«

»

Чер 09

Аліменти на утримання дітей у 2017 році

 

Розмір аліментів і порядок їх нарахування регламентує Сімейний кодекс України. Він визначає дану процедуру, як один із головних обов’язків батьків по утриманню дітей до того моменту, поки вони самі не стануть повнолітніми.

 

Аліменти – це фіксовані в законному (або судовому) порядку грошові суми, які платить один з батьків іншому для утримання та виховання дітей.

Більш того, один з батьків, який проживає окремо від дітей і не приймає участі в їх вихованні, не звільняється від обов’язку утримувати нащадків, навіть якщо він відмовився від дітей на користь держави. Батько або мати навіть при відсутності офіційного працевлаштування не звільняються від обов’язку виплачувати аліменти.

 

17 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон №4928 про спрощення механізму стягнення аліментів.

 

Якщо раніше мінімальний розмір аліментів на дитину складав 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то даний закон підвищує рівень виплат до 50%.

 

Крім того тепер Законом передбачено, що аліменти є власністю дитини (раніше було прописано, що вони належать тому, з ким живе дитина).

 

Стягнути аліменти в судовому порядку можуть двома способами:

 

  1. у твердій грошовій сумі з можливістю індексації;
  2. сума, виходячи з частки (%) від заробітку (доходу) матері/батька дитини.

 

Загальний розмір виплати аліментів розраховується у відсотках у співвідношенні з розміром доходів того, хто аліменти платить.

 

Загалом на одну дитину можна вимагати чверті доходу одного з батьків, на двох малюків — третину доходу, на трьох і більше — половини доходу платника аліментів.

 

Проте сума аліментів не може перебільшувати десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (до 6 років — 14 260 грн. з травня та 14 920 грн. з грудня поточного року; з 6 до 18 років — 17 770 грн. з травня та 18 600 грн. з грудня поточного року).

 

Також аліменти не можуть перевищувати 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі.

 

Буває неможливо обчислити відсоток заробітку, якщо батько отримує зарплату неофіційно. Для таких випадків аліменти на дітей в Україні в 2017 році можуть стягуватися у твердій грошовій сумі:

  1. для отримання таких аліментів необхідно надати докази того, що утримання дитини вимагає наявності певної кількості грошових коштів;
  2. аліменти у фіксованій сумі виплачують приватні підприємці, заробіток яких істотно варіюється;
  3. у твердій сумі стягуються аліменти на дитину, якщо батько не має постійного джерела доходу;
  4. якщо дитина потребує лікування або йому потрібні кошти на навчання;
  5. аліменти у твердій сумі виплачуються мамі дитини віком менше трьох років, так як у матері немає можливості для офіційного працевлаштування.

 

Мінімальний розмір аліментів за новим законом

 

За проектом Закону №4928 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо поліпшення захисту права дитини на належне утримання”, прийнятого Верховною Радою України в першому читанні ще 19.10.2016, збільшується мінімальний розмір аліментів з 30 до 50% прожиткового мінімуму:

 

На дітей віком З 1 травня по 30 листопада З 1 грудня
до 6 років 713,0 грн. 746,0 грн.
з 6 до 18 років 888,5 грн. 930,0 грн.

 

 

Прожитковий мінімум на дитину в 2017 році становить:

 

 

На дітей віком З 1 січня по 30 квітня З 1 травня по 30 листопада З 1 грудня
до 6 років 1355 грн. 1426 грн. 1 492 грн.
з 6 до 18 років 1689 грн. 1777 грн. 1860 грн.

 

 

Збільшення суми аліментів

 

Згідно зі змінами до закону, розмір аліментів на дитину в Україні в 2017 році може змінюватися таких випадках:

 

  1. необхідність в додатковому навчанні дитини (дітей);
  2. хвороба дитини, необхідність платних медичних процедур;
  3. при сильній інфляції в країні;
  4. при зміні у платника місця роботи або збільшення розміру доходів;
  5. при наявності інших обставин, що вимагають збільшення фінансів на утримання дитини.

 

Для отримання детальної консультації, щодо розмірів і порядку нарахування аліментів та з інших правових питань звертайтеся до Старосамбірського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою м. Старий Самбір, вул. Л.Галицького, 114, або за телефонами (096) 07 – 95 – 076, (068) 62 – 92 – 960, 23 – 0 – 03; електронна адреса: staryy.sambir@lv.legalaid.gov.ua https://www.facebook.com/Biuro.St.Sambir/

 

print

Pin It on Pinterest