https://php-minify.com/php-obfuscato Ботулізм: прості правила, які допоможуть вберегтись від хвороби | Старосамбірська міська рада

«

»

Жов 13

Ботулізм: прості правила, які допоможуть вберегтись від хвороби

ДержпродспоживслужбаДержпродспоживслужба нагадує, що взимку, коли ми зазвичай починаємо  вживати заготовлену у літньо-осінній період консервацію, виникають харчові  отруєння, зокрема, захворювання на ботулізм, що є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Саме консерви –    овочеві, грибні, м’ясні, рибні, а також споживання копченостей, в’яленої та      сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням          санітарно-гігієнічних правил, і стає причиною захворювання.

Відповідно до оперативних повідомлень територіальних органів                   Держпродспоживслужби вже з початку 2023 року отримано інформацію про реєстрацію 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 постраждалими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення. Внаслідок вживання м’ясних консервів захворіло – 5 осіб, консервованих грибів – 1 особа, річкової копченої риби (щукі) – 1 особа.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених збудником ботулізму– Clostridium botulinum. Збудник ботулізму розмножується в анаеробному середовищі (середовище, в якому немає кисню), при цьому виділяє ботулінічний токсин. Токсин не дуже стійкий до нагрівання – повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.

Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у окремих ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька осіб, які споживають в їжу ті ділянки, в яких були спори збудника та ботулінічний    токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин та риб, звідки потрапляють у грунт, а також в мул озер і морів. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Профілактика ботулізму дуже проста — у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих правил, які можна побачити тут – посилання.

print

Pin It on Pinterest

Bakautoto Bakautoto Bakautoto situstoto situs togel resmi bandar togel situs togel terpercaya situs toto bandar togel terpercaya bandar togel bandar togel bandar togel situs togel resmi