«

»

Чер 15

Вихід учасника із ЮО за власною ініціативою на підставі нотаріальної заяви

цнапВихід учасника із юридичної особи за власною ініціативою на підставі нотаріальної заяви.

Питання щодо виходу учасника із ТОВ регулюється Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі – Закон про ТОВ і ТДВ), а також може визначатися статутом товариства та корпоративним договором, укладеним між учасниками.

Загального переліку підстав, які є приводом для виходу учасника з ТОВ, не існує. Як правило, під «виходом з товариства» всі розуміють продаж своєї частки партнерам або третім особам.

Вихід учасника з ТОВ є особистим волевиявленням (стаття 24 Закону про ТОВ і ТДВ), тому учасник може вийти з товариства та отримати вартість своєї частки або ж відчужити свою частку іншим. При цьому, нагадуємо, що у разі відчуження частки, інші учасники товариства мають переважне право перед іншими особами придбати таку частку (ч. 1 ст. 20 Закону про ТОВ і ТДВ).

Згідно положень ст. 24 Закону про ТОВ та ТДВ є два варіанти виходу учасника:

  1. Без згоди учасників – за власним бажанням, якщо частка такого учасника у статутному капіталі товариства становить менше 50 відсотків.
  2. За згодою учасників – якщо частка такого учасника у статутному капіталі товариства становить 50 або більше відсотків.

У цій статті ми розглянемо саме варіант, коли учасник виходить з ТОВ за власним бажанням, без згоди інших учасників.

Учасник – фізична особа, що має намір вийти з Товариства подає нотаріально завірену заяву про вихід з ТОВ.

Учасник – юридична особа, що має намір вийти з Товариства, приймає відповідне рішення про вихід.

Згідно ч.5 ст.17 ЗУ « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» справжність підписів на таких документах засвідчується нотаріально з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів.

Тому, відповідно до вищезазначеної інформації, якщо частка учасника у статутному капіталі товариства становить менше 50 відсотків, то учасник може вийти з товариства у будь-який час без згоди інших учасників. Для цього він подає державному реєстратору такі документи:

  • Заповнену заяву щодо державної реєстрації юридичної особи за формою 9;
  • Квитанцію про сплату адміністративного збору;
  • Заяву про вихід з ТОВ, засвідчену нотаріально або рішення про вихід.

Учасник вважається таким, що вийшов з товариства, з дня державної реєстрації його виходу

в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Але звертаємо увагу на те, що в Законі про ТОВ та ТДВ є заборона щодо виходу учасника з ТОВ, внаслідок якого у товаристві не залишиться жодного учасника.

print

Pin It on Pinterest