«

»

Жов 16

На Львівщині приблизно 2,5 тис. людей з порушенням зору: 15 жовтня – Міжнародний день білої тростини

16102023Толерантність, Рівноправність та Інтеграція – гасло цього дня.

Щороку, 15 жовтня, у світі відзначають Міжнародний день білої тростини (White Cane Safety Day).

Він був затверджений у 1970 році з ініціативи Міжнародної федерації сліпих (International Federation of the Blind).

«У нашій області живуть близько 2,5 тис. людей з порушеннями зору. Цьогоріч Львівській обласній організації УТОC на статутну діяльність на конкурсних засадах з обласного бюджету виділили 212,5 тис. грн. Толерантність, Рівноправність та Інтеграція – гасло Міжнародного дня білої тростини. У координації зі Всеукраїнською стратегією безбарʼєрності, яку ініціювала Перша Леді України, працюємо над тим, щоб ці слова у нашій області щодня втілювалися на практиці», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Також, у департаменті соціального захисту населення Львівської ОВА нагадали, що в рамках Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021-2025 роки  реалізують заходи з надання фінансової підтримки з обласного бюджету громадським об’єднанням ветеранів і осіб з інвалідністю, які мають соціальну спрямованість та забезпечення осіб з інвалідністю по зору технічними засобами медичної групи з мовним виводом (глюкометри, термометри, тонометри) та очними протезами.

Довідково

Біла тростина, як символ незрячої людини, бере початок в 1921 році. У Брістолі (Великобританія) жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс. Після аварії він втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити по місту за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але і всієї Європи, Америки, та ін.

print

Pin It on Pinterest