«

»

Вер 18

Відновне правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

unnamedПравова освіта здатна попередити окремі життєві трагедії, що виникають через незнання законів. Особливо це важливо для неповнолітніх. Але якщо ж дитина таки переступила межу закону, зараз у неї з’явився шанс виправити цю помилку. Цей шанс надає відновне правосуддя.

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

Відновне правосуддя – це сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Головним тут є  врахування балансу інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже далеко не завжди суворе покарання є запорукою виправлення людини.

Проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня 2019 року на базі системи надання безоплатної правової допомоги, був впроваджений Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Ця програма застосовується за чотирьох умов:

  1. наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
  2. якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;
  3. визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
  4. і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

 

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

З усіма неповнолітніми, які беруть участь у програмі з відновного правосуддя, працюють професійні психологи. Фахівці складають психологічні портрети цих дітей. Після цього призначаються заходи, направлені на ресоціалізацію неповнолітніх.

Так, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Механізм реалізації даного проекту встановлює Порядок реалізації пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”, затверджений Наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України 21 січня 2019 року N 172/5/10.

Для отримання консультації з правових питань звертайтеся до Старосамбірського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: вул. Л.Галицького, 114, м. Старий Самбір, або за телефонами: (096) 07 – 95 – 076; (068) 62 – 92 – 960.

print

Pin It on Pinterest