«

»

Бер 01

Тютюнопаління та онкологічні хвороби

загружено (3)Мабуть кожен чув, що паління і тютюновий дим  суттєво збільшують ризик розвитку онкологічних захворювань. З 1988 року Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) та ВООЗ відносить тютюн до канцерогенів групи № 1. Тобто, до речовин з найвищою здатністю викликати рак. Тютюнопаління провокує появу злоякісних новоутворень ротової порожнини, горла, стравоходу, нирок і сечового міхура та легень. Можна безкінечно дискутувати про вплив паління на розвиток пухлин, але 85% хворих на рак легень – «затяті курці». Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких найбільше 250 є токсичними, а 69 викликають онкологічні захворювання.

Медики наголошують, безпечного рівня вживання тютюну немає, проте наприклад, на сьогодні доведено причинно-наслідковий зв’язок між курінням та раком легень, який, на жаль, переважає серед онкозахворювань у чоловіків. При цьому,  кидати палити, люди не поспішають, інколи навіть незалежно від стану здоров`я. Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози, проте ризик виникнення злоякісної пухлини залежить від загальної кількості викурених сигарет, що можна відобразити в показнику кількості пачок в роках. «Затяті курці» скептично відносяться до того, що тютюнопаління впливає на виникнення пухлин, проте, статистика говорить сама за себе. Адже 85 % хворих із раком легень   – це люди, які палять більше 10 років. Згідно висновків американського товариства, які підсумували всі дослідження що проводилися в цьому напрямку в світі, якщо людина має стаж курця більше 30 років і палить одну пачку цигарок в день, то ризик захворіти на рак легень становить 97%. Тому ті хто має стаж курця – 30-пачко-років перебувають у групі ризику, тож мають задуматися про позбавлення цієї згубної звички. Окрім того,  їм обов’язково необхідно регулярно, щороку проходити профілактичні обстеження аби не пропустити злоякісне новоутворення і не дати йому можливості метастазувати.

Прямий вплив канцерогенів, які можуть викликати рак, не єдиний спосіб, яким сигаретний дим ускладнює ризик виникнення раку. За даними CDC куріння може викликати рак, а потім блокувати організм у боротьбі з ним:
– Хімічні сполуки в сигаретному димі можуть послабити імунну систему речовин, ускладнити знищення ракових клітин – ракові клітини продовжують рости і не зупиняються.
– Хімічні сполуки в сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітини.  Якщо ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольоване зростання і створити ракову реакцію.

Сьогоднішні дослідження показують, що майже 9 із 10 смертей від раку легень викликані курінням сигарет або пасивним курінням, тобто у зоні ризику перебувають не тільки курці, але і ті, хто їх оточує – дим становить небезпеку для здоров’я некурців: ним дихають, він проникає в одяг та інші речі навколо любителів сигарет. «Пасивне куріння – ризик для здоров’я. Все що видихає курець, під час паління перетворюється на різні сполуки і ними дихає людина, яка не палить і це також може призвести до раку легень. Відтак, жінки теж хворіють на рак легень. До речі, велика частина пацієнтів –  це дружини чоловіків, які палять. Звичайно серед жінок захворюваність на рак легень значно нижча, але враховуючи сучасні тенденції «моди» мабуть слід очікувати на її зростання.

У битві з раком легень, як і в інших онкологічних захворюваннях важлива рання діагностика хвороби.  Однак більшість хворих йдуть в лікарню тільки тоді, коли болить. «Ранній рак легень – ніяк «не показує себе», тож часто людина не має ніякої гадки, що хвора. Поява клінічних проявів означає, що злоякісне новоутворення вже у занедбаній стадії. Тому необхідно регулярно робити профілактичну рентгенографію, що дає точне зображення на спеціальній рентгенівській плівці в натуральну величину, яка на ранніх стадіях розвитку має розмір менше одного сантиметра і саме на початкових етапах захворювання добре піддається лікуванню тому значно підвищуються шанси на повне одужання пацієнта. Більше того, коли рак легень діагностовано на ранній стадії лікарі онкоцентру можуть виконати операції малоінвазивним методом без розрізу грудної клітини і пацієнти швидше встають на ноги, реабілітація відбувається швидше і людина повертається до активного життя.

Через війну, коронавірус, нестабільне транспортне сполучення сотні пацієнтів не проходять вчасно обстеження. Ще до часів «коронавірусної пандемії» ситуація із ранньою діагностикою в країні була складною, однак із появою СOVID-19, а особливо під час війни, вона погіршилася в рази. Консультації в онкологів люди почали відкладати до «кращих» часів. Пам’ятайте, що для раку не існує війни, карантину і «кращих» часів, а хворобу на ранній стадії легше лікувати і головне її можна вилікувати. Пацієнти мають можливість отримати ліки, які входять до Національного переліку та медпослуги і діагностичне обстеження безкоштовно. Для цього потрібно взяти направлення до онколога  у сімейного або лікуючого лікаря.

Немає сумніву в тому, що найкраща профілактика раку – відмова від вживання тютюну та нікотину. Вже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм людини відновлюється та ризик захворіти на рак знижується, тому ніколи не пізно кинути курити!

З повагою Старосамбірський відділ ДУ «Львівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо аби ви були здорові!

print

Pin It on Pinterest