«

»

Вер 18

Щодо вакцинації проти грипу

GRIPP [Старосамбірські вісті]Відповідно до інформації ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» протягом епідсезону 2019-2020 років захворіло 291 103 особи (11,6% населення Львівської області), з них дітей до 17 років 160 094 особи (55,0 %).

Померло  від грипу 5 осіб віком  старші 64 роки – 3 випадки та 2 випадки – у віковій групі 30-64 роки. Захворілі звернулись за медичною допомогою на 3-4-й день захворювання,  стан ускладнився через наявність супутніх захворювань – цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи, нирок.

За епідсезон 2019-2020 років вакциновано проти грипу 12 120 осіб – 0,5% від загальної кількості населення області. Охоплення щепленнями осіб груп ризику становило 9,1% від  кількості запланованих. Серед груп ризику найбільша питома вага медичних працівників – 42%. Незначний обсяг населення, яке було охоплене профілактичними щепленнями проти грипу,  не вплинув на зниження захворюваності та не створив достатнього імунного прошарку  серед населення.

Протягом минулорічного епідемічного сезону вірусологічною лабораторією ДУ “Львівський ОЛЦ МОЗ України”  при лабораторному досліджені зразків матеріалу від пацієнтів з грипоподібними захворюваннями  та з тяжкими гострими респіраторними інфекціями   визначено у 54 зразках віруси грипу, в тому числі грипу А – 51. Також виявлено інші збудники гострих респіраторних інфекцій – риновіруси, бокавіруси, аденовіруси, коронавіруси, матапневмовіруси.

Оскільки вакцинація є найбільш дієвим і єдиним специфічним засобом у боротьбі із важким перебігом грипу та його ускладненнями, необхідно максимально ( на рівні 75%) забезпечити проведення щеплень, в першу чергу особам груп ризику в передепідемічний період, а саме протягом вересня – листопада 2020 року.

У зв’язку з викладеним, на виконання п.1.2 “Плану готовності та реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ 2020-2021 року в умовах поширення коронавірусної хвороби, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19) серед населення Львівської області”, затвердженого рішенням комісії з питань ТЕБ та НС від 12.08.2020р., протокол №33, “Комплексних заходів з попередження масового розповсюдження поширення грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій  серед населення області на 2017-2021 роки”, ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» скеровано лист у Львівську обласну державну адміністрацію про необхідність виділення коштів для закупівлі протигрипозної вакцини для проведення вакцинації, особливо особам з груп епідемічного ризику (персонал медичних та дитячих дошкільних закладів, навчальних закладів, будинків дитини; робітників державної сфери послуг та транспорту, школярів, студентів, вихованців будинків дитини, шкіл-інтернатів, сиротинці, геріатричних закладів), з метою створення достатнього імунного прошарку  серед населення. Загалом, згідно розрахунків закладів охорони здоров’я та ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”, група ризику, яка потребує вакцинації проти грипу в області, налічує 60 845 осіб.

print

Pin It on Pinterest