«

»

Чер 14

Значення питної води для нормальної життєдіяльності організму людини

inqwaoz37e7f50byzahdu2981fdaoup1Немає в організмі жодного процесу, пов’язаного з обміном речовин, який проходив би без участі води. Чим енергійніше ці процеси протікають, тим більша потреба людини у воді. В молодому організмі, що росте, вміст води більший, ніж у дорослої людини. У новонародженого кількість води досягає 75% ваги тіла.

Щоб підтримувати оптимальний баланс води в організмі, варто випивати 1-2 склянки води натще зранку.

Кожна жива клітинка організму людини містить цілющий водний розчин різних живильних речовин. Вода бере активну участь в хімічних реакціях, що проходять в нашому тілі, доставляє живильні речовини в кожну клітину, виводить токсини, шлаки і надлишки солей, сприяє пониженню кров’яного тиску.

Завдяки властивостям води, як розчинника, кров і лімфа служать ідеальним середовищем для протікання в організмі найскладніших хімічних процесів. Здатність організму підтримувати постійну температуру тіла в значній мірі обумовлена трьома фізичними властивостями води:

  • вода володіє високою здатністю запасати тепло. Навіть холоднокровні тварини здатні підтримувати відносну постійність температури тіла при короткочасних коливаннях температури навколишнього середовища завдяки фізичним властивостям рідини, що міститься в їх організмі;
  • вода має високий ступінь теплопровідності. Завдяки цьому тепло легко відводиться з глибоко розташованих частин тіла;
  • вода постійно випаровується з поверхні легенів і шкіри. При випаровуванні втрачається значна кількість тепла, що має значення для процесів фізичної теплорегуляції.

Достатнє надходження води в організм є однією з основних умов здоров’я. Споживання достатньої кількості води – це один з найкращих способів запобігти утворенню каміння в нирках. Вода ніби “змащує” суглоби, виконуючи таким чином роль амортизації для спинного мозку, а також регулює температуру тіла і забезпечує еластичність шкіри. Вода необхідна для нормального травлення. Беручи участь в обміні речовин, ця унікальна рідина дозволяє зменшити жирові накопичення і знизити вагу.

Недостатнє споживання води порушує нормальну життєдіяльність організму: з’являється утомленість і знижується працездатність, порушуються процеси травлення і засвоєння їжі, сповільнюється перебіг біохімічних реакцій, збільшується в’язкість крові, що створює умови утворення тромбів, порушується процес кровотворення. Без води неможлива регуляція теплообміну організму з навколишнім середовищем та підтримка постійної температури тіла.

Оскільки мозок на 75% складається з води, відносне його зневоднення викликає в клітинах мозку найсильніший стресс, негативно впливає на найважливіші функції організму, послаблює його і робить вразливим для хвороб.

Потреба у воді залежить від характеру живлення, трудової діяльності, стану здоров’я, віку, клімату і інших чинників. Потреба у воді дорослої людини, що проживає в помірному кліматі, – 2,5–3 л на добу. Вчені підрахували, що частину води (1,5 -2 л) ми споживаємо з їжею та напоями, близько 3% (0,3 л) води утворює організм людини в результаті біохімічних процесів. Таким чином, потреба організму в питній воді складає приблизно 1,2 -1,5 л на добу.

Збільшується потреба у воді в середньому: на 10% – при підвищенні температури тіла на кожний градус вище 37 °C , при фізичній роботі середньої важкості –  до 4–5 л, при важкій роботі на свіжому повітрі – до 6 л, а при роботі в гарячих цехах може збільшуватися до 15 л.

Основні вимоги до питної води:- питна вода повинна бути прозора, безбарвна,без присмаку і запаху, мати освіжаючу температуру і не містити видимих домішок, безпечна за хімічним складом, в епідемічному та радіаційному відношенні – тобто, відповідати санітарно-гігієнічним вимогам.

Старосамбірський відділ Самбірського районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України»  проводить лабораторні дослідження питної води на санітарно- хімічні та санітарно- бактеріологічні показники. Наша адреса: м. Старий Самбір, вул. Л. Українки,7.

Бережіть себе  і своїх близьких!

З повагою, Старосамбірський відділ  Самбірського районного відділу ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України».

print

Pin It on Pinterest