України.
    • Установлення для БІБЛІОТЕКИ у будь-якій формі планових завдань з надання платних послуг – забороняється.
    • Не допускається переміщення бібліотек без надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів бібліотеки, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів.
    • Основою для розрахунку фонду заробітної плати БІБЛІОТЕКИ є штатний розпис.

 

  1. Формування бібліотечного  фонду
    • Бібліотечний фонд БІБЛІОТЕКИ є універсальним за змістом і формується на різних носіях інформації.
    • Облік, зберігання та використання документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, здійснюються відповідно до правил, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.
    • Комплектування бібліотечних фондів здійснюється шляхом отримання обов’язкового примірника документів у порядку, встановленому законом, документів, що випускаються за цільовими програмами книговидання або закуповуються відповідно до державних цільових програм, придбання документів за безготівковий рахунок, документообміну, отримання в дарунок та іншого безкоштовного отримання документів з інших джерел.
    • БІБЛІОТЕКА забезпечує централізоване комплектування і обробку бібліотечного фонду, оперативність надходження нових документів у всі підрозділи, вивчення потреб користувачів закладу, ступеня їхнього задоволення фондами.
    • БІБЛІОТЕКА здійснює сумарний та індивідуальний облік документів, що надходять до закладу, бібліотеки-філії ведуть сумарний та індивідуальний облік закріпленого за ними фонду.
    • Облік документів, що вибувають з бібліотечного фонду (складання акта, виключення із форм обліку, довідкового бібліографічного апарату) БІБЛІОТЕКА здійснює за поданням актів бібліотеками – філіями, зняття з балансового рахунку здійснюється бухгалтерією органу управління.
    • Вилучення документів з фондів бібліотеки за ідеологічними чи політичними ознаками забороняється.

 

  1. Повноваження трудового колективу. соціальні гарантії працівників
    • Працівники БІБЛІОТЕКИ мають право брати участь в управлінні БІБЛІОТЕКОЮ через загальні збори, раду трудового колективу, професійні спілки, які діють у трудовому колективі, інші органи, уповноважені трудовим колективом на представництво, вносити пропозиції щодо поліпшення роботи БІБЛІОТЕКИ.

Представники профспілкової організації, а у разі її відсутності – вільно обрані працівниками представники, представляють інтереси працівників в органах управління БІБЛІОТЕКИ відповідно до законодавства.

БІБЛІОТЕКА зобов’язана створювати умови, які б забезпечували участь працівників в її управлінні.

  • Трудовий колектив БІБЛІОТЕКИ складається з усіх працівників, які своєю працею беруть участь у її діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди) або інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з БІБЛІОТЕКОЮ.
  • До складу органів, через які трудовий колектив реалізує своє право на участь в управлінні БІБЛІОТЕКОЮ, не може обиратися директор БІБЛІОТЕКИ.

Повноваження цих органів визначаються законодавством.

  • . Виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією БІБЛІОТЕКИ регулюються колективним договором, повідомна реєстрація якого проводиться в установленому порядку.

Сторони колективного договору звітують на загальних зборах колективу не рідше одного разу на рік.

  • . Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від встановленого законодавством мінімального розміру.
  • . Оплата праці працівників БІБЛІОТЕКИ здійснюється у першочерговому порядку. Усі інші платежі здійснюються БІБЛІОТЕКОЮ після виконання зобов’язань щодо оплати праці.
  • Працівники БІБЛІОТЕКИ проводять свою діяльність відповідно до цього Статуту, положень колективного договору, посадових інструкцій та згідно із чинним законодавством.

 

  1. Припинення діяльності  бібліотеки
    • Ліквідація та реорганізація бібліотеки здійснюється на підставі рішення Засновника відповідно до вимог чинного законодавства або за рішенням суду.
    • Доцільність реорганізації та ліквідації бібліотеки визначається Засновником за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.
    • При ліквідації та реорганізації бібліотеки працівникам, що вивільняються, гарантується дотримання їх прав і інтересів відповідно до чинного законодавства.
    • У разі припинення діяльності бібліотеки (у результаті її ліквідації, реорганізації шляхом злиття, поділу, приєднання, перетворення) її активи передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.
    • бібліотекА є такою, що припинила свою діяльність, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.
    • Ліквідація бібліотеки здійснюється ліквідаційною комісією (ліквідатором), яка утворюється органом управління або за рішенням суду.

 

  1. заключні положення
    • Цей Статут бібліотеки і внесення змін та доповнень до нього затверджуються рішенням Засновника за поданням органу управління та реєструються відповідно до вимог чинного законодавства.

Внесення змін та доповнень до Статуту оформляється шляхом викладання його в новій редакції.

  • Умови, які не передбачені цим Статутом, регламентуються чинним законодавством та рішеннями Засновника.
  • Якщо один з пунктів Статуту буде визнано недійсним, це не торкається решти його пунктів.
  • Усі примірники Статуту, оформлені належним чином, мають однакову юридичну силу.
print

Pin It on Pinterest