«

»

Тра 02

Нові терміни зберігання первинних документів та фінзвітності

Замітка терміни зберіганняДо уваги суб’єктів підприємництва (юридичних осіб) – встановлено нові терміни зберігання первинки та фінзвітності.

28 квітня набрав чинності Закон № 2970-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки».

Цим Законом, зокрема, змінено терміни зберігання первинних документів для всіх юридичних осіб, незалежно від форми оподаткування:

1825 днів (5 років) – для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Слід зазначити, що для фізичних осіб – підприємців терміни зберігання первинних документів та фінзвітності залишається незмінним – 1095 днів.

Оскільки Закон набирає чинності з 28 квітня 2023 року, то нові строки будуть поширюватись на документи, які почали зберігатись з 28 квітня 2020 року та строк зберігання яких мав би завершитись 28 квітня 2023 року. Тож їх потрібно буде зберігати до 28 квітня 2025 року.

Строки зберігання документів та інформації розраховуються з дня подання податкової чи іншої звітності, передбаченої Податковим Кодексом України, для складання якої використовуються зазначені документи, а для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства – з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів – з дня завершення строку їх дії).

print

Pin It on Pinterest