«

»

Сер 09

Рекомендації ВООЗ щодо вживання жирів і вуглеводів

ДержпродспоживслужбаОновлені рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я ґрунтуються на останніх наукових даних та містять рекомендації, спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деяких типів раку.

Щодо жирів:

Жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини.

У харчуванні кожної людини від 2 років з-поміж жирів мають переважати ненасичені жирні кислоти.

Рекомендовано вживати не більше 10% насичених жирів (жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири і олії на кшталт масла, сала, пальмової та кокосової олій).

Вживати не більше 1% трансжирів як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин (запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин).

Щодо вуглеводів:

Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів і 25 грамів натуральних харчових волокон на день.

Для дітей та підлітків рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

– 2–5 років не менше 250 г на добу

– 6–9 років не менше 350 г на добу

– 10 років і старше, не менше 400 г на добу

Для дітей та підлітків рекомендації споживання харчових волокон природного походження:

-2–5 років не менше 15 г на добу

-6–9 років не менше 21 г на добу

-10 років і старше, не менше 25 г на добу.

ВООЗ також наголошує нагадує на необхідності скоротити споживання вільного цукру і наголошує, що для здоров’я важливо споживати якісні вуглеводи. Для кожної людини віком від двох років вуглеводи мають переважно складатись з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових.

З повагою, Старосамбірський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо аби Ви були здорові!

print

Pin It on Pinterest