«

»

Тра 24

Яка відповідальність за недотримання вимог правил користування міськими водоканалізаційними мережами

зображення_viber_2022-05-24_10-19-45-353 [Старосамбірська міська рада]КП “Старосамбірське МВКГ” інформує мешканців м.Старий Самбір про чинні Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України

Згідно цих вимог споживачі зобов’язані забезпечити охорону та цілісність систем водопостачання та водовідведення, які перебувають у них на балансі, (трубопроводів, споруд, засобів обліку, люків, колодязів, грубих грат, вказівних табличок, гідрантів тощо), не допускати їх пошкодження, затоплення й розморожування, очищувати від льоду та снігу ляди колодязів, стежити за цілісністю встановлених пломб, забезпечувати відведення поверхневих вод від колодязів.

У Старому Самборі почастішали випадки недотримання зазначених вимог. В результаті чого працівниками водоканалізаційного підприємства здійснюються виїзди за аварійними викликами  для проведення очисток на території міста забитих каналізаційних мереж різним непотребом (вологими серветками, засобами особистої гігієни, памперсами, лахміттям тощо).

На фото: це друге засмічення каналізації мешканцями комунальних будинків за тиждень: Вул. ГУ Б. Сольчаника 29а, 25, 26, 24.

Такі випадки ситематично блокують роботу водоканалу.


 

 

ПРАВИЛА

користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (ВИТЯГ)

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕДОТРИМАННЯ ВИМОГ ДО ОХОРОНИ МІСЬКИХ ВОДОПРОВІДНИХ ТА КАНАЛІЗАЦІЙНИХ МЕРЕЖ І СПОРУД

 

Юридичні особи, бюджетні організації і громадяни, винні у руйнуванні або розкраданні водопроводу та каналізації, притягуються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної і кримінальної відповідальності згідно чинного законодавства України.

Відповідальність за порушення законодавства несуть особи, винні у:

Навмисному пошкодженні, руйнуванні та розкраданні обладнання водопровідних та каналізаційних мереж i споруд, а також у завданій навколишньому природному середовищу шкоди.

Чиненні перешкод щодо виконання робіт (заходів), пов’язаних з попередженням та ліквідацією наслідків стихійного лиха, аварій та катастроф.

Невиконанні розпоряджень та приписів органів, які здійснюють контроль і нагляд.

Споживачі зобов’язані забезпечити охорону та цілісність систем водопостачання та водовідведення, які перебувають у них на балансі, (трубопроводів, споруд, засобів обліку, люків, колодязів, грубих грат, вказівних табличок, гідрантів тощо), не допускати їх пошкодження, затоплення й розморожування, очищувати від льоду та снігу ляди колодязів, стежити за цілісністю встановлених пломб, забезпечувати відведення поверхневих вод від колодязів.

При використанні приміщень складів, підвалів для господарської діяльності:

Споживач зобов’язаний у разі використання під склади приміщень, що знаходяться поблизу водопровідних магістралей, виконувати гідроізоляцію цих складів та усі роботи, передбачені нормативними документами;

Споживач несе повну відповідальність за комплектність, збереження, дієздатність та нормальний технічний стан усіх відключаючих пристроїв, що запобігають підтопленню підвальних приміщень у разі аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;

У випадку підтоплення підвальних та інших приміщень, пов’язаного з відсутністю затворів, негерметичним закриттям ревізії, несправним технічним станом споруд та пристроїв, що перебувають на балансі Споживача, відповідальність за спричинені збитки несе Споживач незалежно від того була аварія на мережах Споживача чи Виробника.

Не дозволяється складання матеріалів і предметів, накопичування сміття на відстані ближче 5 м від осі водопровідних і каналізаційних мереж і пристроїв, а також в межах охоронних санітарних зон; самовільне спорудження над водопровідними і каналізаційними мережами та пристроями будь-яких будівель, споруд, малих архітектурних форм та предметів благоустрою; здійснювати роботи на мережах централізованого питного водопостачання та водовідведення, відкривати ляди колодязів, спускатися в них, регулювати засувки без представників Виробника; пошкоджувати, демонтувати чи викрадати люки та кришки колодязів; паркувати транспортні засоби на люках оглядових камер i  колодязів, а також в охоронних зонах водопровідних та каналізаційних мереж і споруд.

У разі пошкодження мереж, споруд водопостачання або водовідведення особи, що виявили таке пошкодження, зобов’язані негайно повідомити про це Виробника та здійснити всі заходи щодо усунення наслідків цього пошкодження.

Ліквідація пошкоджень виконується Виробником або особами, з вини яких сталося таке пошкодження, під технічним наглядом Виробника. Особи, з вини яких виникло пошкодження мереж, споруд водопостачання або водовідведення,зобов’язані сплатити Виробнику вартість втраченої внаслідок пошкодження води, витрата якої визначається відповідно до п. 6.15 цих Правил, а також відшкодувати Виробнику всі збитки, що спричинені цими пошкодженнями та ліквідацією їх наслідків.

Якщо Споживачі або працівники Виробника виявили осіб, що здійснюють роботи на водопровідних та каналізаційних мережах та спорудах, розукомплектовують пристрої, обладнання та арматуру без нарядів та службових посвідчень Виробника, вони повинні вжити заходів щодо заборони цих дій, а в разі необхідності — звернутися до правоохоронних органів.

Адміністрація КП “Старосамбірське ВКГ”

print

Pin It on Pinterest