«

»

Гру 12

У Старосамбірській громаді провели акцію «16 днів проти насильства»

20211126_1796_0201fff1-1a8a-779x446Щороку з 25 листопада по 10 грудня в усьому світі проводиться акція «16 днів проти насильства», з метою привернення уваги до проблем подолання будь-яких форм насильства, у тому числі насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Варто наголосити, що від початку повномасштабної збройної агресії росії проти України українці зіткнулися із безпрецедентним рівнем насильства, пов’язаного з війною.

Мінсоцполітики наголошує,  якщо ви стали безпосереднім свідком насильства, негайно телефонуйте у поліцію за номером 102. Від цього залежить життя та здоров’я постраждалої особи.

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

15-47 – (Державна установа «Урядовий контактний центр»), цілодобова та безкоштовна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

«16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Протягом 2022 року до соціальних служб Старосамбірської міської ради надійшло 37 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства, 4 – щодо дітей. Фахівцями соціальної роботи здійснено візити в дані сім»ї, з метою оцінки проблем та потреб всіх членів родини. Спеціалістами надаються відповідні соціальні послуги, з метою попередження/ недопущення повторних неправомірних дій. Працівники поліції складають відповідні протоколи та спрямовують справи до суду, на основі яких кривдника штрафують або призначають йому громадські роботи. Також передбачено проходження спеціальних Програм для кривдників, що визначається судом.  В  разі не виконання рішення суду щодо відвідування Програми для кривдника – кримінальна відповідальність.

Так, станом на 12 грудня 2022 року на обліку поліції та відповідних служб громади перебуває 48 кривдників та члени їх сімей, які були учасниками/свідками насильства. Працівниками поліції винесено 45 тимчасових заборонних приписів, на основі яких в разі їх порушення суд може винести обмежувальний припис, коли кривдник немає права наближатися до своєї жертви протягом 6 місяців. Порушення обмежувального припису –  кримінальна відповідальність (можливе позбавлення волі терміном до 2 років).

Протягом року порушено 5 кримінальних справ.

print

Pin It on Pinterest