«

»

Лип 12

Про затвердження Схем санітарної очистки населених пунктів на території Старосамбірської міської ради

гербСТАРОСАМБІРСЬКА МІСЬКА РАДА

САМБІРСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9-а сесія восьмого скликання

Р І Ш Е Н Н Я

від 08 липня 2021 р.  м. Старий Самбір    № 648

Про затвердження Схем санітарної очистки населених пунктів на території Старосамбірської міської ради

 

З метою забезпечення повного збирання та своєчасного видалення відходів, а також дотримання екологічної безпеки при поводженні з ними, підвищення рівня контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері благоустрою та поводження з побутовими відходами, відповідно до ст. 21 Закону України «Про відходи», підпункту 4 пункту 2 статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 березня 2017 року № 57 «Про затвердження Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів»,керуючись підпунктом 44 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,Старосамбірська міська рада

 ВИРІШИЛА: 

  1. Затвердити Схему санітарної очистки населених пунктів на території Старосамбірської міської ради (додається).

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту (голова комісії – депутат С.Горбовий).

 

Міський голова                                                    І.Трухим

 

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням 9-ї сесії 8 скликання Старосамбірської міської ради від 8 липня 2021 року №648

Міський голова І.Трухим

 

      Схема санітарної очистки населених пунктів Старосамбірської міської ради (територіальної громади)

 

  1. Пояснювальна записка

1.1. Обґрунтування необхідності розроблення схеми санітарної очистки населених пунктів Старосамбірської міської ради (територіальної громади)

 

Розроблення  схеми санітарної очистки населених пунктів Старосамбірської міської ради спрямоване на реалізацію державної політики України у галузі довкілля, забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров’я населення  територіальної громади від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії  людини  і природи.

Використання  застарілих технологій виробництва та обладнання, низький рівень експлуатації існуючих природоохоронних об’єктів,  низькій рівень екологічної свідомості населення призвели до значної деградації довкілля, надмірного забруднення поверхневих вод та земельних ресурсів, нагромадження у великій кількості  відходів життєдіяльності людини.

Як рідкі, так і тверді відходи погіршують умови проживання населення, забруднюють довкілля, негативно впливають на сані­тарний стан населених пунктів та здоров’я людей. Фекалії, гній, сеча, рештки продуктів, трупи тварин, розкладаючись, виділяють смердючі гази. Крім того, вони містять патогенні мікроорганізми і є небезпечними в епідемічному відношенні.

Отже  раціональна очистка населеного пункту від відходів є одним із найважливіших заходів у справі санітарної охорони ґрунту,  води і повітря, невід’ємним елементом впорядку­вання населеного пункту і одним з основних заходів профілактики кишкових інфекцій і глистяних інвазій, а тому вирішення проблеми санітарної очистки населеного пункту приведе до поліпшення екологічної ситуації,  сприятиме захисту життя і здоров’я  його населення.

 

  1. Паспорт Старосамбірської міської ради

 

Всього населених пунктів – 26

дворів – 6584;

населення – 21910 осіб.

Моніторинг населення населених пунктів Старосамбірської міської ради, у розрізі останніх років

  На 01.01.2018 На 01.01.2019 На 01.01.2020 На 01.01.2021
Кількість  дворів 6487 6521 6553 6584
Кількість  населення 21833 21863 21873 21910
В т.ч. дітей дошкільного віку 340 327 331 357
Дітей шкільного віку 2097 2003 2019 2121
Громадян пенсійного віку 4315 4297 4265 4376

 

  1. Дані щодо стану системи санітарної очистки

і прибирання  населених пунктів Старосамбірської міської ради

 

Видалення  твердих побутових відходів з населених пунктів Старосамбірської міської ради проводять шляхом їх вивозення за межі населеного пункту за допомогою відповідного транспорту оператора-перевізника “Старосамбірське МВУЖКГ” в спеціально відведені місця (сміттєзвалище).

Отже очистка населених пунктів полягає у плановому збиранні, тимчасовому зберіганні, вивезенні відходів. Роботи проводяться в найкоротші строки і регулярно. Кожний з цих заходів  до мінімуму зводить можливість контакту людини з відходами, починаючи з моменту їх збирання і до вивезення. Усі процеси по можливості максимально механізовуються.

 

 

4.Організація і технологія збирання та транспортування побутових відходів

4.1. Збирання твердих побутових відходів в   населених пунктах Старосамбірської міської ради здійснюється з територій:

– загального користування;

– прибудинкових;

– агропідприємств, установ, організацій, громадян та закріплених за ними територій;

– об’єктів, розташованих на вищевказаних територіях.

4.2. Збирання ТПВ здійснюється за безконтейнеpним та контейнерним методами шляхом використання найбільш ефективних і безпечних технологій за мінімальних економічних витрат, найбільш вигідних для міста та села схем і методів збирання і перевезення ТПВ, з урахуванням щільності забудови, розміщення сміттєзвалищ, у порядку, визначеному законом та методом збору та вивезення сміття з контейнерних майданчиків.

4.3. Безконтейнерному методу для перевезення ТПВ надано перевагу через відсутність та нерентабельність використання  спеціалізовано транспорту (тих які мають пристрій для захвату  контейнерів). Завантаження ТПВ у спецавтотранспорт здійснюють безпосередньо працівники підприємства що здійснюють перевезення (за попередньою угодою).

4.4. Для збирання ТПВ власники використовують  поліетиленові пакети, мішки ємністю та міцністю, яка б забезпечувала можливість їхнього транспортування без  пошкодження та можливості просипання твердих побутових відходів.

4.5 . Періодичність збирання та вивезення ТПВ  у житловій забудові визначається з огляду на чисельність населення, норми накопичення   і терміну їх зберігання не рідше одного разу в місяць.

4.6. На території місць загального користування (зупинках громадського транспорту, у садах, парках, біля входів до магазинів, підприємств громадського харчування (бари, кафе, їдальні тощо), побутового обслуговування, культурно-розважальних закладів, навчальних та лікувально-профілактичних закладів, біля входів в офіси, організацій, установи і підприємства тощо) встановлюються урни. Урни очищуються від ТПВ протягом дня в міру їх наповнення.

4.7. Небезпечні складові ТПВ, видалення яких не допускається на полігоні ТПВ, збираються роздільно від інших видів ТПВ та передаються спеціалізованим організаціям, ліцензованим на поводження з ними, відповідно до чинного законодавства шляхом укладення угод.( даний пункт вказується в разі необхідності)

4.8.  Відходи, що знаходяться на території міста і сіл які не мають власника, або власник яких невідомий (безхазяйні відходи), є власністю територіальної громади. Порядок їх збирання та вивезення визначається правилами благоустрою.

4.9. Перевезення ТПВ здійснюється спеціально обладнаними для цього автотранспортними засобами відповідно до чинного законодавства.

4.10. Суб’єкти господарювання, що здійснюють вивезення ТПВ, зобов’язані забезпечити матеріально-технічну базу:

4.11 Спеціально відведені для тимчасового зберігання ТПВ земельні ділянки  огороджуються та утримуються з дотриманням вимог санітарних норм  при поводженні з відходами;

4.12. Вчасне коригування графіків вивезення ТПВ, періодичності вивезення, та  схем руху проводиться виконавчим комітетом міської ради або комунальним підприємством з обов’язковим погодженням з виконкомом міської ради.

4.13. Зібрані ТПВ перевозять за планово-регулярною подвірною системою або за заявкою. За планово-регулярною системою ТПВ перевозяться з території обслуговування на договірних засадах, без спеціальних замовлень, з установленою періодичністю, за чітким маршрутним графіком. За заявочною системою перевозять негабаритні відходи, будівельні відходи, для здійснення перевезення ТПВ за заявочною системою власник житла або представник підприємства звертається до послуг підприємства, що здійснює зазначений вид діяльності, при накопиченні не запланованого угодою об’єму ТПВ. При цьому розрахунки проводяться одноразово за перевезений обсяг ТПВ.

4.14. За планово-регулярною системою перевезення ТПВ здійснюється на підставі постійно діючої угоди (договору) з приведенням розбивки по кварталах об’ємів утворених ТПВ та умов розрахунків. Учасники угод (договорів) періодично уточнюють обсяги робіт з перевезення ТПВ.

4.15. Основою для встановлення режиму перевезення ТПВ є загальна кількість відходів, відстань до місць обслуговування, тип спецавтотранспорту та його продуктивність, необхідність обов’язкового дотримання графіку перевезення ТПВ.

4.16. Маршрут спецавтотранспорту відображається у вигляді схеми його  переміщення , вказаною кількістю пунктів збирання ТПВ, періодичністю перевезення за днями тижня.

4.17. При перевезенні ТПВ не повинно забруднюватися навколишнє середовище.

 

  1. Методика розрахункових обсягів робіт:

Вивіз твердих побутових відходів проводиться безконтейнерним методом, подвірно.

Для вивезення твердих відходів за безконтейнерною схемою жителі територіальної громади зобов’язані кожну (вказати день тижня), виставити біля двору (забороняється виставляти на дорозі чи тротуарах) закриті ємкості (мішки, кульки, пакети ітп.) з відходами (ТПВ) загальною місткістю не більш як 0,025 куб. метра. на особу. Ємкості (мішки, кульки, пакети ітп.), в яких виставляються тверді побутові відходи, не повертаються і вважаються побутовими відходами. Вага одної ємкості (мішка, кулька, пакета ітп.) із твердими побутовими відходами не повинна перевищувати 25 кг.

Якщо з будь-яких причин у вказаний день не відбулося вивезення ТПВ, або відбулосяя часткове вивезення ТПВ, то таке вивезення продовжується в наступний день.

Всі відходи вивозяться на сміттєзвалище Старосамбірської Територіальної Громади відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства  для подальшої їх утилізації.

Завантаження відходів здійснюється: твердих – виконавцем таких робіт; великогабаритних і ремонтних – за домовленістю сторін.

Розрахунковим періодом є календарний місяць. Споживач послуг по вивезенню ТПВ зобов’язаний оплатити за надані послуги до 20 числа місяця, який йде за місяцем в якому надавалися послуги. Споживач на власний вибір має право оплатити послуги передоплатою, але не більше ніж за 6 місяців.

Оплата послуг провадиться згідно тарифу оператора-перевізника. Послуги оплачуються готівкою або по безготівковому розрахунку (в такому разі банківські витрати несе споживач).

У разі зміни вартості послуги по вивезенню ТВП споживачів таких послуг повідомляють не пізніше ніж за 30 днів до введення (зміни) таких тарифів.

Послуги з вивезення побутових відходів вважається наданою споживачеві, якщо  відбулося вивезення побутових відходів від населення і споживач не склав відповідний акт-претензію про ненадання таких послуг.

Вартість вивезення ТВП від юридичних осіб будь-якої форми власності та підприємців чи господарюючих суб’єктів зокрема і міської ради чи її структурних підрозділів, встановлюється на договірних засадах.

 

  1. Визначення технології прибирання в Старосамбірської міської ради вулиць, доріг, площ, місць загального користування, і відособлених територій :

Прибирання в місті (селі) вулиць, доріг, площ, місць загального користування, і відособлених територій здійснюється за допомогою механічних знарядь праці (лопат, граблів, віників тощо) та відповідної техніки (трактори, грейдери тощо) форма і призначення  яких, визначається видом роботи та сезоном в який вона проводиться.

Прибирання території населених пунктів здійснюється силами жителів територіальної громади із залученням при необхідності   комунального  підприємства.

        

  1. Механізм розрахунку необхідної для прибирання кількості спецмашин і механізмів за видами робіт.

Розрахунок необхідного інвентарю та автомеханізмів для прибирання та збору твердих побутових відходів  проводиться на підставі визначення технології прибирання, якісного складу та кількості накопичення твердих побутових відходів, періодичності вивезення та  місця тимчасового їх складування або утилізації, марки та вантажопідйомності автомобіля, інших об’єктивних чинників. У разі неможливості придбання чи застосування спецмашин, необхідно передбачити можливість обладнання чи переобладнання автомашин для перевезення твердих побутових відходів у відповідності до вимог чинного законодавства та правил поводження з твердими побутовими відходами.

 

  1. Розрахунок капіталовкладень на заходи щодо санітарної очистки і прибирання території населеного пункту.

Капіталовкладення на заходи щодо санітарної очистки і прибирання території населеного пункту  повинні передбачати кошти, як на  придбання необхідного інвентарю та авто техніки (або кошти на її оренду), так і кошти на утримання у відповідності до санітарних норм і правил благоустрою території тимчасового місця  зберігання твердих побутових відходів.

 

9 . ВИВЕЗЕННЯ ТВП

 

  1. ВИВЕЗЕННЯ ТПВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ згідно графіку. Якщо з будь-яких причин не відбулося вивезення ТПВ то таке вивезення продовжується протягом наступного дня.
  2. Міський голова за узгодженням з виконкомом міської ради має право запроваджувати додаткову кількість вивезення ТПВ.
  3. Всі господарюючі суб’єкти (юридичні особи, фізичні-особи підприємці та ін.), які проводять свою діяльність в адміністративних межах Старосамбірської міської ради, надають міській раді копію договору на вивезення та утилізацію ТПВ на майбутній календарний рік.

 

  1. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
  2. Дана Схема санітарної очистки населених пунктів Старосамбірської міської ради набирає чинності із дня затвердження та прийняття рішення сесії міської ради і діє до того моменту доки рішенням Старосамбірської міської ради її дія не буде припинена.
  3. Схема санітарної очистки населених пунктів Старосамбірської міської ради прийнята рішенням Старосамбірської міської ради від 8 липня 2021 року №648 та діє протягом 5-ти років.

 

Секретар міської ради                                                   І.Жук

print

Pin It on Pinterest